Prizlerde Toprakta Faz Olması

kral23

Üye
Katılım
9 Nis 2007
Mesajlar
229
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar prizlerin belirli bir kısmının toprağında faz var. ancak kaçak akım rölesi atmıyor. neden olabilir. bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
buat'tan yanlış bağlantı olabilirmiki kontrol etmek lazım
 
buattan nasıl bir yanlış bağlantı olabilir dostum açıklayabilirmisin.
 
Hatalı bağlantı ihtimalleri bol. Sıfırlama yapıyorum diye prizin nötr'ü ile toprağı arasına köprü atanı hatta bunu fiş'de yapanı dahi gördüm. Fişi ters taktığında haliyle faz toprak birleşiyor. Toprak hattıda boşta ise yani toprağa ulaşmıyorsa her yere yayılır. Toprakla irtibat olmadığı için yani kaçak oluşmadığından da k.a.k.r açtırmaz. Bir linyede toprak kablo rengi farklı kullanılmıştır sigorta kutusunda yanlışlıkla faz verilmiş olabilir. İncelemek gerek.
 
valla ben varsayım üzerine yazdım ama hocam baya açıklamalı yazmış :)
 
dostum nötrleri kontrol ettim herhangi bir elektrik yok. ayrıca prizleri açıp baktım onlardada nötr ile toprak hiç birinde birleştirilmemiş (sıfırlamada yok). sigorta kutusunda toprağa faz verilmiş olsa buzdolabı gibi topraklı cihazlarda kısa devre yaparak sigortayı attırması gerekmiyormu.
 
dostum nötrleri kontrol ettim herhangi bir elektrik yok. ayrıca prizleri açıp baktım onlardada nötr ile toprak hiç birinde birleştirilmemiş (sıfırlamada yok). sigorta kutusunda toprağa faz verilmiş olsa buzdolabı gibi topraklı cihazlarda kısa devre yaparak sigortayı attırması gerekmiyormu.

Buzdolabının sapıda ayaklarıda plastiktir gövdesine daha dokunmadıysan şanslısın :) Önce enerjiyi komple kes sonra sigorta kutusundan ana giriş toprak ve linye toprak iletkenlerini ayır enerjiyi ver sorun hangi linyeden kaynaklanıyor gör ve o linyenin buat ve prizlerini tek tek kontrol et. Genelde toprak ekine klemens vurmazlar bantlamazlar faz'a deyiyor olabilir.Sen arızayı evde ararken dışarıdan gelen toprak iletkeninden faz geliyor olabilir o yüzden enerjiyi kessen bile sigorta kutusunda topraklamayı ayırırken dikkatli ol. Anca anlattığım şekilde arızayı bulabilirsin.
 
teşekkür ederim. dostum. deneyeceğim.
 
kaçak akım rölelerinin çalışma prensibi çekilen akımla dönen akımın arasındaki farkın evlerde 30ma fabrikalarda yangın riskine karşı 300ma üzerinde olması durumunda devreyi açmasıdır senin evinde muhtemelen toprak sorunun var yani toprağın yok ve ya çok kötü k.a.r. nin açmama sebebi bu yani evinde toprak olmasa bile k.a.r. çalışır bir örnek verecek olursam örneğin çamaşır makinanın motorunda bir 100ma kaçak var eger topraklaman iyi ise motor 5A çekiyorsa k.a.r den 5A çıkar fakat dönüşüne 4.9A gelir ve buda 30ma üzerinde bir kayıp olduğundan k.a.r. açar topraklaman kötü yada hiç yoksa biz cihazı ellemediğimiz sürece 5A çıkar ve 5A döner yani röle açmaz ama cihazı ellersek 100ma kaçak vücudumuzu toprak olarak kullanır kaçak bizim vücudumuzdan geçer röle kaçağı algılar ve açar yani senin k.a.r. nin açmama sebebi bu ve SCORPION EYES arkadaşın da dediği gibi sorunun toprak kablosunun fazla temas ettmiş olduğudur umarım anlatmam karışık olmamıştır
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst