Arkadaşlar dolabımın motorunu söktüm dışarda bisiklet pompası gibi kullanıcam direk 220 verip şoklama yapınca motor çalışıyor ancak motorun bakır borularında kontrol kalemi ile bakınca elektrik var fişini uzatma kablosuna takmıştım bu sebeb olabilirmi veyada motormu arızalıdır
Birde motoru böyle dışarda uzun süre çalışırsa termik felan olmayacağı için bir sıkıntı olurmu en fazla bu şekilde kaç saat çalışabilir Yardımcı olucak arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler
Uzatma ve bağlı prizde topraklama olsun. Ayrıca fişi çıkartıp ters takınca da kontrol kalemi yanıyor mu? Aslınca defalarca söyleniyor, kontrol kalemi elektriği göstermez. Etkilenme ile hayalet bir elektrik oluşabilir, fazdan etkilenerek. Doğrusu voltmetre/ölçü aleti ile gövde nötr arası ölçülmelidir. Sadece faz nötr bağlanmış görünüyor, toprak olan kabloyu da gövdeye bağlayınca sorun kalmayacak, başka bir arıza, temas yoksa!
Uzatma ve bağlı prizde topraklama olsun. Ayrıca fişi çıkartıp ters takınca da kontrol kalemi yanıyor mu? Aslınca defalarca söyleniyor, kontrol kalemi elektriği göstermez. Etkilenme ile hayalet bir elektrik oluşabilir, fazdan etkilenerek. Doğrusu voltmetre/ölçü aleti ile gövde nötr arası ölçülmelidir. Sadece faz nötr bağlanmış görünüyor, toprak olan kabloyu da gövdeye bağlayınca sorun kalmayacak, başka bir arıza, temas yoksa!
Hocam fişi ters takmadım da motora bağlanan kesimleri çevirdim, yani fazı bi ana sargıya birde ortak uça verdim ikisindede aynı sonucu aldım. Bugün hem direk prize takıp deneyecem fiş kabloyu da değiştirecem söylediğiniz gibi toprağı gövdeye bağlıcam evimiz eski yapı kaçak akımı felan yok belki ondan da kaynaklanıyor olabilir
Birde hocam esasında bu motorlar böyle bağlantı ile kaç saat durmadan çalışabilir sonuçta termik felan yok
Kaçak akım rölesi (K.A.R)'ın kaçağa bir müdahalesi olmuyor. Sadece kaçak 30mA üzerine çıktığında açma yapar, elektriği keser.
Motorun zorlanmasına bağlı olarak sürekli çalışma süresi değişir. Sıcak günlerde ve ortamlarda, tıka basa doldurulan bir dolapta saatlerce çalıştığını bilirim. Üzerinde bir ısı sensörü/termik tertibatı yapılırsa belli sıcaklıklarda dinlenmeye geçer. Ayrıca bir monometre ile istenen basınca ulaşınca da motorun durdurulması gerekir. Bu tür kendin yap videoları yardımcı olacaktır.
Termik ,röle ve kapasitör olmadan uzun süre çalıştırmayın; yoksa bozulur. Gövdeye kaçak varsa sargılardan sızıntı yapıyor. Bence can güvenliği için hiç kullanmayın.