Kontrol Kalemi

Servo Motor Kurulumu ve Sürücü Bağlantısı | Şahin Rulman

Servo Motor Kurulumu ve Sürücü Bağlantısı | Şahin Rulman

    Birçok endüstriyel uygulamada sıklıkla kullanılan servo motorlar ile ilgili bilinmesi gereken birçok konu bulunuyor. Servo motorlar hakkında kısa bir bilgi vererek başlayacağımız bu yazıda, servo motorlar hakkında merak edilen konulara yer vereceğiz. Değineceğimiz konular arasında servo motorların sürücü bağlantısı ve kurulum ayarları, servo sürücü panelleri ve servo motor bakımı gibi konular yer alıyor.

    Servo Motorlar Hakkında Genel Bilgi

    Kapalı devre motor sistemleri arasında yer alan servo motorlar, sahip ıolduğu ekstra parçalar sayesinde klasik motorların ulaşamadığı açıya, konuma ve hıza ulaşılmasını sağlayan endüstriyel motorlardır. Kendi aralarında DC servo motor ve AC servo motor gibi çeşitlere ayrılan bu motorlar, özellikle yüksek kontrol hassasiyeti gerektiren uygulamalarda büyük avantajlar sunar. Servo motorların kullanılığı alanlar arasında robotik sistemler, CNC tezgahlar, tıbbi cihazlar, üretim makinaları gibi alanlar bulunmaktadır. Öte yandan servo motorların kontrolünü sağlayan servo sürücüler ise, sinyaller aracılığıyla servo motor sisteminin hareket ettirilmesini sağlamaktadır. Hassas tezgah sistemlerinden tıbbi cihazlara kadar birçok alanda kullanılabilmektedir. Servo motor sürücülerini seçerken birlikte kullanılacağı servo motorun özellikleri ile uyumlu olmasını gözetmek gerekmektedir.

    Servo Motor Sürücü Bağlantısı Nasıl Yapılır?

    Servo motor ve servo sürücüler arasında güç bağlantısı ve kontrol bağlantısı olmak üzere iki bağlantı bulunmaktadır. Güç bağlantısı 4 damarlı iletkenle yapılmaktadır. Kontrol bağlantısının yapılma amacı ise data alışverişini sağlamaktır. Bu yüzden geri besleme elemanı ile RS-232 veya RS-485 kabloları birbirlerine bağlanmaktadır. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına servo motor ve sürücü bağlantı şemasını görsel olarak sunmakta fayda var.

    Servo Motor Kurulumu Nasıl Yapılır?

    Servo motor ile sürücü bağlantısı hakkında bilgi vermemizin ardından servo motorların kurulumlarının nasıl yapıldığına dair de bilgi verebiliriz. Servo motorlar 3 farklı şekilde monte edilebilmektedir. Servo motorlar zemin üzerine, rafa ve kanala monte edilebilmektedir. Konu ile ilgili aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz:

    Kimi endüstriyel uygulamalarda birden fazla servo motorun bir arada kullanılması gerekebilmektedir. Birden fazla servo motor birlikte kullanılacağı zaten, servo kurulumu aşağıdaki gibi yapılmalıdır:

    Servo Motor Sürücüsünün Panel Tuşları ve İşlevleri

    Servo motoru kontrol etmek için servo sürücüsünün panelini iyi bilmek gerekmektedir. Servo motor sürücülerinin panel operatörleri bir panel ekranından ve panel operatör tuşlarından meydana gelmektedir. Servo motorların parametrelerini ayarlamak, son durumunu izlemek, yardımcı fonksiyonlarını çalıştırmak ve servo motor işlemini izlemek için bu panel kullanılmalıdır. Servo sürücü panelinin genel görüntüsünü ve temel tuşlarının işlevlerini aşağıdaki görsel üzerinden inceleyebilirsiniz.

    Servo motor durum göstergelerinin panel üzerindeki görünümü ise aşağıda yer alan görseldeki gibidir:

    Servo Motorların Denetimi ve Parça Değişimi Nasıl Yapılır?

    Son olarak servo motor denetiminin, bakımının ve temel parça değişimlerinin nasıl yapıldığına değinebiliriz. Kullandığınız servo motor için aşağıdaki görselde yer alan denetimleri yılda en az 1 kere yapmaya özen göstermelisiniz.

    Her elektronik cihazda olduğu gibi servo motorlarda da ne kadar iyi bakım yapılırsa yapılsın, ürün parçalarında zaman geçtikçe mekanik aşınmalar ve bozulmalar baş gösterir. Bu yüzden belli aralıklarla servo motorların bazı parçalarının değiştirilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki tablo üzerinden belli parçaların standart değiştirme periyotlarını inceleyebilirsiniz.

    İhtiyacınıza Göre Servo Motor Çeşitleri Şahin Rulman’da

    Servo motorlar ve sürücülerinin kontrolü, bağlantısı ve bakımı gibi temel konularda bilgi verdiğimiz yazının sonuna geldik. İhtiyacınız olan birçok servo motor çeşidini Şahin Rulman’da bulabilirsiniz. Söz konusu servo motor çeşitleri arasında hem düşük hem yüksek güç gerektiren uygulamalarda kullanılabilen AC servo motorları, enerji kesintilerine karşı kendisini otomatik olarak durdurarak motorun zarar görmesini engelleyen frenli servo motorları, özellikle CNC işleme merkezlerinde kullanılan spindle servo motorları ve ekstra bakım gerektirmeyen fırçasız servo motorları bulabilirsiniz. Her ihtiyaca yönelik olacak çeşitlilikte tork ve güç değerlerine sahip olan servo motorlar ile uyumlu servo motor sürücüleri de inceleyebilirsiniz. Dilerseniz de servo motor ve servo sürücüleri takım olarak da daha uygun fiyatlarla tercih edebilirsiniz. Konu ile ilgili herhangi bir sorunuz olması halinde bizlerle 0212 576 04 06 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Şahin Rulman olarak sizler için sunduğumuz servo motor ve sürücü çeşitlerine ise ilgili linkler üzerinden ulaşabilir ve inceleyebilirsiniz.

     

    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