PID Kontrol ile Step Motor Performansını Artırma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan karl25
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

karl25

Üye
Merhaba arkadaşlar,
PID kontrolün step motor uygulamalarında nasıl fark yarattığını kısaca paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi step motorlar hassas konumlama için tercih edilir, ancak yük değişimleri ve titreşimler performansı olumsuz etkileyebilir. Bu noktada PID (Proportional-Integral-Derivative) kontrol devreye girer.

P terimi anlık hataya hızlı tepki verirken, I terimi kalıcı hataları sıfıra yaklaştırır. D terimi ise sistemdeki ani değişimlere karşı denge sağlar ve aşırı salınımı azaltır. Doğru ayarlanmış bir PID parametre seti ile step motor daha stabil, sessiz ve hassas çalışır.

Benim deneyimimde, özellikle mikrostep sürüş ile birlikte PID kullanımı ciddi iyileşme sağladı. Ancak tuning süreci sabır istiyor. Sizler hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu tür uygulamalarda genellikle yükü sürücüye bırakmak daha iyi, günümüzde autotuning özelliği olmayan sürücü kalmadı gibi.

Klasik, enkodersiz (open loop) step motorlarda PID kullanılamıyor.
PID, ancak step motora enkoder bağlarsanız (closed loop stepper)PID kullanılabiliyor.

Genelde Hibrit Motor/sürücü olarak biliniyor.

Eski güzel günlerde AliExpress ten almıştım, çok kullanışlı oluyor.

Şu avantajları vardı :
Çok düşük hızlarda, tork çok yüksek oluyor,
tabiki (Holding) Tutma Torku da yüksek.

Ayrıca Step Motorlarda çok fazla mikro step kullanırsanız, hele birde hızınız yüksekse "Step Eating" denen olay oluyor yani step"yeniyor" kayboluyor.
Genelde CNC uygulamalarında 8 mikre stepin üzerine çıkılmaması tavsüye edilir.

Tabiki enkoder olmayan sistemlerde, bir engel ile, motor, "o kadar" dönmezse sizi uyaran bir şey yok.
Yani gitmesi gereken yere gidemiyor.

Step motorlarda verim biraz daha düşük ve ısınma fazla oluyor
Ve akselerasyon/deselerasyon servolarda çok daha iyi.

Her teknik konuda olduğu gibi bu konudada seçim, yapacağınız "şey"e uygun olmalı

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…