Fren Bobini İçin Doğrultucu

sansal54

Üye
Katılım
11 Ara 2007
Mesajlar
118
Puanları
1
Yaş
39
Merhabalar,
Elimizdeki motor freninin bobini 108 V dc olarak etiketlenmiş. Bu yüzden biz de bir yarım dalga doğrultucu kullanmak zorunda kaldık. Bu amaçla sadece 1N5408 kodlu bir diyot kullandık. Bu şekliyle çalışmadı. Sonra 10 uF lık bir kondansatör daha ekledik. O zaman çalıştı. Neden sadece diyodun olduğu durumda çalışmadığına dair yorumlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Fakat yukarıda belirttiğim gibi bobin beslemesi için 108 VDC belirtilmiş. Köprü diyot kullanırsam çıkışında yaklaşık 196VDC oluşacak. Bu bobine zarar vermez mi?
Yarım dalga doğrultucuda ise bu yaklaşık 96 VDC oluyor?
 

108 Voltu kondansatör kullanmadan döğrultursanız 108, Kondansatör kullanarak yüksüz iken 152 VDC elde edebilirsiniz. 196 VDC yi nasıl hesap ettiniz bizleri aydınlatabilirmisiniz.
 
108 Voltu kondansatör kullanmadan döğrultursanız 108, Kondansatör kullanarak yüksüz iken 152 VDC elde edebilirsiniz. 196 VDC yi nasıl hesap ettiniz bizleri aydınlatabilirmisiniz.

Yarım dalga doğrultucu için Vdc=Vrms*0.45 (burada Vrms=220 V)
ve tam dalga doğrultucu için Vdc= Vrms*0.9 formüllerinden. Ayrıca diyotlardaki gerilim düşümünü de hesaba katarsak yukarıdaki değerleri elde edersiniz.

Kaynak:
http://www.electronics-tutorials.ws/diode/diode_5.html
http://www.electronics-tutorials.ws/diode/diode_6.html
 

Şimdi oldu ben de AC gerilimi 108 volt okuyorum sabahtan beri. Bence istediğiniz gerilimi elde etmenin iki yöntemi var. İzole trafo kullanmak yada piyasadan ucuza (meanwell marka) Power supply almaktır.

Motor freni için yaptığınız devre tek diod ile tam anlamıyla bir doğrultma yapamadığı için tabiki çalışmadı. Genelde bu tip bobinlere iki kademede gerilim verirseniz daha da iyi sonuçlar alabilirsiniz.

iki kademe derken de öyle fren anında ilk önce daha yüksek bir akım verip sonra nominal akımına inilmesi durumuda kondansatörün yapacağı gecikmeler elimine edilmiş olur.

Oturduğum evdeki asansöre buna benzer birşey yapmıştım ancak yukarıda markasını belirttiğim power supply' ı kullanmıştım. trafo ve doğrultucu devresi ile fiyatları ise neredeyse kafa kafaya geliyordu.
 
İlk girdimi dikkatli okumanızı öneriyorum. Bu iş için bobinajcılar da yarım dalga doğrultucu öneriyor. Hatta frenin yanında hazır yarım dalga doğrultucu da gelmişti. O bozulunca kendimiz yeni bir tane yapmaya karar verdik. Bu amaçla tek bir diyot kullanınca olmadı. Ama seri diyot ile beraber yüke(bobine) paralel bir kondansatör bağlayınca fren bobini görevini yapmaya başladı. Yani motor kontaktörünün kontakları açıkken fren devrede, kapalıyken fren devre dışı (fren bobini enerjisiz). Burada kondansatör nasıl bir etki yapmış olabilir? Ya da kondansatörsüz niye çalışmadı?
 

Bu tip bobinler üretilirken ya DC gerilim ile yada AC gerilimle çalışabilecek şekilde dizayn edilirler. Bu kadar kısmını herkes biliyor. Ancak bir DC gerilimle çalışması gereken bobine AC verdiğinizde çalışamaz. Siz tek diod ile doğrultucu yaptığınızda ise sadece yarım periyot olarak gerilim transfer edildiğinde ise ofseti bozulmuş ac gerilim gibi olduğundan dolayı kondansatörün ortalama değerinin arttığından bobininiz çalışmaktadır.

Bu tip devrelerde olası yapılan en büyük hatalar ise ki bu durum genelde doğrultucu devre üzerindeki diodu bozar. Bobine paralel diod bağlanmamasıdır. Bu sayede de bobine sadece transfer edilen akım sadece tek yönde olacak ve devrenin enerjizi kesildiğinde de istenmeyen yüksek gerilim oluşumlarının da önüne geçilmiş olur.

Zaten bizimle paylaşmış olduğunuz dökümanlarda ki "Half Wave Rectifier Circuit" isimli şekil ile "Half-wave Rectifier with Smoothing Capacitor" karşılaştırdığınızda farkı anlamış olabileceksiniz. İlk şekilde her ne kadar gerilim DC olduğu ön görülse bile sadece ofseti bozulmuş bir AC gerilim normundadır. kondansatör burada gerilimi topladığı için sisteminiz çalışabiliyor.

Eğer tek diod ile devreyi beslemeyip (herne kadar bobinajcılar böyle önermiş olsa bile) tam doğrultulmuş gerilim ile çalıştırmanız en doğrusudur.
 
Power Diodes and Half-wave Rectifiers

verdiğin bu linkte, Half-wave Rectifier with Smoothing Capacitor kısmı var. Burada kondansatör verilen
Vdc=Vrms*0.45
formüldeki DC voltaj değerini yükseltiyor.Yani atıyorum 0.45 değilde 0.75 yapıyor.Yani dc voltajın 220x0.45=99VDC den 220x0.75=165VDC oluyor. ( Buradaki 0.75'i kafadan attım. Ama sonuçta DC voltaj artıyor) Belki tam dalga doğrultma olsa aynı değerleri alacaktır.

Bu arada bobinin etiketinde ne yazıyor?
 

Sn yaman9;

Zaten arkadaş bu formülleri biliyor. Hesap kitap işleri kafadan atma formüllerle olmaz. Lütfen yanlış bilgilendirme yapmayınız. Bobin etiket değerini arkadaş vermişti.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…