Yelek 87

Daha kariyerim başında devleti istemem yada özel sektörün bana cazip gelmemesinin sebeplerinden biri cumartesi çalışma olmasıdır.

Özel sektör bana niye cazip gelmiyor desem, öncelikle benim kendi yaşam isteklerim ile Türkiye'deki özel sektörün sunduğu şartlar bana uymadığı içindir. Öncelikle benim iş hayatı anlayışım, özel hayatıma müdahale etmeyen **önce ben sonra iştir***. Şu anki özel sektör bunu sağlamaktan çok uzaktır. Kişisel olarak ben çalışma ortamımın düzenli ve temiz olmasını isterim, kir pas içinde, çamur toz toprak gürültünün karıştığı şantiye, fabrika gibi yerlerde çalışmak istemem. Fakat özellikle Türkiye'deki mühendislik anlayışı bir nevi amelelik olduğu için nerdeyse özelde bu imkanları bulmak çok zordur. İkincisi, giriş çıkış saatlerim düzenli ve çalışma sürem medeni dünyada ihtiyaçlarımı karşılayacak düzeyde olmalıdır. Oysa özel sektör ve mesai kaçınılmaz ikilidir. Üçüncüsü maaşım ve sigortam yatacak mı düzgün ödenecek mi gibi konularla uğraşmak ve düşünmek istemememdir. Dördüncüsü iş garantisi, emeklilik yaşı 65 olduktan sonra özel sektörde 30 yaş sınırı varken önemli bir unsur oldu. Beşincisi cumartesi tatili, özel sektörde özellikle mühendislerde çok zayıf ihtimal cumartesi tatili vardır, olsa bile o firmada ne kadar çalışacan eninde sonunda hafta sonu çalışman gerekecek. Altıncısı resmi tatiller, en nefret ettiğim şeylerin başında gelir resmi tatilde çalışmak, ailem ile o günü yaşamama engeldir. Resmi tatili yaşamayan toplumlarda yavaş yavaş o devletin temeli de çürür, üstelik belki hafta sonuna yakın bir resmi tatil şöyle küçük bir 3 günlük dinlenme fırsatı da verir. Özel sektörde cumartesi çalışan firmalar resmi tatillerde çalışır. Yedincisi yıllık izinler, yıllık izini kullanmak özelde suç. Nerdeyse sen istemesen üzerine yatacaklar. 1 hafta oda memlekete gitmeye anca, şanslılar içinse 2 hafta oda taksit taksit kullanabilirsin. Devlette ise yeni girersem 4 hafta, mazeretle birlikte 6 hafta, 10 yıl sonra 6 hafta mazeretle 8 hafta. Kıyaslamak bile imkansız.

Ah şimdi derseniz devlette alacağın ücret belli, yapacağın iş seni tatmin etmez, bir ömür aynı ücrete aynı işi yapabilirsin gibi şeyler. İyi hoş belki dedikleriniz doğru yaptığım iş beni tatmin etmeye bilirde, özelde garantisi var mı? Kaç kişi yaptığı işten memnun ki. Hem devletteki ücretler benim için cazip ve yeterli. Sanki özel çok paralar veriyor. Babalarımız kaç paraya çalıştı da devletin şu an verdiklerini beğenmiyoruz, üstelik memur ücretleri son yıllarda özel sektörün ortalamasını da geçti. Yani öyle bir hava var ki, özelde çalışan mühendisler 35-40 yaşlarına geldiklerinde 20 bin lira maaşları olacak yada holding sahibi olacak. Benimle birlikte 10 bin kişiden kaç kişi böyle olacak??? Yani kusura bakmayın ama özel sektörün artısı eksisine oranla çok az. Yani belki biraz artıları fazla olsa özel sektörde çalışmak gibi bir kumar denenir de, bu günümüzün şartlarında kumarda değil intihar gibi bir şey.

İşte durum bu (bir monolog çalışması oldu, idare edin )
****
Kamuda iki yılı yaklaşık olarak doldurmak üzereyim (2015 ocakta), kamuyu seçerek gerçekten çok iyi bir tercih yaptığımı daha iyi gözlemleyebildim. İmzam da belirttiğim gibi para yerine huzuru seçtim, hem kısa vade de hem uzun vade de kazançlı çıkacağım inşallah. Şanslıysam 35-40 yaş aralığında bir yerde teknik müdür olup 6-7 bin lirası maaş+ araba +vb. kazanımım olabilirdi ama 65 yaşında kadar oralarda kalınmayacağı maksimum 5-6 senede düşüşe geçileceğini görmek zor değil. Bu sırada hep bir iş stresi yaşanacak olması kaçınılmaz. Para için (kendimizi kandırmayalım deneyim vs. değil) şantiyelerde çalışanı da yemin billahi anlayamıyorum. Hayat bu kadar ucuz mu? Hayatı ıskalamak bu kadar kolay mı? Bu iki yıl içinde yurt dışı dahil 15 in üzerinde daha önce gidemediğim yerleri gezdim. Sadece iki yılda. Arabamı aldım, 2015 te kısmetse evleneceğim, ev içinde girişimlerin olacak. Bu arada bir çocuk oyunu yazıyorum. Buna vaktim de var. En önemlisi çalışırken yıpranmıyorum. Hayatım iş odaklı değil. Eve vardığımda akşam 18:15 te ki haber bültenini izlerken çoktan üzerimi değiştirmiş, akşam yemeğimi yemiş olabiliyorum. Hangi özel sektör çalışanı bunu yapabilir? Tekrar ediyorum, kamuyu es geçmeyin, dışarda duyduğunuz o yüksek rakamlı işler bile düzenli ve devamlı gelirin yanında esamesi okunmaz. Çünkü akıllıca kullanıldıktan sonra rahat bir hayat yaşarsınız. Olayın özeti devlete girmeye bakın.
****
Yıl 2018 ama hala bazı yorumlarda devlet özel sektör tercihinde abuk sabuk yorumlar yapanlar var. Adam sanki yıllarca devlette çalışmış gibi konuşuyor. Devlette çalışırsan dinamik kalamazsın, ne uzar ne kısalırsın!!! gibi insanın aklıyla alay eden bir ton zırvalık hala yorumlayan var. Çok uzun yorum yapabilirim ama devleti bu tür saçma ön yargılarla tercih etmeyenler, kafanızı taşlara vurun diyerek noktalıyorum.
****
2020 Haziran...
Korona günlerinde kamunun avantajı yine çıktı. 2 ay boyunca işe gitmeden (evden) çalışıp, maaş günü gününe yattı, yan ödemeler de dahil. Devlete girince sayaç okursun diyenlere selam gönderiyorum, Danimarka ve Macaristan`a eğitim ve teknik gezi için gittiğimizi bilin. Yani sayaç okursun diye küçümsediğiniz devlet seni teknik gezi için yurt dışına gönderiyor. Bunları bilmiyor muydunuz? Yeni mezun arkadaş aç gözünü, seni haftada 6 gün 8-18 yada 8-19 çalıştıracak firmalarda zamanınızı ve ruh sağlığınızı boşuna harcamayın. Sizi kullanıyorlar, iş hayatı o değil. Bambaşka bir iş hayatı var. Kamuyu , akademik kariyeri es geçmeyin. Bir dost tavsiyesidir.
**************
"...bir başka bişey sevgılı kardeşim yılda tatıllerın hesabını yapıyorsun :)kusura bakma dost aci soyler muhendis denılındığınde benım aklıma iş tasarımı argesı yapan işinin sahıbı olan kişi anlalıyorum yılda şukadar tatıl şukadar maaş kusura bakma özelde kaç tl maaş alıyor muhendis ondan haberın yok kamuda alınan maaşin 3-4 katı maaş alıyor amaaa
aması var muhendislık okumuş iş konusunda cesaretlı olan muhendisler alıyor kamuda bende çalıştım yazık ettım o guzelım gunlerıme sabah 8 iş başi akşama kadar bekle ya bir iş gelır yada hıç gelmez akşam 17 eve gıt ıster ınan ıster ınanma ben gece yastığa kafamı koyduğumda aklıma ılk gelen bugun maaşimin karşılığı ne yaptım helalınden maaşimı hakettımmı bu yonu herkişiye uygun değıl..."


Bu mesajı yazan abinin, yani kamuda çalışanı küçümseyen abinin oğlu da mühendis ve tahmin edin nerde çalışıyor ??? Kamuda !!!!
İşte bizim toplumun özeti....

imza

Yine hep söylerim, her şey para mı? Tamam sen git o dışardaki deli parayı fırsatı değerlendir. Ben düzenli hayatı seçiyorum. Belki senin kadar kazanamam ama en azından sevdiklerimle birlikte zaman geçirebileceğim , kendi hayatımı ağır piyasa koşullarında şekillendirmeyen bir yaşamı tercih ediyorum. Sadece ne zaman biteceği belli olmayan 1 hayatımız var. Benim hayalim çok para kazanmak değil, düzenli bir hayattır.

Geçerli ödüller

  1. 5

    Mesajlarınız 50 defa beğenildi

    Sahip olduğun içerikler toplam 50 defa beğenildi. Harikasın!
  2. 15

    Mesajlarınız 150 defa beğenildi

    Sahip olduğun içerikler toplam 150 defa beğenildi. Harikasın!
  3. 10

    Mesajlarınız 100 defa beğenildi

    Sahip olduğun içerikler toplam 100 defa beğenildi. Harikasın!
  4. 50

    Mesajlarınız 500 defa beğenildi

    İçeriklerin toplam 500 defa beğenildi. Çok fazla beğeniliyor olmalısınız!
  5. 25

    Mesajlarınız 250 defa beğenildi

    Sahip olduğun içerikler toplam 250 defa beğenildi. Harikasın!
  6. 1

    İlk mesaj

    Bunu almak için sitede bir yere bir mesaj gönderin.
Geri
Üst