Led seri bağlantı

Assembler

Üye
Katılım
8 Eki 2015
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
30
9 adet süper parlak olmayan kırmızı led ampülleri seri bağlantı yoluyla aynı ışık şiddetinde sorunsuz yanması için nasıl bir bağlantı uygulamalıyım?

Paralel bağlantı yapamam çünkü stop lambamın içinde bu kadar alan yok. Seri seri bağlayıp geçmem gerek. Çok dar bir alanda bağlantı yapacağım.

2x 9v pili seri bağlayıp 18v güç çıkışı elde etmeyi planlıyorum, fakat bir yandan da internette yaptığım araştırmalarda hemen her led devresinde bir direnç görüyorum.

Nasıl bir yol izlemeliyim?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Led direnci akım sınırlamak için kullanılıyor.Teorik olarak siz 9 adet kırmızı ledi seri bağlayacaksınız.Kırmızı led voltajı 2 v 9 adet eder 18 v kaynağınız bu iş için yeterli aslında.Dirence gerek yok ama pratikte her led 2 v olmuyor.Mesela sizin devrenizde herled başına 2v düşecek ama bazı ledlerin eşik gerilimi 1.8v olabiliyor bu yüzdende ledin bozulmasına sebep verebiliyor.Oyüzden devreye akım sınırlamak için seri direnç bağlanıyor bu seri dirençte bir miktar gerilimi düşürecektir o yüzdende kaynğınızı 20 v gibi seviyelere ayarlayıp ona göre de seri direnç ilave etmelisiniz.Yanlışım varsa düzeltilsin.Seri direnç hesaplamak içinde link e bak.
http://320volt.com/led-calistirmak-icin-seri-direnc-hesaplari/
 
Aynı ışığı vermez arkadaşım !
Bahçeye ektiğin domatesler aynı şekilde mi oluyor ?
Sizin dediğiniz gibi olsa maliyetler çok düşerdi, onca testi yapmadan satılırdı kompenantlar.
Ledlerin anca bazılarında min ve max ışık yoğunluğu değerleri verilir.Ve hepsinin eşit ışık vereceğini iddia etmezler. Diğerlerinde ışık vermesi bile sizin şansınızın olduğunu gösterir.
 
Peki bu tüm ledler için mi geçerli? Kırmızı led yerine 3v çeken süper parlak ledlerden kullansam? 27v vererek? Yani bu parçaları temin ettiğim yerden aldığım ledlerin çektiği enerji akımı birbirini tutmuyor mu arkadaş?
 
Aynı fabrikadan bile çıksa birbirini tutmayabilir.
 
Peki 3er 3er bağlasam? Yani her 9v pile 3 led bağlayacağım. 3 ayrı devre. Biraz daha şansım yükselir mi?
Bu arada 10mm şeffaf kırmızı kullanmaya karar verdim.
 
Daha iyi olur.Verdiğim linkten de seri direnci hesapla.
 
Araçta kullanacağına göre neden ayrı pil/batarya kullanıyorsun arkadaşım, aracında akü var ve şemayı direnci buna göre hesapla, akıl vermek gibi olmasın.
 
Araç değil bisiklette kullanacağım.
Dün bir elektronikçiye gittim, derdimi anlattım. Özellikle üst üste defalarca sordu aynı tip ledleri mi yakacaksın diye. Evet dedim 2 tane 9v pili bağlayarak yapmak istiyorum dedim. Bahsettiğiniz ledlerin eşik gerilimi konusundan da bahsettim. Bana 12v akü önerdi.

Sizce neden önerdi 12v akü? Akü satmak için mi yoksa bir çözüm olur diye mi?
Yakar mı sizce seri bağlayınca 9 tane ledi diye sordum, yakar dedi.
Fakat ben akü de olsa 12v ile 9 tanesini yakamayacağımı düşünüyorum. Okuduğuma göre seri bağlantıda komponentler voltajı, paralel bağlantıda ise akımı paylaşıyor. Bu durumda paralel bağlamak daha mantıklı geliyor.
Uzun ömürlü olması açısından 12v bir akü alsam ve direnç hesabını yapıp ona göre paralel bağlantı oluştursam nasıl olur sizce? Yaptığım hesapta direnç değeri 56 ohm, watt değeri olarak 2.7 çıkıyor. Sanırım 2w 56 ohm direnç yeterli olur 9 adet.

Doğru mudur?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,956
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst