Formül yok. EMO ajandasında trafoların boşta kayıplarını (demir kayıpları) gösteren bir çizelge var. Buna göre 400 kVA bir trafonun 900 watt boşta çalışma kaybı var. İlkinde ben biraz hesap makinası kullanmadan kafadan hesap yaptığımdan yaklaşık 100 kVA demiştim. EMO ajandasına göre hesaplarsan, yaklaşık 40 kVA bir boşta kaybın söz konusu. Anlık çektiğiniz güçte yaklaşık 4 MVA'imiş. Buradan hattındaki trafoların %20 yüklü olduğu ve trafo bakır kayıplarınında yaklaşık 100 kVA olduğunu söyleyebiliriz. Hattın çift devre piegeon(3/0) mış hattının bakır kayıpları %3 olduğunu düşünürsek yaklaşık 150 kVA'da buradan gelir. 300 kVA bir aylık gündüz döneminde yaklasık 100.000 kWh kayıp. Yani sayacınız hatalı kaydediyor olabilir veya endeksleri hatalı almış olabilirsiniz. Sayacının yanına EDAŞ'tan müsaade alarak kontrol amaçlı bir sayaç takıp ölçüye esas amaçlı sayacını aylık kontrol edebilirsin. İletim ve Dağıtım bedelini her halükarda ödemeniz gerekiyor. Çünkü size gelen elektrik Keban, Atatürk, Karakaya gibi binlerce km. uzaklıktaki yerlerden milyarlarca liraya malolan 154 ve 380 kV'luk iletim hatlarıyla geliyor. Trafo merkezinden sizin hatbaşınıza da 35 km'lik bir EDAŞ hattı varmış. Bunların bakım, onarım, tadilat ve amortisman giderleride sizden iletim ve dağıtım bedeli olarak çektiğiniz enerjiyle doğru orantılı olarak tahsil edilmesi yasal ve mantıklıdır. Ancak trafo kaybı almamaları lazım. Çünkü ölçümünüz hat başından yapıldığından sayacınız trafo ve hattınızın kayıplarını milimetrik olarak size otomatik olarak fatura etmektedir. Trafo kayıbı için görevli EDAŞ'la görüşün derim.