İzolasyon Testi Nasıl Yapılır?

Katılım
4 Ara 2007
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaslar..calıstıgım yerde alınan bobin tellerinde sıkıntılar yasamaktayız..üretimden kaynaklanan hatalar bize bu şekilde gelmekte ve bizim icin bunun sıkıntı yaratıp yaratmayacagını bilmemekteyiz..örnegin 1000 mt makarada gelen PVC izoleli bobin teline AC ve DC gerilim uygulamaktayız.. Hic bi sonuc alamadık.. Ayrıca AC ve DC gerilim vermemizdeki amacı da tam olarak acıklarsanız sevinirim. bu bobin tellerini de nasıl test edebilicegimiz konusunda da yardımlarınızı bekliyorum..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
DC test yalıtım direncini ölçmek için kullanılır. Genelde makaradaki bobinin iki ucuna yakın yerlerdeki yalıtım hatalarını bulmada işe yarar.

AC test (empedans test) daha iyi nüfuz edebilme özelliğine sahip olması nedeniyle makara içerindeki 1000 mt. de mevcut yalıtım hatasını tespit etmenizi sağlar.

Bazen AC test yerine DC testte uygulanan gerilimin 1.7 katı DC test yapılıyor ama bu AC testinin yerine geçmez. AC testte (kapasitör gibi düşünün) yüksek akım çekilir, bu nedenle güçlü bir trafo üzerinden test gerilimi üretilmeli ve test süresince gerilim stabil kalmalıdır.

Bir de veru low frequency (VLF) test cihazları var. 0.1 Hz te AC gerilim uyguluyor. Bu durumda çekilen akım çok düşük olduğu için portatif cihazlarla AC test yapılabiliyor.

Uygulanan gerilimler önemli. Delinme testi (hi pot) izolasyona zarar verebilir.

Bunların haricinde ramp test vs. gibi testler de var.

Generatörlerdeki statör yalıtım testleri ile ilgili ingilizce bir kaynak var. Akşam evden göndereyim (unutmazsam). Size faydalı olacaktır.
 
açıkçası motorlar sarıldıktan sonra ACve DC gerilim testi yapılmakta ama bunu bobinler geldiğinde yapmak istiyoruz..bu motorlar 2-3 ay sonra tel kopmaları gibi nedenlerle gelmekte ve bunun burdaki üretime fatura edilmesini istemiyorm..izolasyondaki zayıflığı tespit edip o bobinleri kullanmadan iade etmek istiyorum..açıklamalarınız için de teşekkürler..o kaynağı da akşam bekliyorum..:)

ii günler..
 
Test metodları ile ilgili bilgi ektedir.

Makaradayken test yapmak için bu metodlar geçerli olmayabilir. Makara gövdesi metal ise belki...

Bir de bu doküman var. Aslında ilk bunu göndermek istemiştim.
 

Ekli dosyalar

  • currentedition.pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 410
  • Recent Developments in Diagnostic Testing of Stator Windings.pdf
    1.2 MB · Görüntüleme: 257

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,671
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst