Bu konularla ilgili calisiyorum.
Noktadan noktaya tek eksenli duzenek yapacaksaniz ve amaciniz hedef koordinata max +/- 1 hata ile varmak ise evet pozisyon geribeslemeli PID kontrol ya da benzeri teknikler ise yarar.
Bu durumda yolculuk esnasinda adim kacirilsa bile hedef koordinata hatasiz ulasilir.
Eger birden fazla motorla cok eksen calisiyor ve amaciniz an ve an tum motorlara senkronize hareket yaptirmaksa bu durumda herhangi bir andaki hata degerinizi +/- 1 step yada mikro step degil bunun cokca kati olmasina razi olmaniz gerekir. (Hareket esnasinda max hata 100 mikrostep fakat hedef korordinata varista 0 hata ya da +/-1 hata gibi. Zaten eger hata, surucunun tum cabalarina ragmen ornek verdigim 100 mikro stepi gectiyse mekanizmada ciddi bir sorun var demektir ve sistemin ariza lambasini yakip durmasi gerekir)
Cunku adim kaciran motorun surucusu, hatayi gidermek icin zaman kaybederken diger eksenler alir basini gider.
Boyle bir durumda mesela X ekseni adim kacirdiysa, merkezi kontrol unitesine hey bekle ben X ekseniyim ve adim kacirdim diger motorlari ilerletirken benden talimat bekle ben hatami duzeltmeye calisayim tarzinda bir kontrol teknigine gecmen gerekir.
PID kontrolde katsayilari duzgun ayarlayamadiysaniz sistemin sacmalamasi cok normal
Cizimi cok gercekci cizemesem de anlatmak istedigimi aciklamak icin yeterli.
X ve Y motorlarini koordineli dondururerek mekanizmaya dairesel bir yol izletmek isteyelim.
En solda X ve Y ekseninde hic bir adim kacirma yok. mukemmel bir hareket yapilmis.
Ordadakinde X ekseni adim kacirmis ve geri besleme olmadigindan hata devam devam etmis.
En sagdakinde X ekseni hata yapmis fakat PID kontrolor hatayi duzeltmeye calismis.
En sagdakine razi isen PID kontrol isini gorebilir.