Kapasitif Cezaya Girecek Yardım

commonster

Üye
Katılım
9 Eki 2007
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar benim sorunum şu: Yaklaşık 20 gün önce bir çamaşırhanenin kompanzasyon panosunu yaptık. Kurulu güce göre kompanzasyon gücü hesabı 66 kva. bunu trifaze olarak 1-2,5-2,5-2,5-5-5-5-7,5-7,5-7,5-10-10 şeklinde 12 kademe olarak entes rg3-12c cihazı ile topladık. Gereken ayarları yaptım kondansatörleri tanıttım. Cihaz kurulumu normal. Çamşırhanede 20-20-15 kw lık üç büyük makina var. Bunlar çamaşır mak.-kurutma mak.-ütü olmak üzere yükün çoğunluğu ısıtıcı rezistanslı makinalar. Kompanzasyon sisteminin enerjisini akım trafosundan sonra bağladığımda bu üç makina birlikte çalışırken sadece 2,5 kva lık kondansatörün sadece birini çekiyor. Bu durumda sistem cezada değil ancak sayaç aktif yazıyor. Kompanzasyon sisteminin enerjisini akım trafosundan önce bağladığımda bu sefer yaklaşık kondansatörlerin hepsini çekiyor ve sayaç bu sefer aşırı kapasitif yazıyor. Çok uğraştım düzeltebilmek için kontaktörleri, akım trafosu cihaz faz sırasını kontol ettim ancak bi sorun göremedim. Şuan zor durumdayım. İşlerimden dolayıda günlük değerleri alamadım. fatura kesilmesine yaklaşık 10 gün var ve kapasitif reaktif oranı %100 de. Bilgisi olan varsa bir ele atsın şu işe.
otomasyon
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
isletmenizdeki alıcılar cogunlıkla omik yukler oldugu icin sayacın aktif yazması normaldir akım trafosu oranınız kaca kac yuksekse yukleri algılamıyor ola bilir.eger reaktif kontrol roleniz tek akım trafosu girişli ise akım trafonuzun kompanzasyondan once R fazına baglı oldugunu kontrol edin insallah en kısa zamanda sorunu cozersiniz sorunu cozdugunuzde bizede bilgi verirseniz memnun olurum
 
commonster ,tesisin kurulu gücü ne kadar ? 66 kvar lık bir pano yaptığınıza göre 90 kw civarında galiba,akım trafolrıda uygun kullanlıdı ise ,150/5 olması gerekir ,yazdığınız rölede entesin iyi bir rölesi,röle üzerinden akımları kontol edin pense ampermetre ile aynımı,bağlantilarda doğru ise rölenin ayarlarında prblem olabilir
 
kurulu güç 100 kva ancak 4-5 adet 2,5 kw lık çamaşır makinesi kullanılmıyor. Akım trafolarının sırası doğru. Cihazda herhangi bir hata vermiyor. Hatta olabilir belki cihazda bi sorun vardır dedim başka cihazda bağladım değişen bişe yok. Cihaz üç akım trafosu bağlı ve akım trafoları 200/5 A . Cihaza akım trafosu oranı ctr değeri 40 girdim. Cihazda görülen akım değeri ile pensampermetre ölçü aleti ile ölçtüğüm değerler hemen hemen aynı. Çıkamadım bu işin içinden.
 
Sistemdeki yüklerin akım trafolarından sonra bağlandığından emin olun.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim,hoşçakalın...
 
Kompanzasyon sisteminin enerjisini akım trafosundan sonra bağladığımda bu üç makina birlikte çalışırken sadece 2,5 kva lık kondansatörün sadece birini çekiyor. Bu durumda sistem cezada değil ancak sayaç aktif yazıyor.

Buraya dikkat etmemiştim okurken ama sayacın aktif yazmasından doğal ne olabilir acaba anlamadım.Kompanzasyonun amacı zaten reaktifi dengelemek ,aktif yüke kompanzasyonun etkisi olmazki.
 
Makinaların ısıtıcıları çalışırken kondansatörlerin çekmemesi normal mi? Yani o zaman epeyce külfetli fatura gelir aktifden dolayı..
 
Sayın commonster;

Kompanzasyondaki amaç zaten reaktif tüketimi dengelemek,yani tüketicilerin sadece kullandıkları aktif yük için para ödemeleri,fazladan çekilen reaktif güce para ödememeleri!!!

Sitemdeki yüklerin çoğu ısıtıcı rezistans vb. yükler olduğundan söz ediyorsunuz ki bunlar omik yüklerdir.Yani sadece aktif tüketimi olan ve sistemden reaktif güç çekmeyen veya oluşturmayan yüklerdir.

Bu yüzden bu tür yüklerin ne kondansatöre nede şönt reaktöre ihtiyacı yoktur!

Haliylede sayaç bir tek aktif hanesine tüketilen aktif değer kadar bir değer yazar.

Kapasitif veya endüktif oranların ,aktife olan oranları %20 ile %15 i aştığında tüketici fazla para ödemiş olur sadece.

Anlayacağınız siz ne yaparsanız yapın aktif tüketime engel olmazsınız,onu düşüremezsiniz.

Bu konu vasıtası ile meslektaşlarımdan ricam kompanzasyon mantığını iyice oturtmadan bu gibi işlere kalkışacaklarsa eğer,tecrübeli kimselerden yardım almaları,hoşçakalın...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu konu vasıtası ile meslektaşlarımdan ricam kompanzasyon mantığını iyice oturtmadan bu gibi işlere kalkışacaklarsa eğer,tecrübeli kimselerden yardım almaları,hoşçakalın...

gBende aslinda işin doğrusunu yapmıştım ama adamın basinda öyle insanlar varki doğru bildiğinide yanlış yapıyolar. Hani çok tecrübeli ustalarya. Başta doğru yaptiğimi yanlış diyerek cezaya sokturdular.
Birde birşey dikkatimi çekti. Kompanzasyon sisteminin enerjisini akım trafosundan önce alinca cihaz aktifi reaktif olarak görüyor ve çekilen güç kadar kademe devreye alıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,160
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst