Yenilenebilir Enerji Kaynakları İle Üretim ve Satışı

elektropol

Üye
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba, malumunuz yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili olarak 500kW a kadar lisanssız olarak tesis kurulup üretim yapılabiliyor. Lisanslı olarakta 50 MW'a kadar tesis kurulabiliyor.

Farzedelim ben 2MW lık bir tesisi lisansımı almak koşulu ile kurdum. Burada ürettigim DC enerjiyi invertörlerle 220V AC ye çevirdim. Bu AC'yi şebekeye ne şekilde dahil ediyoruz. Direk olarak şebekeyemi verilmekte yoksa belirli bir bölge için bir beslememi oluşturulmakta.

Özet ile, yenilenebilir enerji kaynakları ile DC enerjiyi üretip, İnvertör vasıtası ile 220 V AC ye çevirdikten sonra, satmak istediğim elektirigi hangi yol ile satabiliyorum?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Öncelikle AG den mi YG den mi vermeyi planladığınız önemli.Tedaş'a vereceğinizi varsayarsak ilgili dağıtım şirketi size bağlantı yapacağınız yeri ve ölçü yü koyacağınız yeri gösterir.Sizde o noktaya kadar kadar enerjiyi taşırsınız ve sonradan bu kısmı TEDAŞ a devir edersiniz.Eğer Rüzgar santrali örneğini verecek olursak TEİAŞ size bağlantı noktası gösterir(İM-TM) siz oaraya kadar enerjiyi taşır ve sonra devredersiniz.BU E.N.H olabilir.

En bilgili görüşü ilgili dağıtım şirketleri veya Teiaş'tan lisanslı ve lisansız enerji ile ilgili birimlerden alabilirsiniz.Hem hem dağıtım şirketlerinde hemde Teiaş ta bu birimler mevcuttur.
 
Acaba ben mi yanlış okudum, yoksa gerçekten 2 MW.lık tesisden DC. gerilim almayı mı düşünüyorsunuz ? Herhalde 2 KW. diyecektiniz.
Ben 2 KW diye olması gerektiğini düşünerek cevap vereyim.
Şu an Türkiye'de 3 faz ve fazlararası 400 v. olmadan şebekeye elektrik satılamıyor. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi çatıya konulan bir kaç güneş paneli ile veya 300-500 w.lık rüzgar türbini ile elde edilen 12-24-48 v. elektriği inverter yardımı ile 220'ye yükseltip şebekeye satma olayı ülkemizde geçerli değil. Bir çok Avrupa ülkesinde yukarda bahsettiğim şekilde üretilen elektrik çift yönlü sayaç ile evde kullanım olmadığı zamanlarda şebekeye verilir, ihtiyaç halinde ise şebekeden kullanılır. Aradaki harcamaya göre mahsuplaşılır.
 
Madalyonun diğer yüzü var talep edilen gcü karşılayamadığınızda ceza ödetirler. Yani anlaşmaya sadık kalmalısınız!
 
Cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar. Elektrik üretimden iletimine kadar görev alan tüm kamu kuruluşlarının web sayfalarını inceledim ancak bu verdiğiniz bilgileri içeren bir yönetmelik vb. bir dokümana ulaşamadım. Acaba bu gibi hususları açıklayan sizin bildiğiniz bir doküman var mıdır?

Bu tesislerde üretilen elektriği trafo merkezlerinden mi şebekeye vermekteyiz? Eğer öyle ise, TEİAŞ'ın ENH ları olan 380 kV ve 154 kV mertebelerindemi gerilimi üretip şebekeye vermeliyiz. Değil ise bu işi hangi iletim hattı ile ne şekilde yapabilmekteyiz? Bu ve bu gibi sorularıma cevap olacak bir yönetmelik yok mudur?
 
Lisans burada lisanlarla ilgili bilgiler var

http://www.emo.org.tr/ekler/2b8795c5c18e37e_ek.pdf?dergi=886 burda gerekli bilgilerin bir kısmı var

Otomasyon"https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&sqi=2&ved=0CEMQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.epdk.gov.tr%2Fdocuments%2Felektrik%2Flisanssiz_uretim%2FEPD_LisanssizElektrikUreticileri_DS_Baglanti_Anlasmasi.doc&ei=lmrNUamWNYLWtAaKj4HwCg&usg=AFQjCNFaKlEOVdXYtwr1m6Upq0afo0TTQA&sig2=3UMX_S9y60RlKfFErgnspA"]https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&sqi=2&ved=0CEMQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.epdk.gov.tr%2Fdocuments%2Felektrik%2Flisanssiz_uretim%2FEPD_LisanssizElektrikUreticileri_DS_Baglanti_Anlasmasi.doc&ei=lmrNUamWNYLWtAaKj4HwCg&usg=AFQjCNFaKlEOVdXYtwr1m6Upq0afo0TTQA&sig2=3UMX_S9y60RlKfFErgnspA[/URL] buradaki doc belgesini indir

https://www.google.com.tr/url?sa=t&...UhKZFETveVhEol42g&sig2=fIZtAAyDUnuiY68kzSR4yA burdaki doc belgesini indir

gerekli tüm bilgiler mevcut
 
Merhaba ; Benim bildiğim kadarıyla 500 kW kadar 220 v şebekeye basabilirsin 500 kW ve üzeri olursa 3 faza çevireceksin 380 v ve trafo yardımı ile 380 V 34,5 kv olarak şebekeye basacaksın . biz bu şekilde 6 mw üretim yapıyor ve satıyoruz . Başka sorularınız olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım iyi çalışmalar ...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,851
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst