Periyodik kontroller

alt41

Üye
Katılım
5 Tem 2009
Mesajlar
87
Puanları
1
Arkadaşlar Merhaba

Topraklama ölçümü, tesisat muayene, paratoner v.s. gibi ölçümleri Emo'ya sorarsak bir mühendisten başkası yapamaz ki Topraklamalar yönetmeliği, İç tesisler yönetmeliği gibi alakalı yönetmeliklerde de bu böyledir. Mesela Topraklama yetkilendirme belgesi almadan topraklama ölçümü yapamazsınız.(Bu belgeyi almak içinde mühendis olmak gerekir) Fakat İş ekipmanları ile ilgili yönetmelikte bunları teknikerlerin bile yapabileceği yazıyor. Sizce burada bir sıkıntı yok mu? Şimdi Teknikerler de ölçüm yapıp onay verebiliyor mu yoksa sadece ölçümü mü yapabilecekler?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhaba alt41,

Evet senin de söylediğin gibi tekniklerin iş ekipmanları yönetmeliğine göre yetkileri var yazmakta.
"Mesela Topraklama yetkilendirme belgesi almadan topraklama ölçümü yapamazsınız." diye yazmışsın.
Bu belge aslında hiçbir yönetmelikte yer almaz. Topraklama tesisatı ölçümü için gerekli ya da zorunlu bir belge değildir. Oda, eğitim,seminer vs. sonrası üyelerine verir. Karton, renkli güzel bir belgedir.
Maalesef bizim ülkemizde herşey "belgen varsa sen bu işi biliyorsun" anlayışı yaygın olduğu için, uygulamada gerçekten işi bilip bilmediğini bakılmaz.
Tekniklerinde tesisat kontrolü yapması doğru mu diye bana sorarsan, kesinlikle DEĞİL. Aldıkları 2 yıllık öğrenim bu konuda kesinlikle YETERSİZ. Bunun doktorların hastalarını muayenesi yerine, tıbbi teknikerlerin, hemşirelerin hastalarını kontrol etmesine benzetebilirsin.
Son yıllarda fakülteler elektronik ağırlıklı olduğu için, aslında elektrik elektronik mühendislerin de 4 yıllık öğrenimi, tesisat kontrolü konusunda YETERSİZ.
Aslında iş mühendislerde bitiyor.Bir keresinde aynı soruyu ben sormuştum bana arkadaşın dediği cevap şuydu:
"Aman ne var ki burda herkes topraklamayı ölçebilir, zaten biz mi ölçüyoruz, cihaz ölçüyor."
İnanılmaz sinirlendim ve şöyle demiştim.
"O zaman doktorlara gerek yok, zaten stetoskop ölçüyor" demiştim.
Sanırım görüşümü anlatabildim. Daha uzun yazabilirim burda bitiriyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst