dalgalardan enerji üretme

blade3428

Üye
Katılım
29 Ocak 2007
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar bu konu hakkında bana bir döküman lazım yardımcı olursanız sevinirim
 
ULUSAL BOR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (BOREN) DALGA ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ PROJESİ




Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ve Türkiye Elektromekanik Sanayi (TEMSAN) A.Ş. işbirliğinde 15.02.2008 tarihinde başlatılan “Dalga Enerjisinden Elektrik Üretimi” konulu proje kapsamında denizdeki dalgaların dikey hareketini elektrik enerjisine çeviren bir sistem tasarımı gerçekleştirilmiştir. 4 adet duba, 1 adet şamandra ve şamandraya bağlı bir jeneratörden oluşan sistem dünyada kullanılan dalga enerjisi modellerinden farklı olarak mobil şekilde tasarlanmış olup istenildiği anda istenilen bölgeye taşınabilir özelliktedir.

Sistemin çalışma prensibine göre denizdeki dalgaların dikey hareketi şamandra vasıtasıyla jeneratöre iletilir. Bu hareket, jeneratör içerisinde yer alan Neodymium-Demir-Bor mıknatısları ve elektrik bobinleri arasında bir etkileşim meydana getirir ve etkileşim nedeniyle akım oluşur. Oluşan akım su altı kablosu yardımıyla kıyıda bir kontrol panosu içine yerleştirilen akülere iletilir.

Şamandraya bağlı olan jeneratörün içerisinde yer alan Neodymium-Demir-Bor mıknatısları çok güçlü mıknatıslardır. Farklı kullanım alanları bulunan ve dünyada yüksek miktarlarda tüketime sahip bu mıknatısların yapımında kullanılan bor, mıknatısın manyetik performansını artırmaktadır.

Dalga enerjisi üretim sistemin saha testi çalışmaları Karasu-Adapazarı bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 20 gün süren saha çalışmaları neticesinde sistem kıyıdan 100 m mesafede derinliği 43 m olan bölgede suya indirilerek devreye alınmış ve günde 5 kWsaat elektrik üretimi başarıyla gerçekleştirilmiştir. Mobil olarak tasarlanan sistem istenildiği zaman uygun şartları sağlayan farklı yerlere taşınarak o bölgede elektrik üretebilmesinin yanı sıra, sistem sayısı artırılarak bir dalga enerjisi santrali oluşturulması ile elektrik üretimi kapasitesinin artırılması da mümkün olabilmektedir.

Ülkemizin kıyı şeridi uzunluğu yaklaşık 8210 km’yi bulmakta olup bunun %20’sinden dalga enerjisi üretmenin mümkün olabileceği varsayılmaktadır. Bu durumda, kıyı bölgelerindeki yerleşim alanlarının elektrik ihtiyacının çevre dostu, temiz, sınırsız bir enerji kaynağı olan dalga enerjisi ile karşılanması, enerji ihtiyacının hızla arttığı günümüzde enerji üretimine yapılacak olan katkı açısından büyük önem arz etmektedir.


Alıntı : * BOREN * Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü
 

Forum istatistikleri

Konular
128,237
Mesajlar
916,066
Kullanıcılar
450,036
Son üye
murki

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst