YG Tesislerinde İşletme Sor. Hk.

bLAckMamBa

Profesyonel Üye
Katılım
4 Nis 2009
Mesajlar
604
Puanları
266
Herkese merhaba,
Merak ettiğim bir konuyu sizlere danışıp yardım almak istiyorum.

Birkaç aydır bir fabrikada çalışmaktayım. Çalıştığım şirket 1600kVA trafo gücüne ve 34.5kV trafo gerilimine sahip yani yüksek gerilime sahip bir iş yeri.

Trafo sorumluluğu ve topraklama ile ilgili kontroller dışarıdan bir mühendise yaptırılıyor. 3 4 senedir bu şekilde imiş benden önceki mühendisler bu işe hiç el atmadı mı diye sorduğumda hayır cevabını aldım.

İşe girerken bana YG tesislerinde işletme sorumluluğu belgesini alabilecek durumda mısınız diye de sorulmadı. Bu trafo sorumluluğunu kendim yapmak istiyorum yani EMO'nun MİSEM "YG tesislerinde işl. sor." belgesini almak istiyorum da şirket bu duruma ne der sizce? Sonuçta ben daha birkaç aylık elemanım yarın birgün bizi bırakıp gider diye düşünüp böyle birşeye yanaşmazlar mı yoksa bu düşüncemi ilerde mi dile getirmeliyim?

Ve bir soru daha bu iş olduğu takdirde bunun için şirketten extra ücret isteyebilir miyim? Dışarıdan getirdikleri mühendise aylık 400 küsür lira para veriliyor sonuçta.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Yüksek gerilimden dolayı birisi zarar görürse sorumlu ben olayım diyorsun yani?Bence talep gelmediği sürece diğer işlerine odaklan.Yerin sağlam değilse de zaten yg sorumluluğunu da ben yapıyorum demek içinse onu bilemem.
 
Yüksek gerilimden dolayı birisi zarar görürse sorumlu ben olayım diyorsun yani?Bence talep gelmediği sürece diğer işlerine odaklan.Yerin sağlam değilse de zaten yg sorumluluğunu da ben yapıyorum demek içinse onu bilemem.
Fikrin için teşekkür ederim bir bakımdan haklısın birinin zarar görmesi durumunda direk sorumlu ben olacağım ve bu iş için ekstra ücreti geçtim belki bir şey vermeyecekler bile
 
hiç korkma işletme sorumluluğu al. Sen almazsan başkası alıyor zaten o işi. Ki mühendis olarak bizim yapmamız gereken bi iş bu sorumluluğu gidip tıp doktoru alacak değilya.
 
Son düzenleme:
Öncelikle, bir yerde çalışırken dışarıdan bir trafonun işletme sorumluluğunu alamazsın. SMM bile olsan bunun sınırları vardır. Hem toplam kva hem de trafo adedi olarak.

Çoğu şirket (%99'u) bunun için elinin altındaki mühendise ayrı bir ücret ödemeye yanaşmaz. Ancak iş tanımında ya da işe girerken yaptığın sözleşmede bu iş yoksa sen bu belgeleri saklayıp işten çıkarılman ya da bir şekilde ayrılman durumunda şirkete dava açabilirsin. Örneğin; şirket seni çok farklı bir alanda otomasyon, network sistemleri vs. mühendis olarak işe almıştır sonra "gel bir de bu trafolara bak" der. Bu durumda kazanma olasılığın yüksektir.

Ayrıca yasalara göre (bir alternatif olarak söylüyorum) şirkette çalışırken dava açarsan bu dava sonuçlanana kadar seni işten çıkaramaz ve sonrasında da bu dava nedeni ile işten çıkaramaz. Cesaret edebilirsen ilerde bunu yapabilirsin. Tabii büyük ihtimalle tatlıkla ödemeyi kabul etmeyeceklerinden bunu yazıyorum. Yaparlarsa çok iyi. Ben konuyu EMO ile görüştüğümde (hem enerji yöneticiliği hem de işletme sorumluluğundan yıllardır ücret almıyorum) maaş yükseltme talebinde bulunmamı önermişlerdi:)

Kaçabiliyorsan kaçmalısın, hele de trafo ve hücreler sorunlu görünüyorsa, yağlı tipse, yıpranmışsa, hücrelerin mekanik aksamı kötüyse... Bu işin sorumluluğu ağırdır. Zaten bu sözleşme tamamen "sorumluluk ve risk devrini" içerir, bir ölümlü ya da büyük maddi kayıplı kazada işletme ve Bakım firmaları değil mühendis sorumludur. Bilirkişiler direk mühendisin eylemlerini inceler. İhmali varsa, olmaması gereken bir kişi ortamdaysa, güvenlik önlemleri eksikse, tek hat şeması vs. yoksa, mühendis işin başında değilse, "taksirle adam öldürme" ve "taksirle adam yaralama" suçları yöneltilebilir.

Mutlaka bu alanlara giren çıkanların EKAT belgeli olmasına dikkat et. Kuvvetli akım yönetmeliği senin gözetiminde diğer fen adamlarının manevra yapabileceğini söyler ancak EKAT belgeleri yoksa yine tüm sorumluluk sendedir, EKAT paylaşmanı sağlar.

Bence para için yapılacak bir iş değil ama mecbur bıraklıyorsan, mümkün olduğunca kendini riske atma, tüm güvenlik önlemlerini al, bakımlarda topraklamalara dikkat et, adamlara EKAT belgesi aldır, gördüğün en ufak problemi işletmeye raporla, teknisyenlerin EKAT eğitimi için işletmeye yazılı bildirimde bulun, kabul etmeseler de elinde olsun, mümkünse tüm raporlarını (imzalamazlar ama) imzalat, yazılı belge, mail ne varsa sakla ve zaman aşımı olabilir ancak yine de tüm belgelerini iyi sakla. Asla teknik lise mezunu olmayan bir elektrikçiyi işe karıştırma. Bazı işletmelerde bu da oluyor. Düz liseden gelenler... Onlar zaten EKAT da alamıyorlar. Belli şartları var, uzun bir eğitim sonrası ustalık belgesi vs.


Eğer bakımları bir dış firmaya yaptırıyorsan, yine sorumluluk senindir, bunlardan da bazen çok acemi personel gelebiliyor, takip etmeli ve orada bulunmalısın. Planlı bakımlarda enerjiyi Bedaş, Ayedaş vs.'den dilekçe vererek kestirebilir bittiğinde tekrar irtibat kurabilirsin, daha emniyetli olacaktır.

Mutlaka kapılara "Yetkili kişiler haricinde girilmesi yasaktır" şeklinde bir tabela astır (kağıt değil). Bunu fotoğrafla elinde bulunsun. Abartmıyorum bu konuda azımsanamayacak dava ve incelenen mühendis var. Bu bize bir avukatın önerisiydi. Hücrelerin olduğu odaya da "Yüksek Gerilim, su ve sabunla söndürme" şeklinde bir uyarı as. YG için gerekli tüm kontrol ve emniyet cihazlarını odada bulundur.

Bazı binalarda bu tür yerler kartlı girişli vs. oluyor ve güvenlik rutin turunda buralara girebiliyor. Bunu engellemek her zaman mümkün değil, ama bu yazıyı yazman ve işletmeye de gerekli uyarıyı yazılı yapmış olman bir gün senin kurtarıcın olabilir. Bu tür konularda mühendis işletme ile sık sık karşı karşıya gelecektir. Her şey yazılı olursa, uyarıların dikkate alınmamış olsa da sen görevini yapmış sayılabilirsin. Tabii bölgelere göre değişebilir ancak, tedarikçiye de düzenli olarak rapor vermen gerekiyorsa bunu da ihmal etmemek kaydıyla.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,292
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst