220V motora potansiyometre takarsak zarar verirmi?

Katılım
17 May 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar elimde 220 voltla çalışan motor var. bu motora potansiyometre takıp voltajı kendim ayarlamak istiyorum. bu olay motora zarar verirmi?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
benim için önemli olan motora zarar gelmesin.. ben voltajı ayarlarken motor az voltajda az devir yüksek voltajda yüksek devir yapabilsin güçlü pot benim işimi görürmü?
 
arkadaşların belirttiği gibi kısaca 'olmaz'.ne işte kullanacağını bilemiyorum ama,küçük güçte frekans çeviriciler var.Düşünebilirsiniz
 
frekans conventor kullanırsan daha verım alırsınız
 
arkadaşım pot kullanman zarar veriri diye düşünüyorum hız ayarı yapmak istiyorsan yol verici bir ünite kullanmalısın gerilim düşümü yada alcak düzeydeki gerilimlerde motoru yakarsın
 
ben size inverter kullanmanızı öneririm ançak motor güçünü karsılayaçak bir dimmerde
senin derdine çare olabilir
kolay gelsin
 
Mustak ' Alıntı:
Arkadaşım motorunun tipini belirtmemişsin, eğer motorun üniversal motor (kollektörü kömürleri olan) bir motor sa bu motorun voltajla devrini kontrol edebilirsin. Ama motorun asenkron motor ise (ana sargısı yardımcı sargısı birde kondansatörü olan) bir motorsa voltajla devirayarı yapamazsın ve motora zarar veririsin. Güçlü potu bulman hem zor hemde pahalı olur. Dediğim gibi motorun universal motor ise içerisinde triyak bulunan bir dimmerle voltaj ayarı yaparak kontrol edebilirsin. Bir başka yoluda örneğin 100 voltamperlik bir trafonun primerini motora seri bağlarsınız sekonder tarafınada bir pot bağlayıp kontrol edebilirsiniz. Bu yönteme doyumlu reaktör yöntemi denir. Ama potunuzun telli tip bir pot olması gerekir bu arada motor gücünüzü belirtmediğiniz için burda kullanılacak trafo gücü farklı olabilir.
Kolay gelsin.

Mustak selamlar

Doyumlu reaktör yöntemini bana detaylı anlatabilirmisin? ilginç geldi ve ilk defa duydum.
cevabın için şimdiden teşekkür ederim
 
oguzkhanimp ' Alıntı:
arkadaşlar elimde 220 voltla çalışan motor var. bu motora potansiyometre takıp voltajı kendim ayarlamak istiyorum. bu olay motora zarar verirmi?

Motorunuz asenkron motor ise devir ayarını voltajla yapamazsınız. Motor gücüne uygun Frekans kontrol cihazları kullanarak devir ayarı yapabilirsiniz.
Motorunuz kollektörlü AC motor ise (El breyzi, mutfak mikseri vb.) her adımda çekilebilecek akımı karşılayabilecek uygun potansiyometreniz varsa ayarlayabilirsiniz.
Satın almak isteyecekseniz ucuz ve verimli çözümün uygun güçte bir dimmer olduğunu söyleyebilirim.
Motorunuza zarar vermez.

Selamlar.
 
Motorun 1 fazlı bir motor ise ( fan motoru gibi) bildigin flouresan lamba balastlarından bi kaçını devresine kademeli seri baglarsan basit bi kontrol elde edebilirsin.
 
Motora, varyak tabir edilen ototrfo ile yolverebilirsiniz, ama motor gücüne uygun olarak seçmeye dikkat ediniz...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,992
Son üye
plaxo

Yeni konular

Geri
Üst