İş buldum.Ama kararsızım.Şalt saha testleri hakkında deneyimi olan?

Katılım
18 May 2007
Mesajlar
96
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba.Bir firmada Teknisyen statüsünde(Elektrik öğretmenliği mezunuyum) Yüksek gerilim hatları ve santrallerinde primer ve sekonder testleri yapmak üzere iş teklifi aldım.İş sürekli sahada ve gerilim altında elektronik kontrollü on-off olmayan rölelerin testleri,trafo testleri,topraklama testleri yapıyor.Benden de bunu istiyorlar.Türkiyede bu işi yapan en iyi firma olduklarını söylediler.Abb ve siemens e genelde iş yapmaktalar.Yurt dışı işleri sürekli oluyor.Gecen gündüzün ve planlı bir hayatın olamayacak.bazen 1 ay süren yurt dışı testleri oluyormuş.ama 5 yıl sonra türkiyede seçkin bir çalışan olacağımı söylediler.Başlangıç ücreti 1750 TL.1 yıl sonra primlerle birlikte ücretin tatmin edici seviyeye geleceğini söylüyorlar.Yeni mezunum.yaş 27.Teknik anlamda iyiyim.Askerlik bitti.İlk ciddi meslek deneyimim olacak(6 yıl başka işte çalıştım) Öğretmenlik mi bu mu?Kpss ye 5 ay kaldı....
 
Gönül isterki herkes aldığı eğitim üzerinden mesleğini yapsın, elektrik öğretmenliğinden mezun bir kişinin teknisyen statüsünde çalışması pek hoş bir durum değil... Bununla birlikte yapılan işin kapsamı ve başlangıç ücreti ülke şartlarına göre iyi vede tahmin ettiğin zorluklar yazılım üzerine çalışanlar hariç özel sektörde çalışan teknik elemanların kaderidir.... Tavsiyem bu işe başla ve durumu değerlendir. Gerçekten ilerleme durumun var mı? Çalışma şartları çok mu yıpratıcı? İnsan en iyi kendini bilir düşünür taşınırsın, kafana uymazsan öğretmenlik için sınava hazırlanırsın... Memnun kalmazsan bile öğretmen olarak atandığın zaman işinin kıymetini anlarsın...
Ben 2008 de kamuya geçen mühendisim, o anki özel sektörde kazandığım ücreti 2013 dahi alamamaktayım... Peki pişmanmıyım? Asla çünkü maddi olarakta kayıpta olsam yaşam kalitem ve standartlarım daha yükseldi, çünkü işin yoğun temposu ve stresi kalkıp kendime vakit ayırabileceğim bir yapıya geçtim...

Uzun lafın özeti bu işe bir başla verilen sözlerle yapılan işler uyumlumu bir gör, kpss yide hiç bir zaman arka plana atma... Deneyimin her zaman sana faydası olur...
 
Sn. protezdiyot hocam. Benim staj yaptığım termik santralinde bir ustam elektrik öğretmeniydi ve aynı şekilde teknisyen statüsündeydi. Siz yine şalt sahasında ölçüm yapacakmışsınız. Benim ustamın durumu sizin ki ile istinaden iyi değil. Ustam Santral ünitelerine girip santralin külünü yutup gelirdi. Arıza ya gittiğimizde ''bırakacağım bu işleri kpss'den öğretmen olacağım'' derdi.

Ben derim ki eğer acil şartlar varsa, hem çalışıp hemde kpss'ye hazırlanırım diyorsanız bence çalışın. Kpss'yi kazanamazsanız bile bir teknik öğretmenin maaşı kadar maaşınız var. Hemde çalışıyorsunuz. Yada kpss'yi kazanana kadarda çalışabilirsiniz o size kalmış.
Saygılar.
 
Eğer primlerini doğru bir şekilde verirlerse bir aylık yurt dışı çalışmasıyla maaşının 3 katını kazanırsın. Benim daha önce çalıştığım firmada senin gibi arkadaşları montaja ve testlere gönderiyorduk. Yurt dışına giden teknisyen uçağa biner binmez 200 Euro'yu cebe koyuyordu. Kaldığı her gün için yine 200 Euro para alıyordu fakat bizim firma %60ını alıyor, %40ını teknisyene veriyordu. Ayrıca teknisyen maaşları da oldukça düşüktü, bu yüzden teknisyenler yurtiçi ve yurtdışına gitmek için can atıyordu. Tabi bizde bir aylık iş olmuyordu. Genellikle bir aylık işler için 5-6 teknisyen gönderiyorduk iş erken bitsin diye veya iki-üç günlük işler oluyordu. Senin hem maaşın dolgun hem de sürekli sahada çalışacağın için maddi açıdan getirisi yüksek.

Ayrıca sahada çalışacağın için eften püften bahanelerle çalışmayabilirsin. Örneğin açık havada çalışacaksan ve hava yağmurluysa işi daha önce anlaşılan günde bitirebileceğini düşünüyorsan o günkü yapacağın testleri erteleyebilirsin. Çalışma saatlerin esnek olabilir yani. Aynı zamanda test için çağıran firma seni güzel yerlerde misafir edecek. Bazı firmalar yemeğini, sigaranı da karşılayacak. Bununla birlikde çalıştığın şehire dönünce ertesi gün izinli sayılacaksın. Ha bi de şu var; her gittiğin ülkeden alışveriş yapabileceksin(iPhone, Samsung falan :) ) Tabi saha şartlarına göre kir pas içinde de kalabilirsin sahada çalıştığın günlerde.

