Motor sargılar arası kısa devre ama çalışıyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Goneboy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Goneboy

Üye
Arkadaşlar bizim 186 kWlık GE marka mikser motorumuz var. 1,4 servis faktörü ve abb marka soft starter ile sürüyoruz. Faz akımları birbirine yakın boştaki akımlar da normal ama motoru köprülerinden ayırıp ölçtüğümüzde iki sargı arası kısa devre gözüküyor. Soft starter mikser kapasitesi normalde 2600 kg da iken ara ara aşırı akım arızası veriyor. 2300 kg düştüğünde hiç arıza vermiyor çalışmaya devam ediyor. Bu durumda ne anlamamız gerekiyor.

Sargı bobinlerinin endüktif reaktansını ihmal edersek dediğiniz gibi neredeyse kısa devre direnç değerinde düşük teller kalır elimizde. Empedans kavramını incelemenizi tavsiye ederim. Motor nominal akım ayar değerinde aşırı akım hatası veriyorsa ya mekanik sorunu başlamiştır ya da kapasitesinden fazla yük tahrik ediyordur.
Edit : Köprülerinden ayırmaktan kastınız bütün sargı uçlarının birbirinden ayrı ve hiçbir yere bağlı olmadan boşta olduğu durum ise tekrar konu hakkında yorum yapmamız gerekir.

soft starter arızalıdır.
soft starter hatalı parametrelendirilmiştir.

not: motor klemensindeki köprüleri sökmeniz yetmez. sargı uçlarını tamamen boşa çıkarıp yeniden ölçüm almanızda yarar var.

Herşeyin boşta olup iki sargının birbiri ile düşük omaj değeri gösterdiğini varsayalım . Bu testin sağlıklı ölçüm değeri sayılıp kritiğe tabi tutulabilmesi için izolasyon megeri ile yapılıyor olması lazım. Multimetre tarafından 3 volt ile yapılmış ölçümün realitesi bence şüphelidir . Haydi diyelim oradan da düşük değer gördük. O noktada da aklıma çok absürt bir ihtimal geliyor. İzolasyon zaafının olduğu bağlantı bölgesi zaten köprü ile köprülenen bölge ya da çok yakın. Bu da motora sorun yaratmıyor. Ama böyle birşey hiç duymadım ve görmedim.

Motorunuz çıft devirli olupda, hızlı devire köprülenmiş olabilirmi.
Etıket resmini paylaşırmısınız..

Ekli dosyalar

• IMG_3046.webp
    198.6 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG_3064.webp
    97.5 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG_3063.webp
    99.8 KB · Görüntüleme: 38
Size bu megerler ile hala çözemediğim bir olayı da söyleyim. Normalde ground u motor gövdesine, diğer probu sargıya tutup ölçüm yaptığınızda normal izolasyon değeri alıyorsunuz. Ters çevirdiğinizde propları düşük omaj alıyorsunuz ama motor sağlam. Yani ne hikmetse bunların ground probu gövdede olmalı doğru ölçüm için. İki megerle test yaptım. Sonuç aynı.

Meger ile ölçtük paylaştım ekte. Benimde aklıma o geldi ama olma ihtimali nedir bilmiyorum.

Parametreleri kontrol ettim sorun yok ama nasıl bir arıza olabilir soft starterda

Ters bağlantıda gövdenin topraklama iletkeni yada yada koruma iletkenine bağlı olduğunu varsayarsak bu normal bir durum değilmi. Sonuçta megerler DC gerilim vererek yalıtım seviyesini ölçüyor buda çok rahat atlama yapabilecek bir gerilim. Bende ilginç bir şey ekleyeyim nötür toprak arası 8-10 kiloohm direnç olmasına rağmen meger uyguladığınız da kısa devre veriyor yada yalıtım hatası. Hatta yanık motorda alakasız bir yere bağlı metal aksama dönüş ucunu bağladığımda motorun yanık olduğunu yine gösteriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…