1600 kva kompanzasyon neden ceza yer

selier

Üye
Katılım
16 May 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
arkadaçlar 1600 kva trafoya kompazasyon yapılmış fakat şuan tesis sadece geceleri projektörler 90 kw kullanıyor gündüzde ise çok dengsiz bir yükle 170 kw kullanıyor sayaç değerleri uzaktan pc okuyor ( alfaset) RGKR si entes RG3-12C/CS tüm kademeler devre dışı iken dahi aşı kompanzasyon oluşuyor reaktifte aynı oranda artıyor reaktif ancak devreye sabit 25kvar koyulduğunda düşüyor tabi kapasitif yine %120 lere çıkıyor kurulu güce göre şuan yükü %1 oranıda ne yapılabilir?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Akım trafonuz,muhtemelen 2500 / 5 tir.Rölenin ,kompanzasyonu başlatabilmesi için,ana
devreden,asgari 25 amp. geçiyor olması gerekir.Verdiğiniz güçlere göre,rölenin,akımı algıla-
ması gerekir.Harici aydınlatmalarınızda kondansatör var ve büyük seçilmiş ise,aşırı kompan-
zasyona sebep olabilir.Devrenizde,büyük güçlü UPS var ise,bu da kapasitif etki yaratabilir.
Ölçümünüzün OG den olması gerekir.Bu durumda,ölçüm yapılan yer ile,trafo arasında uzun
mesafeli OG kablo var ise,kapasitif etki bundan da meydana geliyor olabilir.Sisteminiz hak-
kında biraz daha bilgi verebilir iseniz,başka yorumlar çıkabilir.Kapasitif etkiyi ortadan kaldı-
rabilmek için,şönt reaktör bağlamanız gerekebilir.Bunun değeri de,8.8.0 endeksin 1 saatlik
süredeki değeri kadar olmalıdır.
 
tesisin bir diğer trafosu kapatılmış durumda fakat og kablosunda enerji olması muhtemel sayaç iki tryi okuyor . fakat dedim gibi devrede aşırı dengesiz yük var bunlar kaynak makinaları ve taş motorları
 
sistem kompanzasyonu nasıl bir kompanzasyon sistemdeki ark ve kaymak makinaları çok dengesiz akım çeken makinalardır birde harmonik üretirler dediğiniz kaymak makinası dengesiz akım çektiği için geleneksel kompanzasyon sistemleri bu yükü kontrol edemez bu nedenle tristörlü veya harmonik filtreli kompanzasyon olması geekirir.
 
Kaynak makinası ve taş motorlarına,klasik kompanzasyon ile çözüm bulamazsınız.Alron türü
kompanzasyon uygulamanız gerekir.Onların beslendiği panolarda,bu tür münferit kompan-
zasyon uygulamanız gerekir.
 
sabit kademeye devreye almadan once gunluk bazda oranlar (enduktif ve kapasitif) ne?
25 kVAr aldiginizda ne oluyor?
Sayactan iki gunluk bir takiple ihtiyaci tespit edebilirsiniz.
 
Kompanzasyonu bir-iki günlüğüne devre dışı bırakıp günde bir iki değer kaydı ile gerçek Aktif-Reaktif-kapasitif oranları bulun...
Muhtemelen röle çok sık kademe devreye alıp bırakıyordur, tahminim bu ,Öylemidir?
 
arkadaşım benden sana tavsiye git sayacın doğru mu bağlanmış yanlış bağlanmış kontrol ettir bilen birine ikinci olarakta muhtemelen yer altı kablon varsa bu yüzden kapasitif artmakta olabilir üçüncü olarak alpek kablo kullanmışsan sisteminde geçen amper kadar kapasitif yazar bilgin olsun ne kadar dengesiz olursa olsun bir harmonik filtreli dinamik kompanzasyon panosu yaptır kendine geçen sene arkadaşım başına geldi sorunu hallettiler hatta sayaçta yanlış bağlı olduğu için gelen bütün kapasitif ve reaktif cezaların karşılığını almışlardı tabii akıllı davranarak aldılar noter çağırdılar bu işi bilen bir yüksek mühendis ile birlikte geldiler noter huzurunda tutanak tutmuşlar yazmışlar çizmişler vs.. bu elektriği satan firma bakmış kaçacak yerleri yok ödeme kaarrı vermişler hatta ödemeyide kabul etmemişler ilk başta harcadığı faturadan düşelim demişler fakat çatır çatır parasını 15 gün içerisinde almışlardı.Ve senin dediğin gibi bu firmadada iki fazlı tek fazlı kaynak makinaları vardı sipraller lamba ofis lazer kesim makinaları vs... bu olaylar olup bittikten sonra kompanzasyon için beni çağırdı bende halledemedim sonucunda harmonik filtreli tristörlü vede indüktörlü bir kompanzasyon panosu yaptırdık yaptırdığımız firmada çok kaliteli bir firma çıktı eğer ihtiyacın olursa isminide verebilirim sana.
 
Sayaç OG de ise hem kalıcı bir çözüm hemde hızlı değişken ve dengesiz yükler için [***] EKM serisi cihazı akım bilgisini OG den alarak AG ye bağlarsınız ve tüm sorunlarınız çözülür. Elkomsis den Ahmet bey bu konuda oldukça tecrübeli..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaçlar 1600 kva trafoya kompazasyon yapılmış fakat şuan tesis sadece geceleri projektörler 90 kw kullanıyor gündüzde ise çok dengsiz bir yükle 170 kw kullanıyor sayaç değerleri uzaktan pc okuyor ( alfaset) RGKR si entes RG3-12C/CS tüm kademeler devre dışı iken dahi aşı kompanzasyon oluşuyor reaktifte aynı oranda artıyor reaktif ancak devreye sabit 25kvar koyulduğunda düşüyor tabi kapasitif yine %120 lere çıkıyor kurulu güce göre şuan yükü %1 oranıda ne yapılabilir?

Selier bey RG3-12C\CSnizin var hanesine geldiğiniz zaman reaktif tüketiminizi görürsünüz otomatikmen o anlık her faza ait oanlık kondansatör gücünüzübulmuş olursunuz.Hem bu şekildeminumumve maksimum kondansatör güçlerinizi de belirleme imkanı yakalarsınız
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,659
Kullanıcılar
449,943
Son üye
Ali4129

Yeni konular

Geri
Üst