Denemek lazım ama riskli.

Zaman rölesi yıldız kontaktörü ile birlikte kendi enerjisini de kesiyor, üçgen kontaktörü devreye girene kadar ZR tekrar devreye girebilir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
ZAMAN RÖLESİ zamanı dolmadan niye devreye girsin? Farz edelim zaman rölesi 10 sn yeye ayarlı. Zaman rölesine enerji verince 10 sn sonra kontakları konum değiştirir. Bu arada zaman rölesinin enerjisini kestin ve tekrar verdin ne olacak? Zaman rölesi zamanını beklemeden devreye mi girecek?
Sanırım anlatmak istediğin zaman rölesi devreden çıkar çıkmaz kendi enerjisini kesecek ve kendi kontağını tekrar kapanacak ve yıldız kontaktörü devreye girecek tabi bu arada da üçgen kontaktörü de devrede olacağından fazlar çakışacak. Yanlış atlattıysam düzelt.
Ama ben öyle bir olasılık göremedim.
 
Son düzenleme:
ZAMAN RÖLESİ zamanı dolmadan niye devreye girsin? Farz edelim zaman rölesi 10 sn yeye ayarlı. Zaman rölesine enerji verince 10 sn sonra kontakları konum değiştirir. Bu arada zaman rölesinin enerjisini kestin ve tekrar verdin ne olacak? Zaman rölesi zamanını beklemeden devreye mi girecek?

Zaman rölesi ayarlanan süre sonunda önce kapalı kontağını açar, sonra açık kontağını kapatır. Üçgen kontaktörünün devreye girmesinden önce yıldız kontaktörünün devreden çıkması, açılmış olan kontağını kapatarak üçgen kontaktörünü enerjilendirmesi gerekmektedir. Yani bir zaman gecikmesi, kısa bir bekleme süresi vardır, bu gecikme içinde ZR kendi enerjisi kesildiği için daha önce yani üçgen kontaktöründen önce yeniden çalışmaya başlar, bu döngüye girildiğinde motor üçgen çalışmaya hiç başlamaz.
 
Senin için simulasyonunu yaptım
Simulasyon programını indirmek için : http://veppa.com/ekts/
Programı kurduktan sonra simulasyon dosyasını programın içindeki File menusu kullanarak programa gösterip çalıştır..
Simulasyon programının resmi web adresi : http://veppa.com/ekts/

Kolay gelsin.
 
Sayın elkgazi,

öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim, devreyi indirip çalıştırdım.

Ancak ben bu devre çalışmaz demedim, riskli dedim.

Risk de zaman rölesi ve kontaktörlerin çekme-bırakma süresi karakteristiğinden kaynaklanmaktadır.

Ben düzeltme yaparak bu riski ortadan kaldırmak istemiştim.

Siz de bilirsiniz ki simülasyonda çalışan her devre gerçek hayatta çalışmaya bilir.

Yine de teşekkürler.
 
Elbette simulasyonla gerçek ortam arasında farklar olabilir. Ben devrede bir mantık hatası olmadığını düşündüğümü belirttim ve simule ederek anlatmaya çalıştım. Ayrıca ek olarak ta belirtmek isterim ki paylaşılan bu devre benim kendi tasarımım değil EMO nun kendi web sayfasında paylaştığı dokümandır. Siz yinede bildiğiniz gibi yapabilirsiniz.
 
EMO'yu gözünüzde büyütmeyin, onlar da insan, hata yapabilirler, benim gördüğüm riski görememiş veya yaşamamış olabilirler.

Benim bu yıldız-üçgen yol vermeyle ilgili ilk tartışmam Doç. ünvanlı bir hocamızla oldu, PLC ile yıldız-üçgen yol verme devresi için bir şema çizdi, güç devresinde sadece yıldız ve üçgen kontaktörü vardı. Yani fazlar doğrudan motora giriyordu, arada şekildeki C kontaktörü yoktu. PLC programlanıyor ve önce yıldız kontaktörü çalışıp sonra bu devreden çıkıyor ve üçgen kontaktörü devreye giriyordu.
Bağlantı şemasına itiraz ettim, yol verme kontaktörü (C) eksik dedim.
Bir kontaktörden tasarruf etmek için bağlantının bu şekilde yapıldığını ısrarla savundu, yine çalışanlar için bu bir risktir, yaptığımız tasarruf bu riski almaya değmez dedim ama anlatamadım.

Yani bazı şeyler yaşamadan öğrenilmiyor sevgili arkadaşlarım.
 
Sözün bittiği nokta. Teşekkürler başarılar...
 
bayram abi senin dediğin gibi olursa üçgende sürekli çalışır mı yani motor tam devirde yol alırken
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,896
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst