ALARM KUMANDA DEVRESİ

mustafaand

Üye
Katılım
7 Ara 2006
Mesajlar
36
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar;

24 adet cihazdan çalışıyor-çalışmıyor bilgisi 220 v ile gelecek 24 adet 220 v sinyal lambası arıza durumunda yanacak pano yapılacak. yalnız sinyal lambaları küçük olduğu için ayrıca panonun üstüne büyük bir flaşör lamba konulacaktır. her arıza durumun da hem sinyal lambası yanacak hemde flaşör lamba yanacak. devreyi yaparken sinyal lambalarının hepsinden hat alayım diycem fazlar çakışır. çakışmaması için 24v flaşör koysak her faza 24-220 kontaklı röle koymak zorunda kaşıcaz bu da maaliyet. düşüncesi olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilirmi.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sisteminde sinyal alacağın yerde 24 adet dediğin yerler 1no 1nc varsa sistemden 24volt dolaştırman ve çalışıyor yeşil çalışmıyor kırmızı isteğine bağlı 24v. ampuller kullanarak bütün sorunun kalkar
 
aslında şöyle; 9 adet cihazdan 220 v alarm geliyor 13 adette ise 24 v geliyor, ama mesafeler çok uzun olduğu için 220 ye çeviriyorum.sistemlerden bu sebepten 220 v kontak getiriyorumr. sanırım rölesiz olmayacak.
genede teşekkürler serdar
 
Kardeş mesafe çok uzak derken ne kadar uzak...? Eğer 24 volt getirirsen Diyot-Matrix ile sinyal lambası olarak led kullanırısın, flash yapacak lamba içinde bir tane blink röle kullanırsın sorun çözülür.
 
Her lambadan birer diyot ile zaman rolesi tetikle ve zaman rolesi çıkışında flas devreni bağla yani herhangi bir lamban yandığında zaman rolesi çeksin ve zaman bittiğinde düşsün zaman rolesini 24v kullan 220v olanlara ise direnç koy kaç ohm olacağını hesaplayıp diyotlarıda 1n4007 gibi bir şey kullanabilirsin en ucuz yöntem bu olur
 
Erdi bey;
zaman rölesi derken sanırım soruyu anlamamışsınız.
Genede teşekkürler.
 
benzer bir sistemi rolelerle yaptık.Alarm panosundan çıkan faz sahadaki 34 ayrı cizardan kontak alarak kendine ait roleyi çektirdi.Bu da hem kendine ait lâmbayı hem de ortak sireni.Yalnız dikkat etmen gereken husus çoklu kablolarla sinyalleri taşırsan indiksiyona dikkat etmendir.Biz düşük akımlı role kullandığımızdan ekranlı kablo kullanmamıza rağmen çok tırmaladık
 
bunu düşünmemiştim ali demir bey. kullanmakta olduğum röleler 10 A. finder 230V 40.51 röle. ve 2(30x0,5) mm2 kablo ile her birinden 220 v alarm gelecek.mesafe ortalama 100 metre. indüksiyon akımının ne zararı olabilir acaba sizce...
 
Ali Demir bey;
bir şey daha ekliyeceğim. bu 2 adet 30x0,5 mm2 kablodan devamlı 220v gelmeyecek. sadece arıza durumunda gelecek. yani indüksiyon akımı oluşmaz diye düşünüyorum.
saygılarımla.
 
Ali Demir bey;
bir şey daha ekliyeceğim. bu 2 adet 30x0,5 mm2 kablodan devamlı 220v gelmeyecek. sadece arıza durumunda gelecek. yani indüksiyon akımı oluşmaz diye düşünüyorum.
saygılarımla.

faz çakışması yaşanmasın diye aynı fazı makinalardaki alârm rolelerinden geçireceksiniz.Yani faz bir şekilde cihazlara taşınacak.Oradan dönüş alınacak.Ne varki fazı taşımaya mecbursunuz.Bu durumda 30x kablonuzdan sadece 1 tanesi bile faz olsa bile yanında o kadar fazla(29 adet) iletken olacak ki indiksiyon kaçınılmaz.Ben Siemens Shrak role kullanmıştım.bobin akımı çok küçük olduğundan indiksiyon dahi çektiriyordu.(100m 'yi bulan hatlarım vardı)Bu yüzden daha akımlı minyatür kontaktör kullanmak zorunda kaldım.
Uzun hatlarda çoklu kablo ile sinyal taşınmak istenirse indiksiyon ihmal edilmemesi gereken husustur.
çalışmalarınızda başarılar dilerim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,689
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst