Jeneratör sargıları Trifazeden Monofazeye dönüşüm

d_darko

Üye
Katılım
30 Ara 2008
Mesajlar
46
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar. Bir konuda kararsız kaldım da, sizlere danışayım dedim.

Şirkete bir jeneratör alacağız. Şantiye sahalarında portatif olarak kullanmak için. Nerdeyse tüm uygulamalarımız monofaze. Trifaze nadiren çalıştırıyoruz. Zaten büyük işler için 40kVA dizel jeneratörümüz var. Piyasaya baktım, ufak dandik çin malı jeneratörler var, düzgün bir jeneratör almak istediğimizde daha çok sabit kullanılan, ağır hizmet tipi en düşük 16kva, 22kva gücünde jeneratörler çıkıyor ortaya. Ama bu sefer ebat çok büyüyor, römork ihtiyacı doğuyor(araç ile çekmek gerekecek), masraf artıyor, amacımızdan da uzaklaşmış oluyoruz.

Trifaze olunca da, monofaze kullanırken doğal olarak tek fazı kullanıyoruz, yük dengesizliği de alternatöre zarar veriyor veya şalteri atıyor, kullanılamıyor.

Firmaların şöyle önerileri oluyor: trifaze jeneratörün bağlantılarını değiştirelim, monofaze yapalım. Ama bu sefer mesela 15kva olan jeneratör 9kva'ya falan düşüyor. E bu sefer de küçük jeneratörlerden alınsa da aynı işi yapacak. Tabi ki motor, yakıt, kalite farklı oluyor. Ama vereceği akım aynı oluyor küçük jeneratörlerle.

Sizce ne yapmalıyım? Monofazeye dönüştürülünce, ne gibi bir etki oluyor tam olarak? Ve bu hesaplama nasıl yapılır?

Teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhaba benim de benzer bir sorunum var, kullandığım şirket aracında su soğutmalı (jeneratör dahil) sessiz 13kva üçfaz panda marka bir jeneratör var, şu anda bunu tek fazından kullanabiliyoruz, ancak tek faz kullanılınca sanırım 4-5 kva gibi bir güç alabiliyoruz bunu herhangi bir trafo veya regülatör yardımı ile tek faza dönüştürebilme imkanımız var mı, şimdiden teşekkürler.

Fischer Panda Commercial Generators
 
Son düzenleme:
hayır neden tek faza dönüşmek istiyorsun.eğer yükün birden fazla ise her faza dengeli olarak da(birbirine yakın)dağıtabilirsin.13 kva tek faz olunca 4 5 kva düşer diye birşey yok.adı üstüne trifaze 13 kva olarak üretilmiş o generatör.ortalama 12 13 kva motor çok rahat çalıştırır.her fazın gücüde 13 kva dir.13 kva bölü 3 olarak düşünme.diyelimki 3 adet yük var.biri 3 kw lamba olsun.biri 2.2 kw tek fazlı motor olsun bide yine tek fazlı çanta kaynak makinası(ufak boy).bu üç yükü her faza bağlayıp çalıştırabilirsin.toplam gücü aşmadıkça çalışır.ha dengeli olmayabilir ama yınede çalışır.ufak tefek yıldız noktası kayabilir ama çalışır.sonuç olarak 13 kva demek her fazın gücü demektir.
 
Son düzenleme:
Trifaze generatörler sargı bağlantı şekli yıldız'dan double delta'ya çevrilerek monofaze yapılır. Nette aratırsan bağlantı şeklini görebilirsin. Bu bağlantıda 3 faz 20kW'lık bir generatorden, monofaze yaklaşık 14-16kW güç çekebilirsin. Neren59'un da dediği gibi yükleri bölebilirsen, daha doğru bir çözüm olacaktır.
 
16KVA trifaze jeneratör faz akımı 23A civarıdır yani bir fazdan en fazla bu akımı çekersin (normal şartlarda) eğer sen monofaze kullanmak istiyorum dersen zaten 23A verebilecek bir monofaze jeneratörün gücü de 5KVA demektir. Bu durumda hem fazla paranız gitmemiş olur ucuza almış olursunuz hem de 16KVA bir trifazenin yaptığı işi (tek fazlı yükler için) yapmış olursunuz. Mesaj eski ama yeni sorunu olabilecekler için cevaplandı
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,687
Kullanıcılar
449,955
Son üye
seggzsy

Yeni konular

Geri
Üst