S7-CPU ile Modbus ile haberleşmek

kacakakim

Üye
Katılım
17 Tem 2007
Mesajlar
36
Puanları
1
Yaş
39
S7-CPU ile Modbus ile haberleşebilen cihazlardan (örneğin enerji analizörlerinden) veri alışverişi yapmak;
1-Gerekli cihazlar;
-CPU; Üzerinde “DP Master” bağlantı özelliği olan (veya sonradan eklenebilen bir CP-haberleşme kartı ile kurulabiliyorsa da olabilir) bir CPU (Örneğin S7-315-2DP) ve gerekli yazılım,
- Anybus-AB7000 modülü ve bu modülle birlikte gelen “ABC Config Tool” yazılımı,

2-Gerekli ön bağlantı ve bazı yazılım ayarları;
- Sistemin ihtiyacına göre dizayn edilmiş ve içerisinde çalışır durumda bir projesi olan S7-PLC sistemi ile AB7000 modülü bir Profibus hattına bağlanır.
-“AB7000” modülü ne ait “GSD” dosyası “HW Config” programı içerisinde uygun şekilde yüklenir.
-Yüklenilen bu “GSD” dosyası sayesinde “HW Config” programında bulunan “Hardware Catalog” içerisinde AB7000 modülü tanıtılmış ve seçime hazır olur.
-S7-CPU da “Simatic Manager” programı içerisindeki “HW Config” programı ile “DP Master System” oluşturulur. Böylece S7-CPU “Master” yapılmış olur.
-“Hardware Catalog” içerisinden AB7000 modülü seçilerek bu “DP Master System” üzerine taşınarak bağlantı yapılır. Böylece AB7000 modülü “Slave” yapılmış olur.
- Yine “Hardware Catalog” içerisinde AB7000 modülüne ait alt bölümde (diğerleri de denenebilir) “Universal module” seçilir ve “HW Config” ekranın alt bölümündeki 1.slota taşınır.
-1.Slottaki “Universal module” ye çift tıklayarak açılan “Properties-Dp slave” ekranında I/O Type : Örneğin “input” olarak seçilir, “Input start” adresi otomatik olarak verilecektir. Buradaki uzunluk ve diğer ayarlar yapılırken “ABC Config Tool” ile AB7000 modülü içerisinde yapacağınız data adresleri ile birebir eşleşmelidir.Aksi halde Master Cpu hata verecektir.
AB7000 modülü bağlı olduğu 1.hat olan modbus dan (slave olarak tanımlanmış modbusRTU olarak tanımlanabilen enerji analizölerinden) aldığı dataları yine bağlı olduğu 2.hat olan profibus ile master S7-CPU ya aktarır. AB7000 modülü modbus dan okuduğu verileri input data bölgesine “sırayla” yazarken S7-CPU da AB7000 modülünün output data bölgesinden bu dataları aynı sırayla alacaktır. Bu nedenle “Properties-Dp slave” ekranında I/O Type : Örneğin “input” uzunlukları AB7000 modülü içerisinde tanımlanan data hafızası ile eşleşmelidir ki AB7000 nin slave cihazlardan aldığı veriler sırayla profibustan okunabilsin.
- Profibus hattındaki S7-CPU ya profibus adresi olarak örneğin 3 verilir, AB7000 modülde ise üzerindeki “Dip switch” yardımıyla adres olarak 4 e ayarlanır.
Bu modüle ait yazılımları ilgili firmaların sitelerinden kolayca indirerek inceleyebirsiniz.

Bir S7-CPU ile Modbus ile haberleşebilen cihazlardan (örneğin RTU enerji analizörlerinden) veri alışverişi imkanlarından bir tanesi hakkında bir giriş yapmak istedim. Faydalı olacağını umarım.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Profibusla modbus birbirine karismis biraz sanirim.
 
Teşekkürler dostum çokişime yaradı kaç saattir,uğraşıyorum senin paylasımını görene kadar çok sinirlendim ama şu anda oldu saol...
 
Arkadaş sağol,fakat biraz karışmış gibi burası. s7300/400 cpu kullanarak modbus ile haberleşmiş isen biraz daha detaylı yazarmısın, Ben beceremedim bir türlü. Modbus için gerekli lisanslarım mevcut.

teşekkürler
 
Ben S7-300 CPU ya; Modbus haberleşme özelliği olan Schneider-PM810 model birden fazla enerji analizöründen, Anybus-AB7000 modülünü kullanarak veri aktarabildim. Bunun için ayrıca bir lisansa gerek yok, eğer yanlış anlamadıysam siz S7-300/400 e Modbus lisanslı bir kart takmak istiyorsunuz bu konuda bir bilgim yok, dediğim gibi Anybus-AB7000 modülü yani 3. bir cihaz kullanmak isterseniz buradan yardımcı olabilirim. Özellikle bunu tavsiye ederim ki 3 yıla yakındır sorunsuz çalışıyor.

kolay gelsin


 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst