Yutulabilen Mikro Robotlar

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
4826DSCN0673.jpg


Teknoloji ilerledikçe tıbbi müdahalelerin düzeyi de çok gelişiyor. Bu konudaki gelişmeler özellikle bıçak altına yatmaktan korkan hastalar için çok sevindirici. Bu haberimiz bazı tedavileri vücutta hiçbir kesik ve dikiş izine neden olmadan gerçekleştirebilecek bir robotla ilgili.

Robot, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) araştırmacılar tarafından, mide içinde basit tıbbi işlemler gerçekleştirmek için tasarlanmış. Tıpkı bir hap gibi yutulabilen robot,ince bir buz tabakasından oluşan bir kapsül içinde,origami gibi katlanmış halde bulunuyor. Robot mideye ulaştığında dıştaki buz tabakası mide de eriyor ve robot serbest kalıyor.

Cerrah robota yerleştirilen mıknatısı elektromanyetik alan yoluyla uzaktan kontrol ederek midenin içindeki hasta bölgeye yönlendiriyor. Robotların hasta bölgeye ilaç uygulayabileceği ya da o bölgeye yerleşerek tıpkı bir yara bandı gibi görev yapabileceği belirtiliyor.

Söz konusu robotlar henüz insanlar ve canlı hayvanlar üzerinde denenmemiş. Ancak uzmanlar bu robotların ileride vücuttaki iç kanamalann kaynağının tespit edilmesinde ve yabancı maddelerin travmatik cerrahi müdahalelere gerek kalmadan çıkarılmasında kullanılacak daha gelişmiş robotların ilk örnekleri olduğunu söylüyor.

Pınar Dündar

Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Şubat 2017, Yıl 50, Sayı 591, Sayfa 16, Tekno-Yaşam, Yutulabilen Mikro Robotlar
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst