Şebeke bazli parazitler ve Bilgisayar türü elektronik cihazlar üzerine etkisi

Konuda bahsedilen EMC filtre. Mgazi(denkotomasyon) bana yakın olduğundan aradım evimde misafir ettim. Gelip test vs. yaptılar, konuştuk. Takılan emc filtre 200 civarı olan paraziti 0,06 lara kadar indirdi fakat çözüm olmadı. Benim aşırı yakınımda baz istasyonu var artık ondan şüphe duymaya başladım. :) Youtubede videoları hep 1.25 hızında izliyormuş gibi hissiyatı var bu problemin. Çözüme ulaşırsam bu soruna özel website kuracağım.
İzole trafonun topraklamasını söküp kullanmayı denediniz mi? Bu şekilde çözen olduğunu hatırlıyorum yanlış hatırlamıyorsam.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Çözümün ne olduğunu henüz bilmiyorum ama ne olmadığını kısaca özetleyebilirim.
Kesinlikle donanımsal, internet, modem, elektrik(voltaj) değil. EMC filtre alıp takardım çünkü paraziti 0'lıyor.
%5 etkili olan şeyler ise tüm çevre birimleri olarak kablosuza geçtim, mouse, kulaklık, klavye vs. Çünkü okuduğum pdfleri göre usb kablolar anten görevi görüp frekansları vs çekebiliyormuş kasa içine.

En kuvvetli tahminim ise: EMI yani havadan yayılan tüm yayınlar. Benim problemim 2017'den sonra başladığına göre bu o tarihlerde koyulan baz istasyonu olabilir, helium madeni kazan cihazların etrafımda oldukça fazla olması olabilir. Helium map yazıp explorerdan kendi bölgenize bakabilirsiniz. En son olarak ferrite ring sipariş verdim onu deneyeceğim yurt dışından geldiğinde.
 
Aynı sorunu ne zamandan beri yaşıyorum bilmiyorum ama 2020 yılından beri farkındayım.
Bios modlama denedim çözüm olmadı. HPET kapattım akıcı oldu fakat hala hissiyat aynı.
Konuda bahsedilen emi filtreyi kullandığım gün farkını hissetim fakat daha sonra tekrar eski haline döndü.
Galiba bir çözümü yok çünkü çözen görmedim.
hocam tıpa tıp aynı sorunu yaşıyoruz benim de öyle.
emi filtreli izolasyon trafosu yaptırdım ev topraklı prizlerde öyle ama çözüm olmadı.
Kendim de konu hakkında pek bilgili değilim. İzole trafonun topraklaması olunca izole özelliğini yitirdiğini duydum. Trafonun toprak kablosunu kutusunu açıp sökerek sorunun çözüldüğünü yazmışlardı.
Yarın topraklamayı çıkarayım çözümü olursa yazarım.
 
hocam tıpa tıp aynı sorunu yaşıyoruz benim de öyle.
emi filtreli izolasyon trafosu yaptırdım ev topraklı prizlerde öyle ama çözüm olmadı.

Yarın topraklamayı çıkarayım çözümü olursa yazarım.
İzalasyon trafosunda bahsedilen topraklama trafo çıkışındaki topraklamadır. Trafoların çıkışlarında nötr kablosu topraklanırsa izolasyon özelliği kaybolur. Trafo kasasına topraklama yapılabilir ama trafoyu saran gövdeye kablo birleştirmişse trafo çıkışları gövde ile kısa devre olur topraklama izole özelliğini bozar bunu kontrol etmek lazım.
Herhangi bir gelişmede bilgilendirirsen makbule geçer.
 
İzolasyon trafolarındaki topraklama izolasyon özelliğini bozmaz.
Topraklama demek elektrik dilinde oradaki gerilimin sıfır potansiyel kabul edilmesi demektir. Eğer trafo çıkışlarından bir uç topraktan ayrılırsa her iki uçta da faz olacaktır.
AYRICA...
Bu işlerle uğraşan çoğu kişiler ne ile uğraştığını bilmemektedirler.
Bir izolasyon trafosu Şebeke ile GALVANİK izolasyon sağlar. Ancak çok yüksek frekanslarda geçerli değildir.
Çünkü bir transformatör iki hattı galvanik olarak izole etse de, primer ve sekonder sargıları arasında KAPASİTİF kaçak bulunabilmektedir.
Primer ve sekonder arasındaki 100pF lık kapasitif kaçak bile, söz konusu frekanslarda...
PC BUS hızı 200 MHz ila 512 MHz arasıdır.
SAAT hızları. Her işlemci ve her donanım için farklı saat hızlarında frekanslar söz konusudur.
Tüm parazit frekansları geçirecek demektir.

Ayrıca...
Günümüz tekniğinde kullanılan SMPS güç kaynakları neredeyse tüm elektronik aygıtlarda kullanılmaktadır. Hangi aygıtın şebekeye etkileşim yaptığı ve dolayısı ile hangi aygıtın bu tür aksaklığa sebebiyet verdiği, kolaylıkla ölçülebilecek bir unsur değildir.
Elimizdeki tek done, herkesler yattıktan sonra (gece 02 ila 03 ten sonra) sistem normal çalıştığına göre, PC nin etkilendiği saatler genellikle TV seyredilen saatler olduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda tek mantıklı öneri, konutta bulunan her TV ye birer tane iyi kalite şebeke filtresi bağlamak olmalıdır. Aynı filtreyi, kendi sisteminize bağlasanız dahi sorun çözülemeyecektir.
Tabii ki TV sadece bir örnektir. O saatlerde çalışan ve SMPS güç kaynaklı başka cihazlar da bu tür etkiye sebep olabilir.
Birçok bilinmeyen bulunan bir formülün çözümü için hiçbir öneri mantıklı olmayacaktır.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: huh
ben şuan internet gelen bakır kablo dan şüpheleniyorum.
 
Profesyonel çözüm önerisi.
(Sorunların kaynağı bilinmediğinden ve ölçümleri yapılmadığından genel olarak ele alınmıştır)
Şebeke bazlı kaynaklanan bu gibi etkiler esasen şebekenin NÖTR hattı ile TOPRAK hattı üzerindeki gürültü ve izolasyon problemlerini incelemeyi gerektirmektedir.
NÖTR hattı üzerindeki etkileşimler çok pahalı ve özel sistemler gerektirmektedir. Çünkü nötr hattı esasen hiç voltaj olmayan hat olarak bilinse de, bu hat üzerindeki diğer cihazların bağlantıları bu hat üzerinde ciddi parazitler yaratabilmektedir. Bu parazitlerin gerilimleri temel olarak o hattın esas toprak hattına olan uzunluğu doğrultusunda o hattaki frekans ilişkisi ile hesaplanabilir.
Kaba bir hesaplama ile örneklersek.
Şebekemizde kullanılan frekans 50Hz tir ve tüm hesaplamalar bu frekansa göre yapılmaktadır. Ancak nötr hattı üzerinde 100kHz lik yüksek güçlü arsız bir frekans bulunuyorsa, nötr hattının GERÇEK TOPRAK HATTINA kadar olan uzunluğunun empedansı çok aşırı büyük olacaktır. Yani böyle bir durumda o şebekede nötr hattı olduğundan bile bahsetmek doğru olmayacaktır.
WIRE EMPEDANCE.png

Resimde 10 feetlik (yaklaşık 3 metre) düz bir iletkenin frekansa göre empedans direncini anlatmaktadır.
SMPS aygıtların çalışma frekansları 100kHz lerde olduğuna göre bu frekans bölgesinde 3 metrelik bir telin direncinin 3 ohm olduğunu görebiliriz.
Tabii ki evdeki nötr hattımız çok daha uzun olduğu için bu empedansımız belki de 300 ohmlara veya daha fazla dirençlere çıkabileceği unutulmamalıdır.
Nötr hatınının bu şekilde etkilenmesi kaçınılmaz olduğuna göre çare nedir.?
En ideali yeni bir nötr hattı oluşturulabilmesidir. Ancak mevcut nötr hattımızdaki akım dönüş yolu değişmeyeceği için böyle birşey neredeyse olanaksızdır.
Bilimsel olarak bağımsız nötr hattı oluşturulabilmesinin tek çaresi ise IZOLATION TRANSFORMER (İzolasyon trafosu) kullanımı olmalıdır. Ancak bu uygulamada trafo çıkışındaki bir ucu nötr olarak ifade edebilmek için TN tipi bağımsız toprak hattı yapmamız koşulu bulunmaktadır.
Bu tip nötr hatları kullanılan güce göre hesaplandığı için basit bir toprak hattı olamaz. Dolayısı ile yükümüz güçlü ise topraklamamızın da o denli güçlü olması gerekliliği bulunmaktadır.
ÖZEL KOŞUL:
Yükümüz tek ve nötr hattı gereksinimi bulunmuyorsa o zaman trafo çıkışımızı diffransiel olarak kullanabilir, böylece daha küçük çaplı bir topraklama ile sistemimizi oluşturabiliriz.
Yani bu sistemde sadece PC kullanacaksak faz ve nötr hatları belirlenmesinin bizler için bir getirisi bulunmuyorsa bu durumda nötr ve toprak hattını bağımsız hale getirerek daha küçük çaplı topraklama ile (Koruma topraklaması parametreleri yeterlidir) halledebiliriz.
IZOLATION.png

Resimde bu anlattıklarımın açıklamaları ve uygulanması gösterilmiştir.
Trafolarda kapasitif kaçaktan daha önce bahsetmiştim. Bu sebeple kullanılacak trafo resimdeki gibi olmalıdır.
FiLTRELERİN KULLANIMI:
Resimde örnek olarak belli amaçlara hizmet eden iki adet filtre örneği konulmuştur.
İlk filtre şebeke tarafındaki etkileşimleri sistemden ayırırken, çıkış tarafındaki filtre kullanılan cihazın kendi etkileşimlerinden hem kendisini hem de şebekeyi izole etmeyi amaçlamaktadır.
Tabii ki bu filtrelerin birçok modeli bulunmakta olup, belli amaçlarda ve belli sınıflarda üretilmektedir.
Bu sebeple, örneğin TIBBİ bir cihazda kullanıma uygun bir filtre CORCOM MV, HZ gibi pahalı filtre tipleri kullanımı önerilmemiştir.
Kimbilir belki de 250 ila 1000$ lar gibi ücretlerle satılan bu tip filtreler soruna kesin çözüm getirebilir. Ancak bu gibi bir testi yapabilmek ucuz da olmayacaktır.
Ben bilimsel doneler dahilinde iki farklı filtre ile çözüm önerisi sunabiliyorum.
S SERIES.png

GROUND interference rejection ve line to line noise & transient özellikli bu filtre burada amaca en uygun filtredir.
Ayrıca çıkış devresinde de kullanmak zorunda olduğumuz ve genellikle EMC (ElectroManyetik Compitable) özellikli filtreler bu amaca yöneliktir.
EMC.png

Bu tür filtreler HIGH COMMON MODE performans sunduğuna göre yukarda bahsetmiş olduğum üzere PC tarafındaki NÖTR hattını oluşturmamıza gerek olmadığını ifade etmektedir. Dolayısı ile bir avantaj sunmaktadır. Aynı zamanda SMPS devrelerde kullanılabilir olması da amacımıza tam bir uyum içerisinde olduğunu gösterir.

Buraya kadar anlattıklarım genel olarak ele alınmış olup, tecrübelerim doğrultusunda olası parazitik frekansların olasılıkları yönünde hesaplanmıştır. Elbette yanılgı payım da olabilir. Ancak böyle bir sistemin kurulumu ve sadece filtrelerin doğru seçimi, bu gibi sorunların %90 çözümünü ifade etmektedir.
Dileyen arkadaşlar hem fiyat bilgilerine ulaşabilir hem de firmanın profesyonel çözüm önerilerini görüşebilir.
https://www.te.com/usa-en/products/emi-filters/power-line-filters.html
Kullanım alanlarına yönelik PDF dosyası da eklenmiştir.
https://www.te.com/commerce/Documen...54001_CORCOM_PRODUCT_GUIDE_0611.pdf6609044-5
 

Forum istatistikleri

Konular
128,534
Mesajlar
918,350
Kullanıcılar
450,531
Son üye
yasinnak
Geri
Üst