elektrik kablosu seçimi

kkkmert

Üye
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
231
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar kurulu gücümüz 4750 KW kablolar eski ve kablolar 1000KW GÜCE göre seçilmiş ilk kurulan güç bu sonradan ekleme atölyeler vs kuruldu ama iletkenlerde bir iyileştirme yapılmamış. 2 üç günde bir iletken kopuyor biz bu kabloları değiştirecegiz kurulu güce göre seçim yapacagız çekilecek hat mesafesi yaklaşı 800 metre kablo hem yer üstü hemde yer altı için keşif yapacagız yer üstü için kablo kalınlıgı ne olmalı yer altı için kablı kalınlığı ne olmalı bu konuda bilgili olan arkadaşların görüş ve önerisini bekliyorum .
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bir mühendisle birlikte çalışmanızda yarar var.Kabloları,NYY yerine XLP olarak seçmeniz daha
uygun olabilir.
 
bu mesafe çok uzun kablo kesiti kaçtıki önceki.yani normalde biz bunun formülden buluyoruz ama işte burada mesafe çok uzun bence
 
eski kablo 7 damarlı çap 1 cm civarı kalınlıkta arkadaşlar.
ortasındaki çelik alaşımlı digerleri alımunyum.
 
Merhaba yeni yönetmeliklere göre havaihat kaldırılmadımı? İdare izin verecekmi bence ilk bunu öğrenin. sonrasında ise talep gücünü bulup kablo kesitini seçebilirsin, ama mesafe uzun olduğundan gerilim düşümü hesabını yapıp ona göre kablo seçimini yapmak zorundasın.
 
Tek kablo yerine birden fazla kablo kullanmak böyle yerlerde daha uygun olabiliyor diye görmüştüm ancak bu biraz tecrübe işi. Tecrübeli arkadaşlar var mıdır böyle birşey? Varsa nasıl hesaplanıyor?
 
Evet arkadaşlar bilen bir kişi yazmamış bu konu hakkında bilgisi önerisi olan yok mu ?
kurulu güç 4750 KW kök hücresinden o dediğim yere kadar tahmini mesefa 800 metre bu 700 metrede olabilir.
 
Verdiğin bilgiler ışığında;

Eğer kurulu gücün 1.000 kW'tan 4.750 kW'a çıktı ise TEDAŞ ile olan sözleşmen yenilenmeli ve bu büyüklükte bir güç için yeni bir proje hazırlanmalı. Proje yapma yetkisi ise bir elektrik mühendisinde.

Mevcut trafo gücün 1.000 kW için yeterliyken 4.750 kW gibi bir güç ihtiyacı ortaya çıktı ise sadece kablo değil trafoda da yetersizlik olması gerekir. Oysaki yukarıdaki yazından sadece kablo hesaplaması var gibi görünüyor. Bu ise mevcut sistem ve olması gereken sistem ile ilgili doğru verileri ortaya koyamadığınızı gösteriyor.

200 metre mesafeden 500 kW yükü beslemek için yaklaşık 120.000 TL bir gibi para gerektiğini düşündüğümde, 800 metre mesafe ve 4.500 kW yük için 4*9*120.000= 4.320.000

çok para ve bence verilerin ile ilgili kesinlikle yanlışlık var.

Diğer bir hususta bu büyüklükte bir güç için 800 metre uzaktan dağıtım yapmanın ekonomik olmamasıdır.

saygılar...
 
burası çok eski bir tesisi sonradan tesisler ve trafolar eklendi ama aynı kabloya baglandı ondan dolayı bu durumdan bahsettim şimdi kablo kesiti ne olmalı 2000 kw olan yerde çekilen ortalalam akım og den 6A benim oldugum yer diger yerden de 6A oburundende 2 A OLSA TOPLAM OG den çekilen akım ortalama 14 A civarında kesiti tabiki kurulu güce göre seçmemiz gerekir.O da ne olur bilmiyorum .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst