Kontrol Kalemi

Otomatik Sigorta Nedir? Otomatik Sigorta Seçimi

Otomatik Sigorta Nedir?

Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır. Otomatik sigorta üzerinde belirtilen nominal akımın üzerinde bir akım geçişinde devreyi otomatik olarak keserek alıcıların yüksek akımdan zarar görmelerini engeller. Otomatik sigortalara W otomat, v otomat,mintyatür devre kesici olarakta isimlendirilir. Otomatik sigortalar eskiden kullanılan buşon ve NH Bıçaklı sigortalardan daha güvenlidir ve eski sigortalar gibi tek kullanımlık değildirler.

Otomatik Sigorta Çalışma Prensibi

  1. Mandal
  2. Bobin
  3. Anahtar
  4. Piston
  5. Gelen Terminal
  6. Ark Kanalları Tutucu
  7. Ark Kanalları
  8. Dinamik Kontak
  9. Sabit Kontak
  10. Din Ray Tutucu
  11. Giden Terminal
  12. Bi-metalik Şerit Taşıyıcı
  13. Bi-metalik Şerit

Aşırı yük koruması Bi-metalik şerit (şemamızda 13 numara) tarafından sağlanır. Aşırı yüklenme sürekli aşırı akım sırasında, bimetalik şerit elektrik yükü tarafından ısıtılır ve böylece mekanik mandalı serbest bırakarak bükülür. İşletim mekanizmasına bağlı mandal, kontakların açılmasına ve devreyi kesmesine neden olur.

Kısa devre sırasında ,aşırı akımdan dolayı bobin (2) manyetik olan oluşturarak pistonun (4) yer değiştirerek  amndalın serbest bırakılmasına neden olan açma koluna çarpar ve böylece devre kesilir

 

Otomatik Sigorta Açma Eğrileri Çeşitleri

Otomatik sigortalar B,C ve D olamak üzere üç farklı açma eğrisine sahiptirler. Otomatik sigortalarda açma eğrileri o sigortanın hangi şartlar altında devreyi keseceğini belirtir. Aşağıdaki açma eğrisindede görüldüğü gibi farklı sigortalar farklı akım katları ve sürelerde açma yapmaktadır.

Mesala 6 amperlik bir sigortadan 12 amper geçtiğinde B tipi bir sigorta yaklaşık 5 saniyede  açma yaparken , C tipi bir sigortada bu süre yaklaşık 20 saniyeleri bulabilir.

 

Otomatik Sigorta Seçimi

Sigorta seçimi yaparken, korunması istenen cihazın gücü bilinmelidir. Koruma yapılacak cihazınızın çekeceği akımdan daha büyük bir  sigorta seçilmemelidir. Aynı zamanda tesisatta kullanılan iletken kesitininde alıcı ve sigortaya uygun olup olmadığını kontrol etmekte her zaman fayda vardır. Çünkü insanımız sigorta atıyor ise hemen bir üst amper sigorta taktırma gibi bir alışkanlığı var.

Genelde evlerimizdeki sigorta panolarında 10-16 Amperlik sigortalar ile karşılaşırsınız. 10 Amper B tipi sigortalar aydınlatma hattı için 16 amper C tipi sigortalar priz hatları için kullanılır.

 

İlginizi Çekebilir: Kaçak Akım Rölesi Seçimi

 

Exit mobile version