Valla tahmin ediyordum böyle yazacağınızı.
Hocam tamam sen de ne gömdün be.
Anlıyorum sizi muhakkak haklısınız da sizin olaya bakış açınız ve benimki çok farklı.
Ben şu an iyi bir elektronikçi olmaktan çok okulumu bitirme derdindeyim.
Sonrasında bu işten ekmek yiyeceksem (ki öyle hayal ediyor ve istiyorum) işin tekniğine elbette daha çok vakit ayırmak gerekir.
Fakat üniversitede bize LM317 bilgi sayfasından soru sormuyorlar.
Hani söylemek istediğim herkesin hazır proje alarak teslim ettiği ders için ben LM317 kataloğunu ezberleyeceğime final sınavlarıma çalışırım.
Öğrenci değil de mesleğin içinde olsam ya da derste LM317 detaylı işlenmiş olsa yalar yutarım o kağıdı ama şu an gerek yok.
Derslerde işlediğimiz şeylere hakim olmaya çalışıyorum fakat bunu sadece devre için kullanıyorum.
Buna ayıracağım vakitle derste işlediğimiz bir konu ile ya da eleman ile daha haşır neşir olmaya bakarım.
Mesela sensörler dersinde PTC/NTC ler. Bunların karakteristikleri. Güç elektroniği dersinde tristörler, diyaklar bunların karakteristiği vs.
Söylediğim gibi sınıfta kendisi bir şeyler yapmaya çalışan bildiğim tek kişi benim. Herkes hazır proje almış ya da yaptırıyor piyasadaki ustalara vs. Bu zaten ağrıma gidiyor... Dolayısıyla size göre hiç uğraşmamış olsam da bana göre haddinden fazla uğraştım.
Kendimi doğru şekilde ifade ettiğimi düşünüyorum ama yine de söylemek isterim, yanlış anlayıp daha da kızmayn bana, kardeşim sen elektronikçi olmak istemiyorsun okulunu bitirmek inek bir öğrenci olmak istiyorsun falan demeyin lütfen;
özetle ben şu an üniversite okuyorum, üniversitede ise öncelik teknikte iyi olmak değil. Derslerde neye ağırlık veriliyorsa onu iyi bilmek ve sınavdan yüksek puan almak.
Bunun da bu devreyle maalesef alakası yok.
Hem lütfen ukalalık olarak algılamayın, tahminimce yaşım sizden çok küçük ve büyüklerime, ustalarıma asilik yapmak takınacağım bir tavır değil ama sınıfın en iyilerinden olduğumu hatta belki en iyisi olduğumu mütevazi bir şekilde söyleyebilirim.
Bunu ben bir halt biliyorum diye söylemiyorum. Pek bir halt bilmediğimin sizde farkındasınız, bunu söyleme sebebim okullarda kağıt kalem (daha çok formül işleri yani) üzerine işlerin döndüğünü vurgulamak.
Benim havya kullanamayan, devre elemanını ismen bile tanıyamayan nice arkadaşlarım var.
Maalesef durum bu...
Bizde olay şu, sınavda ortak emiterli yükselteç devresi verilir, bunun yükteki/boştaki değerleri formüllerle kağıt üzerinde hesaplanır... Sınıftaki arkadaşlarımın büyük çoğunluğunun bir tana bile transistör adı söyleyemeyeceğini adım gibi biliyorum. Ha hesaba gelince gayet iyi yapanlar var. Sınav günü sabaha kadar oturup formül ezberliyoruz falan.
Öğrenciyiz abi biz, bize sınavda şunlar çıkacak denilecek, sonrasını oturup izlemek lazım nasıl yapılırmış o iş.