chiller soğutma gurubu

KORAY- Ü

Üye
Katılım
2 Tem 2008
Mesajlar
250
Puanları
1
Yaş
39
75 kw soğutma gurubunda nasıl enerji tasarrufu sağlayabiliriz arkadaşlar.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
enerjisevır'lı softstarter kullanabilirsiniz.Mesela,simens 3RW 22 serisi.
 
Son düzenleme:
sayın fahri yetiş ustama katılıyorum ama o da pek fazla bişey farketmez diye düşünüyorum
 
zerria arkadaşım şu anda bütün firmalar %1 bile kar etmeyi düşünürken %1 bile enerji tasarrufu yapılması çok iyidir. bir kereye mahsus para harcanır yapılan iyileştirme oranındaki enerji iyileştirmeden sonra bedavaya getirilir. Yapılan harcama en çok 1 sene içerisinde geri dönüş yapar zaten. bence bir şey farketmez diye düşünmek yanlış. büyük firmalarınm hepsi bu şekilde çalışıyor herkese kolay gelsin iyi çalışmalar
 
Benim görüşüm,tasarrufu elektrik sisteminden çok,mekanik sistemde düşünmeniz.
1-Kondanser çok temiz olmalı.Bu çok çok önemli.
2-genelde temizliği çok zor olmakla birlikte,evoparatör temiz olmalı(genelde evoparatör çok kirlenmez)
3-Makinanın gazı tas tamam olmalı( temizlik yapıldıktan sonra,gaz basıncı ölçülmeli,sorun gözüküyorsa,kilo hesabıyla gaz verilmeli)
4-soğutulan su,ulaşacağı yere kadar,ısı kaybına uğramadan ulaşmalı.Yani izolasyonu çok iyi olmalı.
5-Gerek soğutma set değeri,gerekse,soğutulacak sistemin ısı set değerleri optimize edilmeli ki,gereksiz soğutma yapılmasın.
6-Eğer dönüş suyu çok sıcaksa,bir kule fandan geçirilerek ön soğutma yapmak,ciddi tasarruf sağlayacaktır.Özellikle bu kış ayında,çok verim alınabilir.
7-kullanılan motorların,rulmanları ve pompaların salmastraları sorunsuz olmalı ki,gereksiz kayıplar yaşanmasın.
8-sistemde kullanılan motorlar,yüksek verim sınıfındaki motorlarla değiştirilmeli.


alınabilecek elektriksel tedbirlere gelince,
Eğer su soğutmalı kondansere sahipse,kule fanı ve kule suyu pompaları, gözden geçirilmeli.Lüzumundan fazla devirde ve güçte çalışıyorsa,daha az enerji harcayan uygun bir motor takılmalı.Ve yine arkadaşların bahsettiği soft starter bağlanmalı.
Aynı şekilde chiller pompası( yani soğutma suyunu sirküle ettiren pompa) deviri ve gücü gözden geçirilmeli.Bu pompa sürekli kapatılıp açılmıyorsa,soft starter gereksiz bir yatırım olabilir.Ama kule pompası ve kule fan motoru sık sık devreye girip çıkar.O zaman soft starter işinize yarar.
Tabii bu saydıklarım genel olarak,chillerin yardımcı elemanlarıyla ilgiliydi.Chillerde asıl enerjiyi harcayan,kompressördür.Kompresörleriniz mutlaka bakımlı olmalı.Zaten baştan söylediğim kondanser temizliği ve izolasyon,kompresörün harcadığı enerji ile alakalı.Kompresörün daha verimli hale getirilmesi,helehele soft starter takılması,ciddi sistem değişikliği gerektirir.Çünkü soft starterle beraber,chillerin kumanda sisteminde değişiklikler yapılmalıdır.Genelde de bu tip makinaların kumanda sistemleri,cihaza has,özel bir kartla sağlanır.
Size bu yazdıklarım oldukça ciddi enerji tasarrufu sağlayacaktır.
Bizim 2 grubumuza ait 8 adet kompresör sürekli çalışıyordu.Aşırı derecede kirlenmiş kondanserimizi temizleterek,izolasyonu güçlendirerek ve,suyun makinalara gidişini,boruları kalınlaştırmak suretiyle kolaylaştırarak sadece 2 kompresör çalışır hale getirdik.
Umarım sizin de işinize yarar.
Kolay gelsin.
 
emeğine sağlık sn mustafa . buraya eklenecek tek tasarruf önerisi kalmış ''cihazı kapat hiç çalıştırma''
 
emeğine sağlık sn mustafa . buraya eklenecek tek tasarruf önerisi kalmış ''cihazı kapat hiç çalıştırma''

Evet en güzel tasarruf yöntemini bulmuşsunuz.Hatta patrona kıyak yapmışken biraz daha yapalım, hiç maaş alma,yemek yeme :)

Abi biz teknik elemanlar sürekli malzeme siparişi veriyoruz.Başkasının parasıyla olunca çok ta kolay oluyor:) Ve meblağlar zamanla dile kolay gelmeye başlıyor.Ama düşünürsek,75 kw lık bir motor satte ortalama 7,5 ytl lik enerji harcar.Ki bu benim saatlik çalışma ücretimden fazla.Bir kondanser temizliği ile,bir izolasyon ile,maaşımızın tamamı ya da önemli bir kısmı kadar tassarruf yapabileceğimizi düşünürsek,hiç te az paralar değil.
 
özellikle kondanser temizliği konusunda çok doğru söylüyorsunda;ben yıllardır meslektaşlarımada ,işverenlerede,kullanıcılara da bunu anlatamadım.anladığım kadarı ile Türk halkı olarak tasarruf sistemlerini bilmiyıruz.bilenleride dinlemiyoruz.adamlara klima dezenfeksiyonunun gerekliliğini anlatıyorum. hani nerde bakteri diyebiliyorlar.
 
Bence Chiller grubundan uzaklaşarak, aradaki kademeleri kaldırıp, direk yağı soğutmak (şayet yağ soğutma amacının dışında kullanılmıyorsa) daha faydalı olacaktır. Düşünsenize bir yağı soğutmak için önce suyu gazla soğutuyoruz, sonra da gazı fanlarla. Yani chiller grubu su ve gazınız yoksa çalışmaz. :) Sadece yağı soğutmak için fan yeterli. İlk olarak yatırım maliyetleriniz yüksek olacaktır. Belki daha çok yağ kullanmanız da gerekecektir. Ama işletmenize uygunsa artık yavaş yavaş chiller grubundan uzaklaşılmalı. Ha! Kriz ortamında yatırım yapacak para nerde diyebilirsiniz, emin olun yatırım maliyetini bir kaç yıl içinde amorti edecektir.
Saygılarımla,
 
bizde -20 derecede çalışan toplam gücü 120Kwlık çiller yapıyoruz.40Kw dan iki adet bitzer kompresör var.sistem otomatik yapmaya yaklaştıgında 1 ini devreden cıkarıyorum sonra 2 cisini tekrardan start aldıgındada önce 1 i devreye giriyor. en azından suyun sıcaklıgına göre 1 inden tasarruf etmiş oluyor müşteri ;)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst