Yeni Nesil Robot Teknolojisi - Domo

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,518
Puanları
419
Yeni robot insanlar ile insana benzer gözleri ile göz teması kurabilmektedir. Domo adı verilen robot insanlarla etkileşime geçebilmekte ve çevresine uyum sağlayabilmektedir.

Domonun kollarında, ellerinde ve boynunda kuvveti algılayabilecek ve ona tepki verebilecek yaylar bulunmaktadır. MIT araştırmacıları geçenlerde Domo gibi robotların kabiliyetleri sayesinde toplu üretimin çehresinin değişeceğini göstermişlerdir. Bu robot daha önce ancak bilim kurgu filmlerinde hayal edilen bir şekilde insanlarla ile etkileşimde bulunabilmektedir.

Şu anda, Domo nesneleri tanıyabilmekte, onlara uzanabilmekte ve onları raflara koyabilmektedir. Bir montaj hattı robotundan farklı olarak, Domo çevresini göz yerine kullandığı bir çift video kamera ile algılayabilmektedir. Kameralar insan gibi gözüken göz yuvarlaklarının içine yerleştirilmiştir. Domo'yu geliştiren Aaron Edsinger robotun gözlerini bir insanınkine benzetmedeki en önemli amacının göz-bakış hattını tespit etmenin kolay olması ve insanların robotun yanında kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlamak olarak ifade etmektedir.

Domo beklenmeyen harekete tepki vermek üzere tasarlandığı için insan ortamlarında daha iyi hareket edebilmektedir. Domo, insan yüzüne benzeyen bir hareket tespit ettiğinde bu harekete kilitlenmektedir. Yeni yapılan bir demonstrasyonda Domo'nun ses tanıma kabiliyetleri ortaya konulmuştur. Edsinger 'merhaba, Domo' dediğinde Domo aynı şekilde karşılık vermiştir. Edsinger 'Domo, raf' dediğinde ise, Domo yakındaki bir rafa uzanmış ve eliyle rafa dokunmuştur.

Sonra, Edsinger Domo'nun diğer eline bir torba kahve tanesi yerleştirmiştir. Domo, bu taneleri elinde yoklayarak ve optik ölçümler yaparak nesnenin ebadını bulmuştur. Domo, daha sonra torbayı bir elinden diğerine nasıl aktaracağını hesaplamış ve sonra da torbayı rafa yerleştirmiştir. Böyle kabiliyetleri olan bir robotun yaşlı ve hareket etmekte güçlük çeken insanlar için önemi aşikardır. Son üç yıldır Domo üzerinde çalışan Edsinger Domo'yu 'gelecek nesil' robot olarak tanımlamaktadır.

Projenin orijinal hali NASA tarafından finanse edilmiş olup, halihazırda ise Toyota projeyi desteklemektedir. Toyota, böyle bir robotu montaj hattı üretimi için kullanmayı düşünmektedir. Edsinger, zeki robotların insanlar ile birlikte çalışarak işçileri daha verimli yapacağını ve üretim işlerinin başka ülkelerde yapılmasının önleneceğini belirtmektedir.

Kaynak: http://people.csail.mit.edu/edsinger/domo.htm
 

Forum istatistikleri

Konular
127,951
Mesajlar
913,870
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst