Zener diyot

Katılım
21 Şub 2018
Mesajlar
103
Puanları
1
Yaş
26
Arkadaşlar kolay gelsin semada gndye bağlı olan zener diyotun(D1) amacı nedir?Bu devre için trafo 2x23vac mi olmalı?Doğrultma devresi için kaç Uf kondansatör kullanmalıyım?Cevaplar için teşekkürler...
 

Ekli dosyalar

  • amp_npn_diagram (1).jpg
    amp_npn_diagram (1).jpg
    103.6 KB · Görüntüleme: 37
2x32 volt trafo olmalı.
d1 ve d2 zenerleri opampın çalışması için gerekli olan +-15 volt simetrik beslemeyi oluşturuyor.
Ne kadar yüksek kapasiteli kullanırsan o kadar iyi.
 
Neden 2x32 ikisinin toplamı 64vac yapıyor devre 46v diğer cevaplar için çok sağolun
 
Serkan_48 sorun değil öğrenmek istiyorum 1.41 i anlayamadım ben sizin sayenizde çok şey öğrendim bu forumda Mr_YAMYAM KESMEZ ve siz bana bir çok konuda yardımcı oldunuz çok sağolun hemen hemen her açtığım konuda yonlendirmeleriniz oldu peki 1.41 nedir bir formül parçası mı teori mi yoksa trafo akimi mi 32 ile çarpımı bana watt verir eğer akim ise simdi nasıl ogrenicez

1.41 voltaj artış oranıymış peki bu oran nerden çıkıyor
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Alternatif gerilimler tek bir ölçüm ile belirlenemez.
Adı üzerinde alternatif yani belli priyotlarda değişim gösteren gerilim.
Peki bir alternatif gerilimi sağlıklı bir şekilde ölçemezmiyiz? Bunun şartları nelerdir?
Vpp değeri. Volt, peak to peak değeri.
En doğru ölçüm olup, çok özel aletlerle veya osiloskoplar ile ölçülebilir.
Vp, Volt peak, değeri.
Vpp nin yarısına eşdeğer olup, sıfır noktasından en yüksek pozitif gerilim noktasına kadar olan gerilim değerini belirtir. Eğer en yüksek değer negatif olarak alınmak istenirse de zaten pozitif değere eşit olacakır.
RMS değeri.
Bir AC gerilimin iş yapabilme kabiliyeti (EMK) (Elektromotor kuvveti) RMS değeri ile belirlenebilir. 32V RMS değerindeki bir AC gerilim, 3.2ohmluk bir omik yük çalıştırıyorsa, doğrudan ohm kanunu uygulanarak sonuç bulunabilir.
32/3.2=10Amper.
Aynı yük altında (3.2ohm) gerçek akım değerini bulabilmek için Vpp veya Vp ölçümleri ile hesap yapıldığında hiçbir zaman doğru sonuca ulaşılamaz. Çünkü AC gerilim doğrusal bir eğri değildir. İşte bu AC gerilimin efektif değerinin hesaplanması bazı özel sabiteler ile daha önceden hesaplanıp literatüre yerleşmiştir. Bu değer 0.707 olup bir sinüsün cosinüsü olarak ele alındığında sinüsün RMS değerini vermektedir.
Bir AC gerilimde 2 alternas bulunduğuna göre 0.707 sabitesini iki ile çarparsak 1.414 değerini elde ederiz.
Demekki RMS değeri 32V olan bir AC gerilimin peak değerini bulabilmek için 1.414 ile çarpmamız yeterlidir.
Vpeak ölçümü neden literatürde yer alır ve önemi nedir?
AC gerilimde Vpeak değeri iş yapabilme kabiliyetini belirtmez. Ancak anlık olarak ta olsa o devrede bir PEAK gerilimi bulunmaktadır. Yani o voltaj saniyenin 50 de biri sürede peak değerine ulaşıp düşmektedir. Devrede kullanılan elektronik ekipmanlar, Bir kondansatör, bir transistör veya benzeri başka bir eleman bu gerilim değerinde hasar görebiliyorsa, o devrede kullanılamaz anlamındadır.
Devremizdeki elemanlara örnek verecek olursak.
32V RMS değerine sahip bir gerilimin peak değeri 32*1.414=45.2Vp olduğu için doğrultma devresindeki ana kondansatörün dayanma geriliminin minumum 46V olması gerekmektedir. Bu devrede AC gerilimimiz 32V diyip te 35V dayanma gerilimine sahip bir kondansatör kullanırsak, o kondansatör kısa sürede kısa devre olup bozulacaktır.
 
Mr_YAMYAM peki 32 vac lik bir gerilimin dogrultmasinda ve filtre edilmesinde kaç voltluk kondansatör kullanmalıyım iki kondansatörü seri baglicam iki alternans olduğu için peki tek alternans için kaç voltluk bir kondansatör önerirsiniz
 
Mr_YAMYAM peki 32 vac lik bir gerilimin dogrultmasinda ve filtre edilmesinde kaç voltluk kondansatör kullanmalıyım iki kondansatörü seri baglicam iki alternans olduğu için peki tek alternans için kaç voltluk bir kondansatör önerirsiniz
Çift beslemeli sistemlerde her bir voltaj ayrı ayrı hesaplanması gereklidir.
Yani devremiz simetrik besleme olduğu için iki adet gerilim bulunmaktadır. Bu gerilimler iki ayrı güç kaynağı şeklinde düşünülebilir.
Doğal olarak her iki gerilim de eşit seviyede olmak zorundadır. O halde tek bir gerilim için hesaplarımız diğer gerilim için de aynı olacaktır. Tek fark bu iki gerilimin polaritelerinin birbirinin tersi olması ve ortak bir noktada birleştirilmesidir.
Teknik olarak izahı..
32+32V olup, polariteleri şöyle yazılır.
+32V- ve +32V- Bu anlatımdaki VE ibaresi yanındaki uçlar birleştirilecek demektir.
Yukardaki hesaplamalarımızda 32V un peak değerini bulmuştuk. Demekki bu AC gerilim diyotlardan geçtikten sonra belli bir peak değeri ile salınım göstermektedir. Bu peak değerimiz 45.2V olacağına göre öncelikli olarak bu gerilimin üzerinde bir kondansatör kullanmalıyız.
Piyasada bu voltaj değerinde kondansatör pek olmadığına göre, en yakın gerilim değerimiz 56V dayanma gerilimine sahip kondansatörler olmalıdır.
ÖRNEK DEĞER: 10.000uF 56V
56V yerine 63V kondansatör kullanımında hiçbir sakınca bulunmaz.
Aynı değerler çift gerilim kaynağımızın diğer tarafında da olmalıdır. Tek fark diğer gerilimin polaritesi ters olduğu için, kondansatörlerimizin uçları da bu yönde bağlanmalıdır. Yani kondansatörün artı uçlarını artı voltaja, eksi uçları da eksi voltaja bağlanmalıdır. Bu iki kondansatörün birer uçları zaten birleştirilmiştir. Bu ortak iki uç, sistem zero point olarak adlandırılmış olup, sıfır volt olarak devre tasarımında kabul edilmektedir. Kısacası sistemimizin şase veya ground bağlantısıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst