Monofaze Motorun Kontaktör Bağlantısı

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Sayın arkadaşlar !

Geçenlerde bir arkadaşım benden teknik bir konuda yardım istedi. Çalıştığı atölyeye gittik, gücünü şu an hatırlamıyorum. Monofaze bir motora kontaktörle kumanda ediyor. Sadece start-stop butonuyla kumanda var. Termik rölede ampere göre seçilmiş. Motorda rulman sıkışmış, zor dönüyor. Termik atmamış ve motor yanmış.

Kontaktör bağlantısına baktığımda aşağıda 1. resimdeki gibi bir resimle karşılaştım. Tek kabloyu kontaktörün orta kontağına bağlamış, 1 ve 3 no'lu kontaklara köprü yapmış. Termik röle çıkışlarını da aynı şekilde bağlamış. Neden böyle yaptığını sorduğumda " kontakların yükünü hafifletmek için " dedi.

Evet doğru, kontakların yükünü hafifletiyor. Fakat termik rölenin çalışmasına engel oluyor. Bunu düşünememiş. Bilmeyen arkadaşlar için faydası olur düşüncesiyle bunu yazma ihtiyacı hissettim. Monofaze motora kontaktör ile kumandada, kontaktör ve termik bağlantısı 2. resimde olduğu gibidir. Yani motor akımı termik rölenin 3 kontağından da aynı oranda geçmelidir. Bağlantı şekli 2. resimdeki gibidir. 1. resim yanlış yapılmış bir bağlantıdır. HOŞÇAKALIN
 

Ekli dosyalar

  • kontaktör 001.jpg
    kontaktör 001.jpg
    46.7 KB · Görüntüleme: 3,939
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teşekkürler usta sağol paylaştığın için...

Ayrıca arkadaşın biraz sallama iş yapmış..Bence motorun yanması iyi olmuş..Aklı başına gelmiştir en azından ;D Bunu önceden düşünmeliydi.
 
sn.şef. .Basit gibi görünsede gerçekten önemli bir bilgi.Ben elektrikçiliği fabrika ortamında öğrendim.Fabrikalarda da bilindiği üzere hemen hemen tüm motorlar 3 fazlı.Bizde 1 adet 1 fazlı 2.2 kw hidrafor motoru var.Bağlantısı da sizin ilk resimde çizdiğiniz gibi.Yani hatalı.En kısa sürede o bağlantıyı düzelteceğim. Paylaşımınız için teşekkürler.
 
sayın şef vediğiniz bu bilgi bnece coğu arkadasımızın işine çok yarayacak paylaşımınız içimn tesekkurler
 
1.resimdeki kontaktör bağlantısı da doğru ama termik,resim 2 deki gibi olmalıdır.yani kontaktör çıkışları köprülenip termikte seri olmalıdır.
 
s.n şeff çok teşekkrler bu bilgiyi bizle paylaştığınız için.. ama ben hep karişıyımdır monofaze motorda termik kullanılmasına bana kalırsa otomat yeter :)
 
Sayın sararım !

1 hp. yani 735 watt monofaze motor 3.5 amper çeker. Kaç amperlik otomat kullanırsınız. En yakın 6 A. otomat var. Onunda atması için motorun yanıp, kavrulması gerekmezmi. Monofazede olsa termik röle kullanmak her zaman iyidir bence. HOŞÇAKALIN
 
gerçekten çok faydalı bilgi tşkürler...
 
gerçekten güzel bilgi kesinlikle motor larda motor koruma ve termik şart
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst