Kontrol Kalemi

Motorların Manyetik Devrimi

SMC motor verimlilik

MOTORLARIN MANYETİK DEVRİMİ SMC VE AMM

     Motorlar hayatımızın her alanında yer alıyor.Diş temizlemeden tutunda serinlemeye kadar motorları kullanıyoruz.Hiç şüpesis motorları elektrik ve manyetik alan ilişkisinin keşfedilmesine borçluyuz. Motorlar temel anlamda  üç kısımdan oluşuyor;dönen kısım,sabit kısım ve motor iskeleti.
    Acaba kullandığımız motorlar ne kadar verimli? Peki verimliliği artıran unsur nedir?
Evet verimlilik hususunda motorun keşfinden bu yana geliştirilen motorlar tam anlamıyla verimliliği sağlayamadı.Yani motor verimliliği  %80’i dahi bulamadı.Motor verimliliği,motor da kullanılan demir materyalle ilişkisi olduğu herkezce bililiniyor.Hal böyleyken çalışmalar işte bu manyetik materyalin gelişmesine sebebiyet verdi.Günümüzde soft magnetic komposite (SMC) ve amorf metal (AMM) diye adlandırılan bu iki süper malzeme geliştirildi.Süper dedim çünkü bu malzemeler kullanılarak yapılan motorlarda verim %90’lara yaklaşıyor.
      Bu iki süper malzemenin özelliği nedir acaba?bu soruya cevabı bu malzemelerin yapısal özelliklerini inceleyerek cevap verebiliriz.
SMC  metaller:bu malzeme motorlarda kullanılan sert çelik malzemenin aksine çok sert olmayan esnek bir malzemedir .SMC malzeme çevresi elektriksel olarak yalıtılıp demir tozlarının sıkıştırılmasıyla oluşturuluyor.Bu yapının işlev kazanması için ısıl işleme maruz bırakılıyor.
    Bu tekniklerin kullanımı malzemenin manyetik boyutunu artırarak,yani malzemeye yeni bir manyetik boyut ekleyip her yöne manyetik hassasiyet kazandırmak ve  üç boyutta manyetik alanı (her yöne) iletebilecek şekilde geliştirmektir.Bu malzemenin en büyük özelliği budur.Malzemenin boyutunu arttırmamız stator dediğimiz parçanın boyutunu arttırmamız anlamına gelir ki bu sayede stator üzerine daha çok sarım yapabilir böylelikle manyetik alanı katlarca arttırabiliriz.Bu metotlar sonuç vermiş ve stator çevresinde yüksek manyetik alanlar oluşturulmuş ve verim artırılmıştır.
      İkinci malzememiz amorf metallerde ise; bu metal demir tozlarının karıştırılmasıyla elde edilmiştir.Kristal yapıda olmayan ancak moleküler yapısındaki yoğunluktan dolayı sert ve kırılgan yapıya sahiptir
      Tüm bu çalışmalar ticari boyut kazanmasıyla akıl almaz tasarruflar sağlanabilir.Çünkü araştırmalar dünyadaki elektriğin yarısının motorların tükettiğini söylüyor.
      Evet motorlardaki bu içsel devrimi Dç. Doktor Nesimi Ertuğrul’un ekibime borçluyuz. Çalışmaların patenti alınmış ve su pompalarında denenerek başarılı bir sonuç elde edilmiştir.Yeniden karşınıza elektrikteki yüksek teknoloji devrimleriyle çıkmak dileğiyle.
Exit mobile version