Elektrik faturasındaki dağıtım bedeli

yanlizefe

Üye
Katılım
31 Eki 2008
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
39
Elektrik faturasındaki dağıtım bedeli olarak gelen yaklaşık fatura bedelinin %6-7si gibi bir rakam var.Bu değer nedir?neye göre kesilir?yoksa sorma ver gibi bişeymi?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Telekomdaki sabit ücret gibi birşey olsa gerek.
Dağıtım hatları kullanım bedeli gibi birşey.
 
Elektrik faturasındaki dağıtım bedeli olarak gelen yaklaşık fatura bedelinin %6-7si gibi bir rakam var.Bu değer nedir?neye göre kesilir?yoksa sorma ver gibi bişeymi?

Sorma kardeşim ne soruyon!!! şeklinde bir cevap da alabilirsin ;)

Ne yazıkki vergiler devamlı üzüyor... İsteyen üzüyor un başına d harfini koyabilir...
 
Elektrik faturalarında yer alan Dağıtım Sistemi Kullanım bedeli TEDAŞ'ın aldığı hizmet bedelidir. Faturalarda yer alan enerji bedeli tabiri caizse çıplak bedeldir yani içinde kira, personel, araç, su :) gibi giderlerin bulunmadığı bedeldir. Müşterilerin serbest tüketici olmasıyla enerjisini istedikleri Elektrik Toptan Şirketinden alabilecekler ve enerji bedelini Dağıtım Şirketine değil ( TEDAŞ ) aldıkları şirkete ödeyecekler, ancak tedaş'ın hattını kullandıkları içinde Dağıtım Sistemi Kullanım bedeli ödeyecekler. Şuanda neden ödeniyor sorunun cevabı dağıtım şirketine ödenen bedel, enerji bedeli ise dağıtım şirketine değil perakende satış şirketine ödeniyor. Basit olarak örneklersek bakkal almış olduğu 10 yumurtayı tanesi 10 liradan 100 liraya alır. 2 adet kırılır ve geriye 8 adet kalır, yumurtaların toplam geliş bedeli 8x10=80 lira. Bakkal 80'e satarsa zarar eder bu nedenle 8 adeti 120 liradan satmak zorunda ( %20 kar ile ). Burada kırılan 2 yumurta 20 lira KAYIP_KAÇAK bedeli, 18 lira dağıtım sistemi kullanım bedeli ( bakkalın elektrik, kira, işçilik gideri),2 lira satıştan gelen kar.Dağıtım Şirketlerinin enerji satıştan karı 2,33. Neden hepsi enerji bedelinin içine sokularak problem ortadan kaldırılmıyor, EPDK'nın dağıtım şirketlerinin hesaplarını incelemesi ve 2015 sonrası olacak serbest tüketiciler için dağıtım şirketinin alacağı kalemlerin ayrıştırılması.umarım anlaşılır olmuştur, biraz karışık bir konu.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,690
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst