Genç Mühendis ve Tekniker Arkadaşlarıma Saha ve Ofis Dengesi Üzerine Bir Yol Haritası
Mesleğe yeni adım attığınız bu dönemde, muhtemelen kendinize şu soruyu soruyorsunuz:
Kariyerime ofiste mi yön vermeliyim, yoksa sahada mı daha fazla zaman geçirmeliyim?
35 yılı aşkın elektrik ve otomasyon sektöründeki meslek hayatım boyunca, AG dağıtım sistemlerinden MCC, PLC, DDC, kompanzasyon ve otomasyon panolarına, tekliflendirmeden projelendirmeye, üretimden test ve saha kabulüne kadar birçok süreçte görev aldım.
Bu yıllar bana çok net bir gerçeği öğretti.
Gerçek mühendislik ve teknik uzmanlık, ofisteki ekran ile sahadaki pano arasında kurulan güçlü bağ sayesinde gelişir. Sadece biriyle ilerlemek mümkündür, ancak ikisini birleştirenler mesleklerinde fark oluşturur.
1. Sahada Pişmeyen, Ofiste Doğru Tasarlayamaz
Genç yaşlarda yalnızca ofiste kalmak, çoğu zaman konfor alanına hapsolmaktır. Oysa sahada bir kontaktörün çalışma sesini, bir PLC modülünün çalışma koşullarını, kablo güzergâhlarının zorluklarını veya bakım ekiplerinin karşılaştığı sorunları bizzat görmeden yapılan tasarımlar, uygulamada ciddi revizyonlara ihtiyaç duyabilir.
Tavsiyem: Kariyerinizin ilk yıllarında mümkün olduğunca sahada olun. Devreye alma çalışmalarına katılın, arıza süreçlerini takip edin, montaj ekiplerini dinleyin ve ustaların yıllar içinde kazandığı deneyimlerden faydalanın.
Unutmayın, sahada edinilen her bilgi, yarın hazırlayacağınız projelerin kalitesini artıracaktır.
2. Ofisi Bir Hazırlık Akademisi Olarak Görün
Ofis sadece çizim yapılan bir yer değildir. İyi bir mühendis için ofis, sahada yaşanabilecek sorunların daha ortaya çıkmadan çözüldüğü yerdir.
Bir proje hazırlarken sadece sistemin çalışmasını değil bakımını, işletmesini, genişletilebilirliğini ve güvenliğini de düşünün.
Kendinize şu soruyu sormayı alışkanlık haline getirin.
Bu panoyu beş yıl sonra açacak bir teknisyen, aradığı bilgiyi kolayca bulabilecek mi?
İşte başarılı mühendisliği sıradan mühendislikten ayıran detaylar bunlardır.
3. Saha ile Ofis Arasında Güçlü Bir Köprü Kurun
Projelerde yaşanan birçok sorun teknik yetersizlikten değil, iletişim eksikliğinden kaynaklanır.
Saha ekibinin Bu ekipman buraya sığmıyor. Bu kablo bu güzergahtan geçmez. veya Bakım için yeterli alan yok. şeklindeki geri bildirimlerini eleştiri değil, proje geliştirme fırsatı olarak görün.
Yıllarını sahada geçirmiş ustaların deneyimi, çoğu zaman kitaplarda bulamayacağınız kadar değerlidir.
Kariyeriniz Boyunca Unutmayın
• Sahada yaşadığınız her problemi kayıt altına alın. Zamanla bu notlar size ait paha biçilmez bir teknik bilgi arşivi olacaktır.
• Teknolojiyi sürekli takip edin. Yeni ekipmanları yalnızca kataloglardan değil, uygulama sahasında da tanımaya çalışın.
• Her zaman Neden? sorusunu sorun. Neden bu komponent seçildi? Neden bu kablo bu güzergahtan geçirildi? Neden bu koruma elemanı kullanıldı? Bu alışkanlık sizi uygulayan değil, çözüm üreten bir mühendis yapacaktır.
Meslek hayatım boyunca gördüğüm en önemli gerçek şudur,
Saha size gerçeği öğretir, ofis ise o gerçeği doğru tasarıma dönüştürür.
Bu iki alanı birlikte geliştirebildiğinizde yalnızca iyi bir mühendis veya tekniker olmazsınız bilgiye, tecrübeye ve çözüm üretme yeteneğine güvenilen bir meslek insanı olursunuz.
Genç arkadaşlarım,
Kariyeriniz boyunca öğrenmekten, sahaya inmekten, soru sormaktan ve sorumluluk almaktan çekinmeyin.
Bugün edineceğiniz her deneyim, yarın sizi sektörün aranan mühendislerinden ve teknikerlerinden biri yapacaktır.
İyi bir mühendis diploma ile yetişir. Büyük bir mühendis ise saha ile olgunlaşır.
Yolunuz açık, emeğiniz değerli, projeleriniz güvenli ve başarılarla dolu olsun.
Saygılarımla,
Cevdet ÇALIK