Dalgıç Pompa Sıvı Seviye Rölesi

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Sayın kontrolkalemciler! Son zamanlarda sıvı seviye rölesiyle ilgili çok sayıda istek olduğunu farkettim. Ülkemizde ve bütün dünyada yaşanan su kıtlığı nedeniyle artezyen kuyuları açma çalışmalarıda hızlandı. Haliyle biz elektrikçilere de pano montajı işi çıkıyor. Sitemizde bazı arkadaşlarımızın ihtiyacı olan sıvı seviye röleli bir panonun tüm elemanlarıyla birlikte komple şemasını gönderiyorum. Çizimi biraz resim, biraz şema olarak çizdim. Daha önce pano montajı yapmamış genç arkadaşların zorlanmaması için detaylı olarak çizdim. Güç devresi ayrı, kumanda devresi ayrı değilde her ikisini tek şemada çizdim. Şema hakkında detaylı bilgi vermek gerekirse; e1 motorun amperine uygun trifaze w.otomat, c1 kontaktör, e2 termik röle, MK-01 3 faz koruma rölesi, LLM-02 sıvı seviye rölesi. Röleler entes marka olup, diğer markaların klemens bağlantıları farklılık gösterir. Kontaktörün, sinyal lambaların ve rölelerin nötr bağlantıları çizim karışmasın diye çizmedim. N harfi ile gösterdim. Teknik konularda detaylı bilgi isteyen arkadaşlara bilgi verebilirim. Takıldığınız yerleri sorabilirsiniz. Arkadaşlar bilgisayarda autocad ya da diğer programları kullanamadığım için şemayı elle çizdim. Ufak tefek hatalarımı görmemezlikten gelin. HOŞÇAKALIN.
 

Ekli dosyalar

  • img013.jpg
    img013.jpg
    88.8 KB · Görüntüleme: 1,827
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar şemanın bazı yerleri net çıkmamış. Halbuki bilgisayarımda çok net görünüyor. Sayın adminler! Şemayı tekrar göndersem olurmu acaba?
 
ŞEF ' Alıntı:
Arkadaşlar şemanın bazı yerleri net çıkmamış. Halbuki bilgisayarımda çok net görünüyor. Sayın adminler! Şemayı tekrar göndersem olurmu acaba?

şema gayet net sadece boyutu büyük oldugu için tarayıcınız otomatik olarak boyutlandırıyor
şemayı net görmek isteyen bilgisayarına kaydedip bakabilir
 
Teşekkürler MuraTh, anladım. Soğolasın.
 
Çalışmamın işe yaramış olmasına çok sevindim.
 
teşekurler ustaaaaa ellerine saglıık
:eek:
 
tesekkurler sef , bi de devrenin calismasini anlatablirmisin ,
 
Tabi, memnuniyetle ! Çalışma yöntemi ;

Bir motora kontaktörle yol verme sisteminin aynısı. Start-stop butonu yerine 0 - 1 aç kapa kalıcı şalter kullanılıyor. Sistemi 3 faz koruma rölesi ile faz kesikliğine karşı koruyoruz.

Aç kapa şalterinden çıktıktan sonra sıvı seviye rölesinin 11 nolu kontağına girip, 14 nolu kontağından çıktıktan sonra termik rölenin 95 nolu ayağına girip, 96 nolu ayağından çıkıp, kontaktör bobinine bağlıyoruz.

Yukarıdaki şema artezyen kuyusu ve ayrıca suyun doldurulduğu bir deponun bulunduğu sisteme aittir. Su seviyesini algılayan elektrodlar kullanılır. Röledeki C çıkışı kuyudaki motorun 1 metre kadar üzerine, B1 çıkışı onun yarım metre üzerine ve A1 çıkışıda B1 elektrotun biraz üzerine bağlanır. A1 ile B1 aralığı motorun çalışıp durma aralığıdır.Motor, su B1 elektroduna değince çalışır, A1 elektrodunun altına düşünce stop eder.


Aynı sistem depo içinde geçerli. C çıkışı deponun tabanına yakın bir yere, A2 elektrodu deponun taşma noktasına yakın bir yere, B2 elektrodu ise onun altında bir yere bağlanır. Depo suyu A2 elektroduna değince motor stop eder, B2 elektrodun altına inince tekrar çalışmaya başlar.

Tabiiki bu çalışma durma hem kuyu hemde depo arasında koordineli oluyor. Mesela depo boş, kuyuda da su yoksa motor çalışmaz. Su yükselip, A1 elektroduna değince çalışır. İkinci şık olarakta ; kuyuda su var, fakat depo dolu ise motor çalışmaz. Depodaki su B2 elektrodun altına inince motor çalışır.

Şayet suyu bir depoya değilde tarla, bahçe sulama işinde direk kullanılacaksa rölenin başka modeli kullanılır. Bu modelde A2 ve B2 çıkışları bulunmaz. Sadece kuyu elektrodları vardır. Bu elektrodları 3*1,5 TTR kablo ile yapıyoruz.

Yardımcı olduysam sevinirim. Aramıza hoş geldin.
 
hocam, 96 numaralı ucu önce termik rölenin bobin ucuna termik rölenin diğer bobin ucunu kontaktörün bobin ucuna bağlasak da olabilir mi?
edit...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst