12 kademe yardım

Katılım
19 Eki 2008
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
39
ilk kez 12 kademe entes role bağlıyacağım RG3 12C...150/5 akım trafom var daha önce tek faz kontrollü idi kap.s yazıyor diye trifaze role ye dönüyorum..merak ettiğim bu cos f ..bunu ne değer yazmam gerkir veya nasıl bulabilirim cos f değeri..........akım trafosunu giriyorum...gerilim trafosunu kaç gir mem gerekir..tüm bağlantılarımı problemsiz yaptım..bu değerler konusunda takıldım..uzun yıllardır kompanze yapmadım..şimdide bu trifaze çıkınca açıkçası biraz aklım karıştı......reaktif ve kaps.değerleri de alarm menüsündenmi girmeem gerekiyor...yani bana adım adım bağlantıyı yazabilecek arkadaşa şimdiden teşekürlerimi sunarm .......saygılar
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sn. ayyildiz790

* Aşağıdaki linkten Entes RG3-12C' nin kullanım kılavuzunu okuyup, devreye almanızda yarar var, sorduklarınızın cevabına buradan ulaşabilirsiniz.

Buradan linke ulaşabilirsiniz

Cosfi değerinizi 1'e sabitlerseniz daha iyi olur.
 
teşekkür ederim en azından bu değeri 1 söylemeniz inan çok makbule geçtii
 
Röle kılavuzunda ayrıntılı açıklamalar var.

RG3 12-C'yi devreye alırken şu adımları takip etmeniz yeterli.
1.) Donanımsal kontroller.
  • Akım trafolarının polarite (k-l) uçları doğru mu?
  • Akım trafoları ile rölenin faz besleme bağlantıları aynı fazdan mı? (Yani L1 fazındaki akım trafosunun k-l uçları k1 l1 klemenslerine, L1 fazı da 1 numaralı klemense mi giriyor?
Diğer fazlar da aynı şekilde...
  • İlk kademede üç fazlı ve en büyük değerdeki kondansatör var mı?

2.) Röle Ayarları

  • Cosfi değerini 1,00 olarak gir.
  • Gerilim trafosunu da değiştirme. Fabrika ayarı 1'dir öyle kalsın. Bu şu demektir: Kompanzasyon yapılan Şebeke gerilimi, röleye girilen üç faz geriliminin 1 katı.
  • Alarm menüsündeki indükti ve kapasitif değerleri, sadece rölenin alarm vererek uyarmasında işe yarıyor.
    Yani ceza oranlarınız %20 ve %15 ise, alarm menüsündeki değerleri %15 ve %10' ayarladığınızda, eğer kompanzasyon bu sınırları aşarsa alarm lambası yanıyor o kadar. Onu dert etmeyin şimdilik.
 
teşekkür edrim ilk kademeye trifaze bağladım zaten ama sonraki 3 kademeye monofaze bağlamıştım...en büyük kondastörüm 10 kvar 3 ad.var onlarımı 2..3..4.. e bağlıyayım...sonrakiler de sanırım mono olamsı farketmez 12 kadmeden 3ü mono geri kalanı trifaze
bu cosf yi bir girmem reaktifi ayarlar mı dersiniz tabii en önemlisi kapasitifi
 
Sn. ayyildiz790

* Cosfi değerini 1 girmeniz, reaktif oranlarınızda işlem görür, yani bir nevi azalmasına katkıda bulunur fakat yeterli değildir. Yani cosfi 1 yapıp, kademelere kondansatörleri yerleştikten sonra herşey bitmiş sayılmaz.

* Sn. genç arkadaş' ın bahsettiği gibi, kılavuzda geçen kontrolleri yapınız.

* Kondansatör güçleri ve kademelendirme burada en önemli faktörlerdendir, işletmenizin tipidir, yani yük durumudur. Eğer kondansatör güçleri, kademelendirme düzgün yapıldıysa, röle ayarlarını da yaptığınız takdirde, sorunla karşılacağınızı zannetmiyorum.
Örneğin, kademelendirme iyi yapılmamıştır, kondansatör gücü fazla gelip, kapasitif yazabilir veya tam tersi, röle ayarları iyi olsa bile. Bunların dışında şayet farklı durumlardan sorunlar kaynaklanabilir. Eğer bir sorun olursa paylaştığınız takdirde, elimizden geldiğince çözmeye çalışırız.
 
ayyildiz790 ' Alıntı:
...ilk kademeye trifaze bağladım zaten ama sonraki 3 kademeye monofaze bağlamıştım...en büyük kondastörüm 10 kvar 3 ad.var onlarımı 2..3..4.. e bağlıyayım...

Bu rölede ilk kademe üç fazlı olması gerekli (maalesef.). En büyük güçteki kondansatör olmasının esprisi de akım-gerilim arasındaki açıların kontrolleri için. (Bu bilgi için sn. gunerdr'e tekrar teşekkürler.) Diğer kondansatörlerin yeri ve cinsi önemli değil, karışık da olabilir.


cosfi'yi1,00 girmemiz reaktif (indüktifi) güzel ayarlar. Ama Roboelektronik de dedi zaten, sizin işletmenizin yük durumuna göre gerekli kaondansatörleri alır/bırakır. Ama gerekli kondansatör yok ise kademelerden birinde bu sefer azar azar ya indüktif yazar ya da kapasitif.
Bubun için biz pratikte şöyle yaparız: Çeşitli güçte küçük kondasatörler be geri kalanı da büyük kondansatör. Şunun gibi: 1,5 - 2,5 - 5 - 7,5 - 10 - 10 - 10 - 10 ... Gerisini röle halleder.

Bir sorun olursa eğer buradayız biz, içiniz rahat olsun.
 
Son düzenleme:
malesef düşündügün gibi degil

akım trafo ve diger ayarlarını girdikten sonra cos 1 seç en mantıklısı
kondansatör direncine göre süre ayarını yap ben 15 saniyeye ayarladım örnegin 7 saniye idi sigortalar atıyodu
mono faze kondansatör kullanma fazlar arası gerilim farkı olur kompaze yapmamış olursun bir faydası olmaz
konsansatörlerin küçükten büyüge gider tümüne takmana gerek yoktur yeterli digilse takabilirsin ama 1 en küçük sonrakiler sırayla büyümelidir

ayyildiz790 ' Alıntı:
teşekkür edrim ilk kademeye trifaze bağladım zaten ama sonraki 3 kademeye monofaze bağlamıştım...en büyük kondastörüm 10 kvar 3 ad.var onlarımı 2..3..4.. e bağlıyayım...sonrakiler de sanırım mono olamsı farketmez 12 kadmeden 3ü mono geri kalanı trifaze
bu cosf yi bir girmem reaktifi ayarlar mı dersiniz tabii en önemlisi kapasitifi
 
Sn. maxialem, şu ikisini neye istinaden söylediniz?

maxialem ' Alıntı:
1.) mono faze kondansatör kullanma fazlar arası gerilim farkı olur kompaze yapmamış olursun bir faydası olmaz

2.) 1 en küçük sonrakiler sırayla büyümelidir
 
röle muhteşem,bende ilk başlarda zorluk çektim ama kullanma klavuzu her ayarı güzelce açıklıyor.
sistemi kurduktan sonra cihaz her fazın cos değerini gösterecek eğer fazın biri 1 değerini yakalayamıyorsa o fazı monofaze kondansatör ile destekleyebilirsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,331
Mesajlar
916,753
Kullanıcılar
450,173
Son üye
selmantufekci

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst