Yeni Nesil Ön Ödemeli Sayaç Sistemleri

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
Emre Sami SÜZER, Proje Yöneticisi - Aksis Enerji Sistemleri

Yeni nesil ön ödemeli sistemlerde kredi transferi haberleşme ortamı üzerinden yapılıyor. Tüketim takibinin yapılmasıyla enerji verimliliğine de katkı sağlayan bu sistemler, uzaktan enerji kesmeye ve tekrar enerji verilmesine olanak da sağlıyor.


Yeni nesil ön ödemeli sistemi incelemeden önce geleneksel ön ödemeli sistemi incelemek gerekir. Geleneksel ön ödemeli sistemin en belirgin özelliği, kredinin transferi için bir kart kullanılmasının gerekli olmasıdır. Her tüketicinin sayacına ait bir kartı vardır. Enerji bu kart üzerinden sayaca aktarılır. Tüketici, sayacın kredisi bittiği veya azaldığı durumlarda kartını alır ve dolum noktasına gider. Dolum noktasında ihtiyacı olduğu kadar krediyi kartına yükletir. En son olarak da kartını sayaca takarak sayaca yeni enerji kredisi yükler.

Yeni nesil ön ödemeli sistem

Yeni nesil ön ödemeli sistemde ise bir kart kullanılmasına gerek yoktur. Kredi transferi bir haberleşme ortamı üzerinden yapılmaktadır. Haberleşme için çok çeşitli ortamlar kullanılabilir. Bilinirliğinden ve kolay kurulumundan dolayı en çok kullanılan sistem RS485 haberleşme olmasına rağmen özellikle akıllı binalardaki mevcut ethernet ağı da kullanılabilir. Eğer kablolu bir hat kullanmak efektif değil ise dahili GPRS modemli sayaçlar da kullanılabilir. GPRS haberleşme yapılırken sadece gönderilen veri miktarı fatura edildiğinden dolayı haberleşme maliyetleri son derece düşük olmaktadır.

Kurulan haberleşme hattı sayesinde tüketicilerin dolum noktaları ve sayaç arasında gidip-gelmelerine gerek kalmamaktadır. Tüketici, internet üzerinden dahi kredi yüklemesi yapabilmektedir. Tüketici, aynı bir internet sitesinden alışveriş yapar gibi kredi kartı ile kredi alabilir.

Yeni nesil ön ödeme sisteminde kredi alınması için dolum noktasına gitmeye gerek yoktur. İnternet üzerinden dahi kredi alınması mümkündür.
Haberleşme hattının diğer bir avantajı ise abonelerin kalan kredi miktarlarını takip etmeleri için sayaç yanına gitmelerine gerek kalmamasıdır. Bu geleneksel sistemin en büyük problemlerinden biridir. Çünkü sayaçlar, çoğunlukla tüketicilerin kolaylıkla ulaşabileceği noktalarda olmamaktadır. Bu sebepten dolayı da hem kalan kredi takibi hem de kredi yükleme işlemi zor olmaktadır. Yeni nesil ile tüketiciler sayaçlarının tüketimini ve kalan kredi miktarlarını internet üzerinden görebilmektedir.

İnternet üzerinden kalan kredi takibine ek olarak tüketiciler kredileri azaldığında uyarı da alabilmektedirler. Uyarılar ilk etapta e-posta ile kritik duruma geldiğinde ise SMS ile olmaktadır. Her abonenin ortalama tüketimi birbirinden farklı olduğundan dolayı müşterilerin uyarı limitleri müşteriye özel tanımlanabilir. Aksi takdirde bir 100 kredi bir abone için 10 gün demek iken, bir başka abone için 2 saat demek olabilir. Dolayısıyla istenmeyen enerji kesintileri yaşanabilir.

Düzenli tüketim takibi

Günümüzün olmazsa olmazlarından biri de enerji verimliliğidir. Düzenli tüketim takibi ise enerji verimliliğinin sağlanabilmesinin olmazsa olmazıdır. Geleneksel yöntem ile böyle bir takibin yapılması mümkün değildir. Çünkü tüketim bilgilerinin merkeze iletilmesi abonenin kredi alım sıklığı ile sınırlıdır. Yeni nesil sistemlerde bir haberleşme ortamı tesis edildiğinden sistemin tüketimi düzenli olarak izlenebilinmektedir. Tesise LEED, BREEM, DGNB gibi uluslararası yeşil bina sertifikaları alınmak istendiğinde maalesef geleneksel yöntemler yeterli olmayacaktır.

Uzaktan enerji kesme ve yeniden enerji verme

Yeni sistemin bir diğer avantajı da uzaktan enerji kesmeye ve tekrar enerji verilmesine olanak sağlamasıdır. Operatör, istediği tüketicilerin sayaçlarının kesicilerini operatör ekranından kumanda edebilir. Özellikle devre mülk tipi yerleşkelerde kesicilerin devre başlangıcında kapatılması yani tüketiciye enerji akışına izin vermesi ve devre sonunda açılması istenmektedir. Uzaktan kesicinin kontrol edilebilmesi ile sayacın yanına gitmeye gerek kalmadığından büyük kolaylık sağlamaktadır. Otomatik enerji kesme işlemi, akım trafosu üzerinden örnekleme yapan sayaç üzerinde olan bir anahtarlama elemanı ile yapılamaz. Sayaç üzerindeki anahtarlama elemanını açsa dahi sadece akım trafosu örneklemesini kesmiş olacaktır. Yeni nesil sayaçlar dizayn edilene kadar akım trafolu sayaçların olması, ön ödemeli sistemlerin önünde büyük bir engel teşkil ediyordu. Akım trafolu abonelerin en büyük gücü tükettiği düşünülürse elektrik tüketimin büyük bir kısmı kontrol edilememiş oluyordu. Bu noktalara sonradan ödemeli sistemlerdeki gibi fatura oluşturulması gerekiyordu. Sadece bu sıkıntıdan dolayı ön ödemeli sistem efektif bir çözüm olmaktan çıkmıştı. Yeni nesil sistem, sayaçları üzerindeki kontak çıkışları ile harici anahtarlama elemanları kontrol edilerek bu problemin üstesinden gelinmiştir. Sayaçlar üzerlerindeki röle çıkışları ile kontaktörleri, kesicileri, şalteri vb. kontrol etme yeteneğine kavuşmuşlardır. Sayaç enerji kesme komutu gönderdikten sonra üzerinden bir enerji akışı olup olmadığını kontrol edip harici anahtarlama elemanının çalışmasını kontrol eder. Mantık çok basittir, eğer enerji kes komutu gönderildiği halde bir güç akışı varsa komut yerine getirilmemiş demektir. Bu durumlarda operatör, sistem tarafından uyarılır. Artık tüm AVM ve kampüs tipi uygulamalarda yeni nesil ön ödemeli bu tip sistemlerin kullanılması gerekecektir.

Alıntıdır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,847
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst