Direnç ve kondansatörden oluşan bu kadar basit bir devrede neden böyle zikzaklar çıkar ki diye şaşırmıştım.
Pasif bir bileşenin bu tarz abartı tepkiler vermesi çok tuhaf.
Cihazı normal osiloskop moduna alıp jeneratör çıkışını 10 Hz, 1 kHz aralığında manuel olarak henüz kontrol etmedim, ilk fırsatta deneyip sonucu paylaşırım.
Yalnız testi birkaç kez tekrarladığımda kafamı karıştıran bir şey fark ettim:
Bu testere dişi şeklindeki zıplamalar her seferinde aynı noktada bitmiyor.
Bazen 100-200 Hz civarında grafik bir anda pürüzsüzleşirken, bazen de 1 kHz seviyesine kadar o dik zıplamalar devam edebiliyor.
Bu değişkenlik bana sorunun jeneratörden ziyade, osiloskobun Auto-Range algoritmasıyla ilgili olabilir mi acaba diye düşündürdü.
Çünkü tam o zıplamaların olduğu anlarda cihazdan 'tık-tık' diye röle sesleri geliyor.
Acaba osiloskop düşük frekanslarda uygun ölçeği bulmaya çalışırken, sinyalin tam oturmasını (yani o yerleşme süresini) beklemeden mi hatalı örnekler alıyor diye merak ettim.
İlginç olan 1 kHz’i geçtikten sonra her şey süt liman oluveriyor ve grafik tam olması gerektiği gibi pürüzsüz bir eğriye dönüşüyor
İlk fırsatta jeneratörü 10 Hz’den başlayarak elimle yavaş yavaş artırıp normal modda izleyeceğimç bakalım grafikte sinüs dalgasının boyu gerçekten değişiyor mu yoksa osiloskop mu beni kandırıyor