PSpice Simülasyonu Dökümanı

yattara

Üye
Katılım
13 Mar 2007
Mesajlar
89
Puanları
1
Yaş
39
PSpice Simülasyonu

1. Giriş

Bilgisayarla devre simülasyonu, elektronik devrelerin ve sistemlerin tasarımında en önemli adımlardan biridir. Devre ve tümdevre simülatörlerinin elektronik sistem tasarım mühendisliği alanında oldukça yararlı bir araç oldukları, bilgisayarların ve simülasyon programlarının gelişip ortaya çıkmaya başladığı yıllardan beri bilinmektedir. Bilgisayar destekli tasarımın veya elektronik devrelerin bilgisayar ile simüle edilmesinin sağladığı en büyük yarar, tasarımcının laboratuar ortamında elde etmesinin imkansız olduğu sonuçların simülasyon ile kolayca görebilmesidir. Devre tasarımcısı, bilgisayar kullanarak gerçek bir devrede ölçü probunun yaptığı gibi devreyi yüklemeksizin akım ve gerilim dalga şekillerini ve frekans cevabını izleyebilir; doğru gerilim seviyelerini bozmadan bir geribesleme çevrimini açabilir, bir deney plaketinin getireceği parazitik etkiler olmaksızın elektronik bir sistemin yüksek frekanslardaki davranışını inceleyebilir. Başka bir değişle tasarımcı, laboratuar çalışmalarına geçmeden, tasarladığı devrenin davranışını bilgisayar yardımıyla inceleme olanağı elde etmektedir. Buradan anlaşılacağı gibi, bilgisayar ile devre simülasyonu bir anlamda en iyi ölçü yöntemi olmaktadır.

2. SPICE Giriş Dosyasında Elemanların Tanımlanması

Spice simülasyonu için, analizi yapılacak devrenin giriş dosyası üzerinden tanımlanması gerekir. Devrenin programa tanıtılabilmesi için düğümlerin numaralanması ve elemanların hangi düğümlerin arasında bulunduğunun belirtilmesi gerekir. Düğüm numaraları keyfi olarak verilebilir. Referans düğümü “0” ile gösterilmelidir.

2.1 Ölçek ve birim kısaltmaları

P= 1x10−12 N= 1x10−9 U= 1x10−6 M= 1x10−3 K= 1x103 MEG=1x106 G= 1x109 T= 1x1012

V: Volt A: Amper Hz: Hertz Ohm: Ohm H: Henry F: Farad DEG: Derece

2.2 Pasif Elemanlar (Direnç, Kondansatör, Endüktans)

Pasif elemanlar belirtilirken, sırasıyla elemanın türü ve ismi ya da numarası (R1, C22, L35 vb), pozitif (N+) ve negatif (N-) düğümler, en sonda da elemanın değeri belirtilir. N+ ile gösterilen düğümün gerilimi N- ile gösterilen düğümün gerilimine göre daha yüksek kabul edilir. Akımın N+ düğümünden N- düğümüne doğru aktığı varsayılır.
 

Ekli dosyalar

  • pspice.rar
    262.5 KB · Görüntüleme: 0

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,901
Kullanıcılar
450,194
Son üye
akocatas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst