Zamanlayıcı devresi enerji verildiğinde butona basmadan çalışıyor?

Hocam merhaba, Devreyi uyguluyorum teşekkür ederim. Saygılar.

isis sim olarakmı , gerçektemi ? sonucu bizede bildirin
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Proteus ta uyguladım, şimdi gerçekte uygulamak için pcb çizdiricem. Pcb çizen Araştırıyorum trde inanılmaz yüksek fiyata yapıyorlar.. en azından bir delikli plakete uygulayacağım bugün veya yarın. teşekkürler..
 
Proteus ta uyguladım, şimdi gerçekte uygulamak için pcb çizdiricem. Pcb çizen Araştırıyorum trde inanılmaz yüksek fiyata yapıyorlar.. en azından bir delikli plakete uygulayacağım bugün veya yarın. teşekkürler..


pcbway ile bağlantıya geçin demsay elektronik Aytaç bey. çin de bastırabilirsiniz.
 
555 ile daha küçük kapasite değerleri ile daha hassas ama daha uzun süreler mümkün oluyor
555 entegreli devreyi uyguladım
Fakat 500 k yerine 100 k takabildim ve 10uf yerine 22uf taktım devre çalışmadı potu röle terikliyor kendi kendine sonra tetik çekiyor entegre yandı sanırım. Ses geldi. Biraz garip bir durum bu devreyi siz uyguladınızmı?

yarın 500 k pot ve tekrar 555 entegresi alıp deneyeceğim tekrar buradan yazarım devre proteusta çalışıyor. orada sıkıntı yok ama uygulamada entegre için çıkartılıp takılan soketlerden aldım onun zararı olabilir birde lehim pastası sorun oluştururmu?

@MAIN_LOOP Hocam emeğinize ve desteğinize teşekkür ederim. Devreyi şemadaki gibi elemanlarını alıp uyguladım, Gayet mükemmel ve istediğim gibi çalışıyor memnunum. Ama şöyle bir sıkıntı var potu tamamen kıstığımda anlık tetikleyip bırakması gibi düşünelim yani zamanı potta 2-3 sn den 0 sn’yeye aldığımızda 555 çok aşırı ısınıp yanıyor 500k dan 0 ohm a indiği için yüksek voltaj gidip acaba entegreyi yakıyormu? Neden böyle acep?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
kondansatör tam dolmadan buton bırakılınca doğal olarak süre az oluyor. 470uf değeri yerine 10uf takın hızlı dolsun. bunun yerine deşarj direncinin değeri ile oynayın süre için daha büyük değerler ile deşarj süresini uzatın. bu arada kondansatörün önüne de bir adet 10ohm direnc girin. çünkü inrush akımı dediğimiz akım yüzünden buton kısa sürede elinizde kalır. kondansatörler boş iken dolana kadar kısa devre akımı çekecektir.

bu şekilde denedim. basar basmaz kond. doluyor deşarj süresi uzatmak için 220k base direnci var. birde 500k lık pot ile süreyi değiştirebilirsin.

555 ile daha güzel olabiliyor. 500k trimpot ile zaman ayarı.

3 numaralı çıkışı 1k ile transistöre girebilirsin. röleyi bağlamak için

devre sorunlu çalışması devam ediyor. potu sıfıra getirince 555 yanıyor bende pot ile 7. Bacak arasına 10k direnç attım entegrenin yanmasını engelledim fakat bu sefer en düşük zamana alıp tuşa basınca sürekli çalışıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,927
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst