SMD Kapasitör Yardım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sekoban
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sekoban

Üye
Merhabalar değerli ustalar. Düşük iç direnç ve Voltage Loss niteliklerine sahip SMD kapasitör arıyoruz ama Piyasada Panasonic, Nippon veya Nichicon gibi markalar çok zor bulunuyor yada ben bulamıyorum. 270uf ile 330 uf 35V alüminyum kılıflı. Karaköy de bulamadım. Tavsiye edebileceğiniz bir yer var mıdır ?

VT serileri çin malı hocam, iç dirençleri çok kötü 0,6 ila 0,7 ohm civarında. Panasonic 0,1 ohm. Ulutaş elektroniğe de baktım zaten o da sadece çin malı satıyor

Hepsi Çin malı.

Siz ne arıyorsunuz?
Elektrolitik kondansatörler DC devreler de çalışırken ( dolu iken) iç dirençler yüksektir.
0.6-0.7 ohm u hangi cihazla, hangi modda ölçünüz?
Hangi devrelerde kullanacaksınız?
0.1 ohm ile 0.6 ohm arası direnç farkı devrelerinize nasıl etki eder?

Son düzenleme:
Biliyorum üstat, o yüzden boş iken LCR metre ile iç direnç ölçümü yapıyoruz. Bu cihazlar kapasitör iç direnci ölçmek için özel olarak üretilir. BLDC motorlu bir cihazda kullanıyoruz. Bunlar çok yüksek anahtarlama frekansları ile çalışıyor. Örneğin Nichicon veya Panasonic kapasitör kullandığımız devrelerde hiç sorun yaşanmazken, noname marka piyasa kapasitörlerinin tamamında sorun yaşadık. Kapasitörler konusunda çok araştırma yapmış biri olarak ustalarıma önerim; standart multimetrelerde bulunan kapasitans ölçme modu aslında pek bir işe yaramıyor. Sağlamlık testi için en önemli iki kıstas, iç direnç ve voltage loss. Yaşlanmış bir kapasitörün öncelikle iç direnci yükselir, aşırı ısıya maruz kalmış bir kapasitör de voltage loss değeri yüksek çıkar. Bunların tespiti ise sadece LCR metreler ile yapılır. Hassas bir cihaz tamir ediyorsanız yada yüksek frekanslar ile çalışan bir cihaz ise, yeni bir kapasitör olsa bile ölçmeden takmayın. Biz öyle yapıyoruz. Aynı seriden satın alınmış sıfır kapasitörlerde bile iç direnç farkları çıkabiliyor, biz ölçtükten sonra sadece en iyi değerlere sahip olanları kullanıyoruz.

Elektrolitik kondansatörler için , çalıştığınız devrelerdeki frekansa göre esr tablosundaki değerleri referans almanızı öneririm.

Çok hassasiyet arıyorsanız;
Panasonic, Nippon veya Nichicon gibi markaların Türkiye ithalatçıları ile bağlantı kurun.
VT veya CS gibi kondansatör markalarının devrelerinize hitap etmesi gerekir.
Elektrolitik kondansatörler de 0.3-0.4 ohm gibi bir farkın , motor sürücü devresinde sorun olmaması gerekir.

0,1 ohm ile 0,6 ohm arasındaki fark devrenize ne kadar etki eder diye sormuşsunuz. Evet bir radyoda yada led trafosunda kullanacaksanız fark etmez. Ancak Bazı devrelerde iç direncin ne kadar kritik ve önemli olduğunu küçük bir araştırmayla öğrenebilirsiniz.

0.??? Ohm değer farkının Motor sürücü devresindeki etkisi nedir?
Fark 1 ohm bile değil,
BLDC motor devrelerinde, Esr tablosunu esas alır.
Kondansatörü takarım. Şimdiye kadar sorun olmadı.

Son düzenleme:
@sasen1 ve @Yunusgr için ampli tasarlamıştık.
Tasarıma kullanılan regüle, simetrik kaynak önemli olduğu için nispeten kaliteli elektrolitik kondansatör gerektiriyordu.
Yurt dışı bir sitede nispeten LOW-ESR ve nichicon marka olarak temin edebilmiştik yanlış hatırlamıyorsam.
Ancak link adresi bende kayıtlı olmadığı için bulamam. Bu arkadaşlar buraya icabet ederlerse link verebilirler.
Her ne kadar bizim temin ettiğimiz kondansatörler SMD olmasa da o firmada SMD kondansatör bulunması da olasıdır.
Ya da yer sorununuz yoksa, iki adet kondansatörü paralel kullanabilirsiniz.
https://tr.rsdelivers.com/product/panasonic/eehzk1e471p/panasonic-hibrit-iletken-polimer-aluminyum-470μf-c/kasa-g-serisi-zk-4000h/1724193?srsltid=AfmBOopYGL8xgXscbwEMwHtuwnoponE4A7OsuFGJxEkROPlR1qd-J8Xb
Ben usulen bir araştırma yaptım ve Panasonic marka buldum. Teknik özelliklerini araştırabilirsiniz.
Ama oldukça pahalı.

Teknik verileri varmış:
https://docs.rs-online.com/95ea/0900766b81570286.pdf

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…