Bosch buzdolabi led lamba tamiri

Merhaba arkadaslar,
Geçen gün bosch marka buzdolabinin ic aydinlatmasi bozuldu, lambayi söktüm içinde tek ledli böyle bir devre var. Yenisini alayım desem 900tl fiyat veriyorlar. Niye o kadar pahalı anlayamadım. Bu ledin tamiri olurmu acaba, baska led lambalarda bozuk olani kirip bacaklarini lehimleyip devam ediyordum. Bunu görünce ne yapacağımı bilemedim.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20251112_205825_Chrome.webp
    46.1 KB · Görüntüleme: 29
Üzerinde bir tane led olduğu görünüyor.

Led tipini belirleuebilirseniz kaç volt kaç amperlik elbette üzerindekini değiştirip kullanabilirsiniz.

Kartın üzerinde led dışında başka eleman var mı? Kartın arkası filan?

Karta gelen voltajı ölçüp ona göre basit bir şekilde birkaç ledden oluşan yada şerit ledden kesilmiş bir parça ile aydınlatmayı sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Tabii bunun için az buçuk elektrik elektronik bilgisine ihtiyaç duyulabilir. Sayın @serkan_48 in dediği gibi mevcut ledin çektiği akım, çalışabildiği voltaj aralığı hesaplarını yapabilmek için.

Aslına bakarsanız 3 volt ise oldukça basit diye düşünüyorum. Ama siz yine de garanti olması açısından oraya gelen voltajı bir şekilde ölçmelisiniz. İki tane kalem pil alıp denemeler yapabilirsiniz. Sonuçta kaybedeceğiniz bir şey yok. Bir tane bozuk led ampül içinden veya şerit ledden söktüğünüz bir led ile denemeler yapabilirsiniz. Hatta bulamaz iseniz zincir marketlerin birisinden led ampül alıp içinden sökseniz bile oldukça ucuza halledebilirsiniz.

Yanlış anlamayın ama tamiri bilen birisi için çok kolay olan bu işi sizin ne bilginiz nede alet edevatınız olmadığı için kolay kolay yapmanız çok mümkün gibi gözükmüyor. Bir usta bulup yaptırmanız lazım oda bir usta bulunacakta...Acaba usta uğraşacak mı uğraşmayacak mı oda bilinmez. 900TL evet sadece bir adet led için pahalı ama söylediklerimi düşününce çokta pahalı değil gibi.

Yok neden yanlis anlayayim. Evet ölçü aletim yok ama elim havya tutar. Daha once hiç tek led degisimi yapmadim. Hep arizalanan ledi kirar köprü atarak cozerdim. Led degisimi baya ince iscilik gerekiyor olabilir. En kötüsü serit led monte edebilirim ama serit ledler de 12v ile calisiyor, tek cipli 3lu serit led taksam calisirmi onu bilemedim

PCB ye gelen voltaja bakın, veya arızalı olduğundan eminseniz üzerindeki kedi kaldırıp yerine el altında bulunan beyaz ledi lehimleyin sonucu görün.

Ölçüm yapılmalı .
Sizin buzdolabında ( fotodaki yerde ) kaç volt ?
Benzer sayılır .

Tamir videosu .

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…