Kontrol Kalemi

Nükleer Enerji Nedir Avantajları ve Dezavantajları

Nükleer Enerji Nedir Avantajları ve Dezavantajları

İki temel nükleer süreç vardır. Bunlar Fisyon ve Füzyondur.

Fisyon:

Ağır radyoaktif maddelerin, dışarıdan nötron bombardımanına tutularak daha küçük atomlara dönüşmesini tetikleyen tepkimelere fisyon reaksiyonları denir. Bölünme sonucunda ortaya çıkan bu atom çekirdeklerine fisyon ürünleri adı verilir. Nükleer fisyon olayında her bir bölünme başına, fisyon ürünleri ile birlikte iki ya da üç tane de nötron yayınlanır. Yayınlanan bu nötronların ortalama enerjisi 1 MeV’den biraz daha büyüktür.

Füzyon:

Hafif atom çekirdeklerinin, nükleer reaksiyon sonucunda dışarıya enerji açığa çıkararak daha ağır çekirdekli başka bir elemente dönüşmesi olayıdır.

Fisyon sonucunda açığa çıkan enerji füzyon tepkimelerinden daha fazladır.

Nükleer fisyon kontrol edilebildiği için nükleer enerji reaktörlerinde kullanılırken ,füzyon reaksiyonun kontrolü kolay olmadığından ve ayrıca bir füzyon reaktörü için gerekli koşulları oluşturmak çok maliyetli olduğundan dolayı enerji üretmek şu anda kullanılmamaktadır. Fakat füzyon ile ilgili araştırmalar devam etmektedir.

 

Nükleer enerji, 1789 yılında Uranyum’un keşfi ile başlayan ve 1934 yılında atomun parçalanması ile devam eden süreçte politikacılar, bilim adamları ve sanayicilerin gündemine girmiştir. Diğer birçok teknolojik gelişmede olduğu gibi önce askeri savunma alanında başlayan çalışmalar daha sonra ticari olarak devam etmiştir.

 

Fisyon kullanılarak üretilen ilk elektrik ise, Aralık 1951’de Arco, Idaho’daki Deneysel Üretken Reaktöründe elde edilmiştir.

İlk deneysel atom bombası testi 16 Temmuz 1945’te New Mexico’da, Socorro’ya 56 km uzaklıktaki Alamogordo’da yapıldı.

2017 yılı itibari ile 31 ülkede yaklaşık 450 ticari nükleer reaktör küresel anlamda elektrik arzının %15ini, genel enerji tüketiminin %6.5unu ve nihai enerji kullanımının ise %2sini karşılamaktadır.”

Nükleer Enerjinin Avantajları

Nükleer Enerjinin Dezavantajları

Nükleer Santraller Nasıl Çalışır

 

 

Dünyada nükleer santrale sahip ülkeler ve santral sayıları

Dünyada nükleer santral inşa eden ülkeler ve inşaat halindeki nükleer santral sayısı

 

Kaynaklar

http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/33/823/10456.pdf

https://www.enerji.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Nukleer-Enerji

http://nukleersiz.org/download/file/fid/92&usg=AOvVaw0GsTuoBzWkhIuYB8kVtolA

Exit mobile version