gecikmeli sönen tavan lambası sorunu

mandalina_

Üye
Katılım
5 Kas 2008
Mesajlar
61
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar aracıma aşagıdaki devreyi kurmak istiyorum bi türlü çalıştıramadım.Lambayı dahi yakamıyorum evde
Şekilde "kapı " yazan yeri evde denerken adaptörün hangi ucuna baglıyacam + ucuna mı baglayacam.+ucuna bagladıgımda evdeki adaptörün kablosu ısındı.Lamba yanmadı devreyi evde çalıştıramadım.Kullandıgım kondansator 25v 1000mikrofarad.Şekildeki kondansatorde taralı alan kondansatorun - ucu mu oluyor.Acil yardım eder misiniz?

bf04fcac213750173db20678b2cf666c.jpg
 
Burada kapı yazan yere + ucu bağlamalısın aksi halde hem diyot iletime geçmez hem de transistörün bazında akım oluşmaz ve transistör iletime geçemez. Elinizde devre simülatörleri varsa, ilk olarak devrenin çeşitli kollarındaki akım gerilim değerlerini gözlemenizi öneririm.
 
titus devrede
12v yazan yeri ve kapı yazan yerı adaptörün +sına bağladım ama proteusta ISIS ta çalışmadı.Proteus ISISTA ki çizimini yapıp resmı koyabilir misiniz.Ya devre bozuk ya da ben yanlış kuruyorum
_______________________________________________________________

Arkadaşlar bi de bu lambaya ısıste hiç devre kurmadan 16v 10000uf kondansator paralel baglayınca da lamba kararak sönüyor.Sizce hangisi daha iyi daha güvenlidir?
 
devredeki hata besleme 12V yap diyotun önüne bi buton koy kapı açık-kapalı gibi o zaman çalışması lazım hata yoksa ama simülasyon belki o tepkiyi vermeye bilir yani yavaş sönme olayını çok zor bi devre değil breadboard ın üstüne kur dene en garanti yol
 
korkmaz breadboarda denedım yıne yanmadı.
12 voltu düzelttim yine yanmadı.Devredeki hatayı bulamadım ya bi türlü.
 
bende bu devrenin ewb de yapılmış ve kumandadan kilit açıldığında, kapı açıldığında yanıyor ve kontağın açılmasıyla ışık sönüyor ve dikkat edin kontak açıkken ve kapı açıldığında ışık tekrar yanıyor ama kapıyı kapattığınızda zaman gecikmesiz olarak devre çalışmaya devam ediyor.
 
mevcut devre için transistörü BC 237 , BC 238 ve kondansatörü kutuplu kullanırsandiyotun önünede diğer arkadaşın dediği gibi anahtar koyarsan sorun çözülür.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,702
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst