kompanzasyon sorusu

palo

Üye
Katılım
27 Mar 2007
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşalar işletmenin reaktifi %18 falan biz bunu %14 - %15 e düşürmeliyim işletmede bulunan kompanzasyon panosunda 8 kademeli reaktif güç kontrol rolesi var ve tabiki 8 gurup kondansator mevcut bu kondansatorlerin 1. grubu 5 kvar diğerleri 10 kvar ve işletmenin çektiği akım 100 - 120 amper arası ve reaktif oranı %18 lerde geziyo bizim bunu dahada düşürmemiz gerekeçek çünkü tedaş reaktifi %30 dan % 20 ye indirecek. ben bu oranı nasıl düşüre bilirim guruplara kondansator eklesem olurmu acaba yoksa reaktif rölesini 12 gruplumu almam gerekir yardimcı olursanız sevinirim
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Çekilen akım 100-120A ise 80KVA civarında gücün var. İşletmenin en yoğun olduğu zamanda kondansatörleri devreden çıkar mevcut cosfi'yi gör. cosfi 0,7'nin altına düşmüyor ise 75KVAr yeterlidir. Bunu yine işletmenin en yoğun olduğu zamanda tüm gruplar devredemi değilmi gözlemleyerek anlayabilirsin. Kademe kondansatör güçlerini düşürmen lazım dolayısıyla kedeme sayısını arttırman gerekecek buda röleyi değiştirmen anlamına gelir,madem masrafa gireceksin her faz için ayrı kompanzasyon yapan tek fazlı kondansatör gruplu sisteme geçmeni tavsiye ederim uzun vadede en sağlam ve en ekonomik çözüm olur. (İşletmenin en yoğun olduğu anda cosfi 0,7'nin altına düşmüyor ise) Kısa vadeli çözüm elinde 2,5KVAr'lık grup varsa onu 1.kademeye koy. 5KVAr'lık grubu 2.kademeye diğer 6 kademeyede 10KVAr'lık grubu bağla program seçeneklerinden baştan al baştan bırak konumunu seç. Kolay gelsin..
 
teşekkürler üstad, faydalı açıklamalar...
 
Sn.Teknikadam_41 'e teşekkür.Son cümlesine küçük ilave. CosQ'yi 1'de SET edip. C/k değerini hesaplanan değerin çok az üzerinde tutabilirsin.( 0.02 kadar fazla) Kolay gelsin.
 
merhaba

cosQ 1'e set edip c/k yı hesaplanan değerin biraz üzerinde ayarlamak rölenin hassasiyenini mi arttırıyor?yani devreye alınan kondansatörü biraz daha mı arttırıyor?
 
CosQ'deki küçük değişimlerde devreden grubu atmaması için..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,477
Mesajlar
917,908
Kullanıcılar
450,436
Son üye
kmehmet

Yeni konular

Geri
Üst