Eğer benim çalıştığım firmada anlattıklarım gibi bir işse maddi anlamda çok çok rahat edeceksin ve istediğin kadar çalışacaksın.

Bütün bunların yanında düzenli bir hayatın olmayacak. Evliysen eşini, çocuklarını göremeyeceksin mesela. Düğün, dernek varsa bazılarına işinden dolayı katılamayacaksın. Gerekli durumlarda bayramlarda çalışman istenecek.

KPSS'den atanıp öğretmen olman durumunda 1800 lira maaş alacaksın, bunun yanında ek ders ücretin olacak. Toplamda maksimum 2500 lira para kazanacaksın. Haftanın 5 günü maksimum 40 saat çalışacaksın. 3 ay yaz tatilin olacak. Bayram tatilin olacak. Her akşam okuldan gelince aileni göreceksin. İşin garanti olacak, batma, çıkma, kriz, işten atılma gibi durumlar yok.

Kısaca özetlersem, bir taraftan aylık yaklaşık olarak 1750-5000 TL arası değişen bir maaşın olacak, bayram seyran çalışacaksın, belirli bir iş çıkış saatin ve düzenli bir hayatın olmayacak. Diğer taraftan aylık maksimum 2500 TL para alacaksın, sürekli tatilin olacak, işten çıkış saatin belli olacak.

Son olarak bir de şöyle bir şey söyleyeyim; KPSS'den çok yüksek bir puan alamazsan yani evine en yakın okulu tercih edemezsen atanmak için mecburen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki okulları tercih edeceksin. 5 yıl zorunlu görev yüzünden çok farklı bir şehirde çalışacaksın.

Sonuç olarak her şey KPSS'de yapacaklarına bağlı. Eğer KPSS'de çok iyi yapacağına inanıyorsan ve benim gibi yatmayı seviyorsan teklifi düşünmeden reddet. Eğer, zaten KPSS'den pek bir şey yapamam ben, bir sürü rakibim var, şansım çok düşük diyorsan özel sektörü düşün derim ben.
 
4 yıllık okuldan mezun olup teknisyen kadrosunda çalışacaksınız.meslek lisesinden mezun olan bir tekniker de şefiniz mi olacak?
 
Çok değerli kontrolkalemi üyeleri;
Öncelikle sıkılmadan bu kadar uzun ve açıklayıcı şekilde düşüncelerinizi yazdığınız için hepinize tek tek teşekkür ederim...

Düşündüklerinizin hepsini bende düşündüm.Kararsız kalmak ve yaşın sıkıştırması nedeniyle bir karar verebilmenin zorluğunu yaşadım.Bu yaşıma kadar hem okuyup hem kendi ayaklarımın üzerinde kaldım.Mesleki anlamda kendime fazlasıyla güveniyorum.Ama kpss konusunda o güven mevcut değil.Şunu düşündüm;Kafamda öğretmenliği kazanabilirdim soru işaretiyle bu işe başlamak doğru olmayacaktı.Belki bir daha bu kadar bana hitap eden ve maaşı da bu kadar olan bir iş çıkmayacak kolay kolay ama en azından ,en azından! 1250 liraya iş bulurum.Bu sebeplerden ötürü işi reddettim.Bir kursa yazılıp bu sene bu işi bitireceğim.Hepinize tekrar tekrar teşekkürler...
 
Son düzenleme:
4 yıllık okuldan mezun olup teknisyen kadrosunda çalışacaksınız.meslek lisesinden mezun olan bir tekniker de şefiniz mi olacak?

Sayın kinetik_enerji;
Teknik öğretmenlerin ünvan problemi var.Bu nedenle, ilgili durumu kendime gurur meselesi yaparak iş reddi yapmam.Ben eğitimimim kalitesine inanmıyorum ama şu kadarını söyleyeyim,2 yıllık okuduğum bölümdeki bilgilerimle bile üniversitemdeki elektrik ve mekatronik mühendisliği arkadaşlarıma derslerinde yardımcı oldum(Düşünün-ki onların durumu ne halde).Elektrik mühendisliği ile öğretmenliği arasında yüksek gerilim ile alakalı 1 güç elektroniği ile alakalı 1 ve matematik ile alakalı 1 ders olmak üzere 3 ders farkımız bulunmaktadır.Ama mühendislik okuyan arkadaşlara bunu açıklamak pek birşey ifade etmiyor.Onlarda ekmeklerinin peşindeler.Yasal düzenleme yoksa ben 4 yıllık mühendislikle aynı eğitimi almış ve mühendislik eğitimi bile veren teknik öğretmen BEN!,malesef teknikerle aynı bilgi düzeyinde kabul edileceğim.Saygılar...
 
Hayırlısı olsun arkadaşım...
 
7 gün boyunca entrasan bir karar sonucu yasaklı olduğum için görüp yazamadım şimdi yazayım, hocam yani işin tarifi kölelik aga, zaten öğretmenlik başta seçmenin sebebi iş güvencesi ve düzgün yaşam için değil miydi? Bu işte yapacağın işin deneyiminin sana bir faydası olmaz. Ülkede milyon tane zibil kadar teknisyen varken, bu işi için öğretmen arayan firmayı salla gitsin. En doğru kararı vermişsin, tebrik ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,388
Mesajlar
917,180
Kullanıcılar
450,273
Son üye
rawengineer

Yeni konular

Geri
Üst