YILLARIN TECRÜBE VE BİRİKİMLERİ AYNI ZAMANDA MİLLİ KAYNAKLARIMIZIN KÜÇÜK BİR PARÇASI DEĞİL Mİ DİR?

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
Çalıştığım kurum daha önce çok verimli çalışan bir kamu kurumu idi.Elektrik üreten ve alanında çok başarılı bir termik santraldı,şimdi aynı başarıyı özel sektörde göstermeye devam ediyoruz. Benim asıl gündeme getirmek istediğim konu yıllarını işinde başarılı olmaya adamış,özveri ile çalışmış bir çok sanatkar büyüğümüz emekli oldu ,içlerinden bazıları özel sektörde başka işyerlerinde vardiya amiri ,ustabaşı pozisyonunda kendisine iş bulabilirken bir kısmı da emekli formatına kendini kaptırmış yılların tecrübe ve birikimini bir kenara atmış monoton bir hayatı tercih et(tiril)miş durumda.Ben 46 yaşımdayım yolda görsem mesleki ve insani saygımdan ellerini öpesim gelen bu büyük ustaların kaderlerine terk edilmiş olması beni üzüyor.Bir tarafta "ÇOK AMAÇLI LİSE" ler de yetersiz eğitim almış genç arkadaşlar, bir tarafta çok kıymetli tecrübeleri ile kendi kabuğuna çekilmiş gerçek ustalar.....bu değerli insanların HALK EĞİTİM MERKEZLERİ ,ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZLERİ vb. kurumlarca değerlendirilip yeni yetişecek olan teknik personelin daha kalifiye yetişmesi sağlanması gerekir diye düşünüyorum.ONLAR BİZİM MİLLİ SERMAYEMİZİN BİR PARÇASI VE KENDİ KADERİNE TERKEDİLEMEYECEK KADAR DA DEĞERLİ .Bu konuda sitemizde ki değerli arkadaşların yorum ve düşüncelerini yazmalarını istirham ediyorum.Aynı şekilde başta MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ve ÇALIŞMA BAKANLIĞI bünyesinde bu konuyu gündeme getirebilecek arkadaşlarımız var ise milletimize büyük bir iyilik yapmış olur diye düşünüyorum.Hepinize sevgi ve saygılarımı sunar işlerinizde başarılar dilerim.
 
Avatarınızdaki söz çok hoşuma gitti telif hakkı vermemek için birazcık değiştirip imza olarak aldım :)

Konuyla ilgili olarakta özet olarak şunu söyleyebilirim. Sadece bilgili olmak yeterli olmuyor maalesef teknik ünvan şart.
 
Son düzenleme:
Çok verimli çalışan kamu kurumunun neden özel şirkete verildiğini sorgulamakla işe başlayabiliriz..
Emekli olanların kimisinin çalışmaya devam etmesi kiminin ise çalışmaması ekonomik ve kişisel nedenler olabilir..Bakanlıkların böyle şeylerle ilgileneceğini sanmam, onların derdi başka..
 
Avatarınızdaki söz çok hoşuma gitti telif hakkı vermemek için birazcık değiştirip imza olarak aldım :)

Konuyla ilgili olarakta özet olarak şunu söyleyebilirim. Sadece bilgili olmak yeterli olmuyor maalesef teknik ünvan şart.
Sn Yaşlı Uzman , avatardaki yazıyı beğeniniz için teşekkürler,beğenmeniz benim adıma telif hakkı için yeterli :)
Yıllar önce gazete ve tv. kanallarının ekonomi programlarında holding sahiplerinin,ceo ların ve ekonomi uzmanlarının katıldığı toplantılarda sunum yapmak üzere pazarcı, tezgahtar,seyyar satıcı vb. iş hayatının en alt tabakalarından insanlar bilgi ve birkimlerini paylaşmak için çağrılıp dikkatle dinleniyorlardı.Herbirinin kendine göre önemli olan bir tecrübesi ve birikimi vardı.Tabi dinleyenler içinde mutlaka bir yerlere not edilen önemli notlarda vardı....
 
Çok verimli çalışan kamu kurumunun neden özel şirkete verildiğini sorgulamakla işe başlayabiliriz..
Emekli olanların kimisinin çalışmaya devam etmesi kiminin ise çalışmaması ekonomik ve kişisel nedenler olabilir..Bakanlıkların böyle şeylerle ilgileneceğini sanmam, onların derdi başka..
Sn Elek , size katılıyorum siz yelpazeyi çok geniş tutmuşsunuz,ben sadece emekli olup kendi kabuğuna çekilen çok değerli bilgi ve birikimlerini kendileri ile (maalesef) mezara götürecek olan insanlardan bahsediyorum.Ve bu değerlerimizden mutlaka yararlanmamız gerektiğini düşünüyorum. Yanlış anlaşılmasın her şeyin geri dönüşümünün elde edilmeye çalışıldığı bir dönemde fiili olarak görevini tamamlamış ve emekli olmuş tecrübe ve birikimin zirvesinde iken inzivaya çekilmiş veya kaderine terkedilmiş değerlerimizden neden bir geri dönüşüm yapmayı düşünmüyoruz? Sn. yetkililer lütfen buradan sesimize kulak verin bu düşünceyi hayata geçirecek programı hazırlayanların milletimize büyük iyilikler yapacağına inanıyorum,ümitliyim......
 
Biraz katı olabilir ama bence ilk öncelik maliyet düşümü olabilir. Bende şahsen şöyle bir düşünce var insan herşeyi yapabilir-öğrenebilir. Bilen biri yeni birşeyi 3 günde öğreniyorsa bilmeyen en fazla 3 hafta da öğrenir. Bende işveren olsam, teknik ünvan sözkonusu değilse mesela müh yerine teknisyen çalıştırmayı tercih ederim. Neden fazla ödeyeyim. Ustalarımız değerli ve elbette değerlendirilmeli ama devir eski devir değil, herkes şuan herşeyi yapabilecek durumda. Ki söz konusu kamu kurumuysa devlet işi bir şekilde yürür mantığı da bazı idarecilerde olabilir. Ben bunu yaşadım da ondan biliyorum :)

Sözümün kısası atıl duruma düşmemek için birilerinin bizi bulması değil artık bizim kendimiz için birşeyler yapması, çalışması gereken bir devir... bence tabi...sağlıcakla...
 
Bu tür emekliler biraraya gelip bir yapı kurarlar ve tecrübelerini aktarırlar..
şimdi teknik imkanlarda geniş..internet,video siteleri vs..biraraya gelinince maddi zorluklarda aşılır..
iş başa düşüyor yani..yoksa devlet bunları değerlendireyim falan demez..nereden kesiyim kırpayım diye düşünüyor zaten.. bu kadar işsizlik varken emekli olmuş kişiye istihdam açmak yanlış olur..
gönüllü olur bu işler..
 
Geçim derdi en başta geldiğinden emekli olanlar da istese dahi kendi alanında iş bulamayabilir, devleti de beklemek olmaz. Sizin yaptığınız gibi internete girerek tecrübelerini sıkıntı çekenlere çözüm üretebilir yol gösterebilir. Olmadı emekli paşalar gibi kitap yazar. Emekliler bir çatı altında birleşip düşündüğünüz gibi konferanslara konuşmacı, üniversitelere-mes. liselerine danışman olarak hizmet verebilirler.
 
Sayın Meraklı elektrikçi'nin bu yazısını okuyunca acaba benden mi bahsediyor diye aklımdan geçirdim. 1974 yılında başladığım çalışma hayatımı 2005 de emekli olmama rağmen 2010 yılına kadar devam ettirdim. Aslında iş bırakmaya niyetim yoktu. Çalıştığım sitenin yönetimine hayatında hiç insan yönetmemiş, sırf egosunu tatmin etmek için yönetici seçilmiş bir ev hanımının tutumu yüzünden iş bırakmak zorunda kaldım.

Teknik kadrosu 5 kişi olan bir sitede şef olarak çalışıyordum. Elektrikçi olmama rağmen teknik olan her işe bulaşıyorduk. Duvara asılacak tablodan tutun da, ikea'dan alınan küçük bir sehpanın montajına kadar her işi yapıyorduk. Bunun haricinde insan kontrollü olan bir çok sistemi otomatik hale getirmiştim. Yönetime seçilen ev hanımı kendisini holding müdürü sanarak çeşitli kurallar koymaya kalkınca ters düştük ve kendi isteğimle ayrılmak zorunda kaldım.

Belkide benimde istediğim buydu galiba. Çoktandır yapmak istediğim çalışmalarıma zemin hazırlayabilirdim. 3-4 sene kadar çalışmalarımı yapabildim ama onunda bir sonu vardı. Emekli maaşının yetmediğini anladığımda tekrar çalışmaya başlamam gerektiğine karar verdim. 4 çocuktan ikisi okulu bitirip evlenmişti ama diğer ikisi halen okuyordu. Her ne kadar büyükler onlara yardımcı oluyorsa da asıl iş baba olarak bendeydi. 55 yaşındaki bir adama kimse şantiyelerde iş veremezdi. Ben de gene rahat olması nedeniyle sitelerde ve otellerde bakımcılık işi aradım. Başvurduğum her yerde yaşlı olduğum ve çalışamayacağım söylendi.

Okul okumamış, çıraklıktan yetişen biri olarak ne kadar bilgi ve tecrübem varsa paylaşmaya karar verdim. Özellikle de rüzgar türbini yapımı ve alternatör yapımı hakkında edindiğim tecrübeleri meraklı, istekli ve hevesli olan herkesle paylaşmaya karar verdim. Gerek bu forumda gerekse başka forumlarda üye arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.

Henüz 4 yaşımda iken 1963 yılında geldiğimiz İstanbuldan iyice sıkılmaya başlamıştım. 2 sene önce memleketimi ziyarete gittiğimde tanıştığım insanlarla sohbet esnasında benim yerimin memleketim olduğunu anladım. Bir çok kişi burada senin gibi insanlara ihtiyaç var deyince kararımı vermiştim. Büyük denizde küçük balık olmaktansa, küçük denizde büyük balık olmak daha iyidir. Bu kararı aldıktan sonra memleketime ev yapmaya karar verdim. 8-9 ay memlekette kalıp, kışın 3-4 ay İstanbula gelmeye hanımla anlaştık. Kendisi her ne kadar çocuklarım, torunlarım burada dese de kandırmayı başardım :)
 
Selamun Aleyküm
Sadece tecrübe değil, derin düşünceler ile yüksek zeka namına kurulan birliktelikler de gereklidir.
Konuyla pek ilgilenmiş değiliz ama sitede daha önce;
https://www.kontrolkalemi.com/forum...dernek-kurulum-çalışmaları.87945/#post-538538
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/İstanbulda-mucİtler-derneĞİ-çalışmaları.88050/
konuları geçmişti.
Zira sitede düşünce geliştirme, zeka, tasarım namına yapılabilir birçok iş bulunmakta..
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/türk-enteljansiyası.66851/ konusu anımsattı kendisini. Değerli fikirlerle ve açılan konularla; fikirsel tartışmalar, tasarım incelemeleri, değişik keşifler birçok üye için keyif verici olsa gerek...
Başarılar dileriz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,646
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst