PLC programlama dilleri hakkında..

gazi1669

Üye
Katılım
6 Ocak 2021
Mesajlar
219
Puanları
1
Yaş
27
merhabalar sanayi sektöründe plc programlamada en çok kullanılan dil ladder diye biliyorum fakat bu gün tanıştığım biri ladder kullanılmıyo artık diğer dilleri öğrenmek gerek dedi doğruluğu nedir acaba?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Ladder kullanılıyor kullanılmasınada ileri seviye bir dil değil, esnek değil, elektrikçilerin çizim diyagramına benzediği için daha çok kumanda ile ilgili işlerde kullanılıyor. Bu dilde yazılan bir program başka marka bir plc ye direkt copy paste yapılamıyor(yani herşeyi baştan yazacan), ama ST dili text mantığında olduğundan mesela çoğu yeri copy ile alabilirsin veya export-import yaparak alınabilir.
Matematiksel işlemler, döngüleri kullanma, pointerlarla çalışma, indexleme, data handling, string, buffer yönetimi işlemlerini ST diliyle programlamak daha avantajlı, esnek ve kolaydır.
Yazılım temeli olan biri hemen ST diline adapte olabilir, elektrik kökenli biri ladder diline kendine yakın görür, hem elektrik hem programlama alt yapısı olan biri ikisinede adapte olur, ileri seviye programlama öğrenmek isteyen biri için ST, C++, Vb gibi dillerden birine hakim olması, olmassa olmazdır.
 
Son düzenleme:
Ladder kullanılıyor kullanılmasınada ileri seviye bir dil değil, esnek değil, elektrikçilerin çizim diyagramına benzediği için daha çok kumanda ile ilgili işlerde kullanılıyor. Bu dilde yazılan bir program başka marka bir plc ye direkt copy paste yapılamıyor, ama ST dili text mantığında olduğundan mesela çoğu yeri copy ile alabilirsin veya export-import yaparak.
Matematiksel bir formül ST ile tek bir satırda biterken, Ladderda birden fazla networkte ve takibi zor olabiliyor.
Yazılım temeli olan biri hemen ST diline adapte olabilir, elektrik kökenli biri ladder diline kendine yakın görür, hem elektrik hem proramlama alt yapısı olan biri ikisinede adapte olur, ileri seviye programlama öğrenmek isteyen biri için ST, C++, Vb gibi dillerden birine hakim olması olmassa olmazdır.
St derken STL dilimi demek istediniz hocam, emin olmak için soruyorum ona göre çalışacağım, ben uzun zamandır ladder kullanıyorum ileri seviyede olduğumu düşünüyorum stl temelimde var biraz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
St derken STL dilimi demek istediniz hocam, emin olmak için soruyorum ona göre çalışacağım, ben uzun zamandır ladder kullanıyorum ileri seviyede olduğumu düşünüyorum stl temelimde var biraz
ST = Structured Text global adıdır, pascal diline benzer, Siemens teki adı SCL dir, STL ise Siemensteki makina diline yakın ayrı local bir dildir. Kısaca bizim bahsetiğimiz dil Siemensteki adı SCL dir. Diğer PLC lerde genelde ST diye geçer.
Diğer bir dil FBD dili lojik mantığa yakın bir dildir( diğer plc lerde de bulunur ama farklı marka plc ler arası copy-paste olmaz), LAD a benzer.
Aşağıda Siemens PLC ler için dillerin örnekleri mevcuttur.
1648308318633.png

1648308443908.png
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,290
Mesajlar
916,472
Kullanıcılar
450,118
Son üye
TheTwize

Yeni konular

Geri
Üst