Tek motor hem endüktif hem kapasitif yazıyor

Ustalarım herkese iyi günler;

37 kW bir dalgıç pompam var Trafom 50 kVA. Kondansatör ise 25 kVAR. Kondansatör ana kontaktör ile devreye girip çıkıyor.

Geçenlerde kontrol yaptığımda hem 5.8.0 hem 8.8.0 değerlerinin ilerlediğini fark ettim. Trafoya bağlı başka motor yok ama pompa trafonun yaklaşık 60 m ilerisinde 3x70+35 NAYY kablo ile götürülmüş(evet kablo çok kalın). Diğer pompalarım hemen trafonun yanında ve onlarda böyle bir olay ile karşılaşmadım. 5.8.0 değerinin ilerlemesini kondansatörün bi nebze küçük olabilme ihtimaline bağlıyorum(cezaya girmiyorum.). Fakat 8.8.0 değerinin ilerlemesine anlam veremedim. Acaba yeraltı kablosu kapasitif etki yapıp 8.8.0 değerini mi yükseltiyor?

Siz değerli ustaların fikrini almak istedim. Saygılarımla.

Alçak gerilim kablolarında oluşan kapasitif etki ihmâl edilecek düzeylerde dir. Bu nedenle kablo Kataloglarında bu değeri vermez kablo üreticileri. Her iki değerde ceza sınırını aşıyorsa kondansatör büyük seçilmiş muhtemelen 1 bacak değer kaybetmiş diğer iki bacak kapasitif basıyor fazla geliyor arızalı bacak da yetersiz kompanzasyon yapıyor. Bu nedenle hem kapasitif hemde endüktif yükselebilir her ikisinden de ceza sınırı aşılıyor olabilir.

Kablonun gereğinden büyük seçilmesi dezavantaj değil aksine sizin yararınıza bir durumdur. Elektrik tüketimiz düşer bu sebeble.

Son düzenleme:
Kolay gelsin Kondanstörünüzü ölçtünüz mü bütün fazlar birbirine yakın akım çekiyor mu aynı şekilde sayaç tan, çekilen akımları da kontrol ediniz kablo mesafeniz çokta önemli olmayabilir neticede ag kablo pompa motorunuz çalışıyor iken indüktif ve kapasitif değerleri kaydediniz bir de pompa indüktif yükü kuyu seviyesine göre değişim gösterir yani kuyu seviyesi düşünce pompa gücü artar indüktif yazar yükselince pompa gücü düşer kapasitife dönebilirsiz kuyu seviyesi yüksek ve düşük iken sayacınızı ve yük durumunu kontrol ediniz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…