Anahtar Teslim Götürü Bedel

Katılım
7 Eyl 2012
Mesajlar
29
Puanları
1
anahtar teslim götürü bedel işlerde keşif yanlış çıkarılmış ise; müteahitte ödeme neye göre yapılır. Sorunum proje ile müteahhitin vermiş olduğu teklif listesi denk değil. Çıkarılan keşif baştan başa yanlış! Detaylarına inerek anlatabilecek arkadaş var mı ?
 
ihalelerde her şekilde proje ve keşif ve yapmış olduğu imalatlara göre ödeme yapılır. yani projede olan bir imalatı yapmadı ise veya bir cihazı yerine koymadı ise onun bedeli kesilir. projede olmayan bir imalat yaptı ise yaptığı imalatlar ihale bedelinin %10'nu geçer ise %10 alabilir . yani yüz bin liralık bir ihalede dokuz bin liralık fazla imalat yaptı bunun bedelini alamaz..
 
anahtar teslim götürü bedel şeklindeki ihalelerde proje yanlış olsada senin o sistemi doğru olarak ve çalışır vaziyette teslim etmen gerekir. Zaten burada dikkat edilmesi gereken o sihirli kelimedir. Senin ihaleye girerken doğru biçimde malzeme ve fiyat hesabı yaparak ihaleye girmen gerekirdi. Fiyat olarak atlamışsan geçmiş olsun. zaten Anahtar teslim götürü bedel yazan bir ihalede çok ince ve net bir hesaplama yapman gerekir ne proje ne keşif hiç birşey ifade etmez, senin o sistemi doğru ve çalışır vaziyette teslim etmen gerekir. Yasin Erol arkadaşın dediği gibi % 10 artış olabilir ama hiç bir kontrol sorumlusu bunu kolay kolay yapmaz başının belaya girmesinden korkar
 
öncelikle konu ile ilgilendiğiniz ve bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim Cem Karatepe ve Yasin Erol Bey...
 
Keşif bana ait değildir ve keşifte aynı kalemlerde farklı fiyatlar gibi tutarsızlıklar vardır. Sistem çalışır vaziyette olduğundan 'Projede değişikler yapılmış olup mevcut yapılarına göre as-built projeler hazırlanması, iskan ruhsatı alınması ve kesin hesabın yapılması aynı zamanda tesis kullanımdadır ' diye not yazarak ve sistemin tamamlanması için eksik olan tutarı keserek geçici kabulü yaptık.Bu geçici kabulün sonradan başıma neler getireceğinden şüpheliyim.Doğruluğu ve sonuçlarının ne olabileceği hususunda bilgilerinizi paylaşabilir misiniz ?
 
Konuyu biraz açıklarsam; Eski bir binanın bitişiğine yeni bir daha yapılmıştır.Bu iki binanın elektrik tesisatı beraber bir bina gibi kullanılacaktır, katlarda binadan binaya geçişler vardır.Elektrikle veya makina ilgili bütün sistemleri beraber kullanılacaktır.
Keşif, proje, teklif listesi iki binaya da sıfırdan sistem kurmaya yöneliktir. Fakat onaylı projeler ortada yoktur veya hiç müteahhit tarafından imzalanmamıştır.İhalede diğer firmalara verilen CD 'lere göre projelere bakabilliyorum.
Müteahhit sistemin çalışır veya tamam olduğunu beyan edip toplam ihale bedelini istemektedir.Fakat eski binada bulunan eski imalatları yenilememiştir.Mesela armatürler hala eski armatürler, sortiler hala eski sortiler vb... Onaylı projeler olmadan mahkemeye gidecek olan bu iş nasıl bir yön izler yorumlarınızı aktarabilir misiniz ?
 
yaklaşık maliyeti neye göre hesaplamışlar ona bakılır. eğer yaklaşık maliyet hesaplanırken kaleme dökülen malzemelerin hepsi kullanılmışsa eski tesisatın sökülmesine veya yenilenmesine gerek yoktur. eğer belirtilen malzeme kadar malzeme kullanılmamışsa iş eksilişi yapılır ve ödeme ona göre yapılır. sözleşme yapıldıktan sonra iş ile ilgili pek şikayet olmaz ve dikkate alınmaz çünkü itiraz süresi ihale kararından sonra en fazla 1 ay'dır ondan sonraki şikayetler hakediş ödemelerinde olur. iş hatalı ihaleye çıkılmışsa ve sözleşme imzalanmışsa işe de başlanmışsa iş tamamlattırılır. teknik şartnamenizde bütün yazılan işler yaptırılmışsa sözleşme bedelinin tamamını ödemek zorundasınız, yanlış hesaplamışız yanlış yazmışız yada yazmamışız deseniz bile yüklenici parasını alır eğer müfettişleriniz ve kontrolörleriniz işi biliyorlarsa aradaki haksız ödemeyi müsebbibinden yani ihaleyi hazırlayan komisyondan alır.
 
ihaleye mektubunda kaç kalem ürün nasıl bir iş yapılacagına dair sözleşme yaılmadımı sözleşme dışına çıkılmaz %10 kesinti zamanında teslim edemezse yüzde kesinti yaıpılır .
önemli olan şartnamelerdeki işçilği yerine getirmişmi başka türlü o iş bitmemiş demektir
 
Eski imalatların ne olacağı projede ve teknik şartnamede yazması lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst